Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Vivienda

La Generalitat Valenciana suma el suport de la Xunta de Galícia per a aconseguir que els habitatges de la Sareb es transferisquen a les autonomies

28/07/2022
La Generalitat Valenciana suma el apoyo de la Xunta de Galicia para conseguir que las viviendas de la Sareb se transfieran a las autonomías
  • La Generalitat Valenciana suma el suport de la Xunta de Galícia per a aconseguir que els habitatges de la Sareb es transferisquen a les autonomies
  • El vicepresident segon valencià i la conselleira d’Habitatge gallec coincideixen en la necessitat d’incorporar aquests habitatges al parc públic
  • La Sareb té 8.532 habitatges a la Comunitat Valenciana i a Galícia, 1.756

El vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, i la conselleira de Medi Ambient, Territori i Habitatge, Ángeles Vázquez, s’han reunit a Santiago de Compostel·la per a continuar sumant suports a la iniciativa valenciana que proposa que els habitatges que la Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Econòmica (Sareb) té al llarg del territori espanyol siguen transferits a les comunitats autònomes.

Héctor Illueca s’ha traslladat hui a Galícia per a aconseguir el suport de la Xunta de cara a un pacte autonòmic en polítiques d’Habitatge. A la trobada també han assistit el director general de Coordinació Institucional de la Vicepresidència Segona de la Generalitat Valenciana, Marc Aparisi, i el director de l’Institut Gallec d’Habitatge i Sòl, Heriberto Garcia Porto.

El vicepresident valencià ha destacat que aquesta és la setena parada de la ruta per a sumar els suports de les diferents comunitats autònomes d’Espanya a aquesta proposta. “És la setena adhesió a aquest pacte. No obstant això, es tracta d’un acord de cooperació molt especial, ja que es fa des de la diversitat d’opinions i la unitat d’anteposar el benestar de la ciutadania a qualsevol altre criteri”. En aquest sentit, ha agraït a la conselleira Ángeles Vázquez “la seua voluntat de diàleg i cooperació, fonamental per a aquesta època tan complexa que ens ha tocat transitar al cap de les institucions”.

Héctor Illueca i Ángeles Vázquez han destacat la necessitat d’incorporar al parc públic autonòmic els habitatges que la Sareb tinga en propietat a cada comunitat. Aquests immobles ampliarien el parc públic i es destinarien a resoldre les emergències residencials de moltes famílies. Cal tindre en compte que a la Comunitat Valenciana la xifra d’habitatges de la Sareb ascendeix a 8.532, mentre que a Galícia en són un total de 1.756.

Amb l’adhesió de la Xunta de Galícia s’amplien a set les institucions autonòmiques compromeses amb el Pacte Autonòmic per l’Habitatge. “A poc a poc anem donant forma entre tots els governs autonòmics a aquesta proposta de gestió directa dels habitatges adscrits a la Sareb”, ha assenyalat Illueca. En el cas de Galícia, ha explicat que aquest pacte té una importància fonamental, ja que la Sareb és, ara mateix, “la major immobiliària d’aquesta terra amb més de 8.000 immobles en els seus balanços”. Es tracta, per tant, d’“una oportunitat única per al parc públic d’habitatge d’aquesta terra”.

Per part seua, la conselleira de Medi Ambient, Territori i Habitatge, Ángeles Vázquez, ha incidit en la importància de la col·laboració institucional per a facilitar l’accés a un habitatge digne, tant en règim de lloguer com de propietat i ha insistit que la Sareb ha de parar més atenció als factors socials de l’habitatge i evitar agreujar les dificultats d’accedir-hi.

Amb aquesta reunió, el vicepresident Illueca continua amb la segona ronda de contactes amb els respectius responsables d’Habitatge de les diferents comunitats autònomes en les quals la Sareb disposa d’habitatges. El mes de maig es va reunir amb responsables d’Habitatge dels governs de Navarra, País Basc i Astúries, que van mostrar la seua disposició i el seu compromís amb aquest procés d’elaboració d’un pacte autonòmic d’habitatge. En una segona ronda de contactes duta a terme el juny, el Govern d’Aragó, la Generalitat de Catalunya i el Govern de les Illes Balears també s’han sumat a aquesta proposta del vicepresident valencià.

Galeria d'imatges