Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica

El Consell aprova el decret que regula el Registre d'Agents d'Intermediació Immobiliària de la Comunitat

29/07/2022
  • El nou decret recull els requisits per a la inscripció
  • El Registre d'Agents públic garantirà la protecció de les persones consumidores i usuàries en matèria d'habitatge 

 

El Consell ha aprovat el decret que normalitza el Registre d'Agents d'Intermediació Immobiliària de la Comunitat Valenciana i els requisits per a la inscripció.

L'objecte d'aquest decret és la creació del Registre d'Agents d'Intermediació Immobiliària, així com la regulació dels requisits per a la inscripció en aquest d'aquelles persones que es dediquen de manera professional o empresarial a l'exercici de l'activitat de mediació, assessorament i gestió en la transacció sobre béns i drets, recollida en la Llei 2/2017 per la Funció Social de l'Habitatge, per a protegir les persones consumidores i usuàries en matèria d'habitatge.

Amb aquesta normativa, a més, es pretén afavorir la transparència i garantir la protecció de les persones consumidores en matèria d'habitatge.

Llei per la Funció Social de l'Habitatge

Cal recordar que la citada anteriorment Llei 2/2017 de 3 de febrer per la Funció Social de l'Habitatge de la Comunitat Valenciana incorpora en el seu articulat una sèrie de mesures dirigides al foment de la mediació d'accions positives, destinades a facilitar per tots els mitjans factibles una oferta d'habitatge assequible el més àmplia possible.

Així mateix, en la disposició addicional sisena d'aquesta norma es disposa que el Consell, amb la finalitat de promoure la transparència en el sector de l'habitatge i garantir la protecció de persones propietàries i inquilines, crearà un registre obligatori d'Agents Immobiliaris (a partir d'ara es denomina Agents d'Intermediació Immobiliària) adscrit a la conselleria competent en matèria d'Habitatge. També es regularan per decret les característiques i el desenvolupament d'aquest registre, el registre d'agents, els termes i el procediment.

Posteriorment a la Llei 2/2017, el Consell va aprovar el Decret 130/2021 d'aprovació del Reglament per a la mobilització d'habitatges buits i deshabitats en el qual es fa referència a l'exigència de la inscripció en un registre públic sobretot per a protegir de les persones consumidores i usuàries. També es contempla un desenvolupament d'un règim sancionador destinat a les persones que es dediquen a l'activitat sense estar inscrites en el registre corresponent o incomplisquen les obligacions que s'imposen.

Aquesta normativa és conforme amb l'estipulat anteriorment en la Llei 10/2003 de Mesures Urgents de Liberalització en el Sector Immobiliari i Transports i de diversos articles de la Llei 20/2003 en referència a la reglamentació sobre Unitat de Mercat.

D'altra banda, el nou decret que regula el Registre d'Agents d'Intermediació Immobiliària inclou la intermediació en l'àmbit objectiu sobre el dret a l'habitatge, de manera que existisca un control administratiu en pro de la qualitat del servei i que s'exigisca la inscripció en un registre públic. Amb això es produiran indubtables avantatges en la protecció de les persones usuàries.

El present registre tria com a únic mitjà d'intervenció la presentació d'una declaració responsable en la qual s'acredite disposar dels requisits.

A més, la nova norma tindrà vigència indefinida fins a la seua derogació per una altra norma posterior sobre la matèria.