Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica

El Consell col·labora amb ACNUR, UNRWA i UNICEF amb 1,8 milions d’euros per a accions d’ajuda humanitària

29/07/2022
  • Es destinen a projectes de protecció a la població iemenita, accés a l’educació de xiquets i xiquetes a Síria i atenció a la infància a la República Centreafricana

El Ple del Consell ha aprovat la renovació dels convenis de col·laboració entre la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica i ACNUR, UNRWA i UNICEF, amb els quals subvencionarà amb un import màxim d’1.800.000 euros accions institucionals d’ajuda humanitària.

Aquests tres convenis, de 600.000 euros cadascun, estaran vigents des de l’endemà de la fi dels que es van subscriure en 2021 fins al 31 de desembre de 2022.

En concret, el conveni de col·laboració amb l’associació Espanya amb ACNUR - Comité Espanyol d’ACNUR té com a objectiu l’execució del projecte ‘Protecció i ajuda humanitària per a la població desplaçada i tornada al Iemen’.

S’hi inclou la realització d’activitats com la distribució d’articles i refugis d’emergència entre la població desplaçada iemenita resident a Marib, Hajjah, Hodeida, Amran, Amanat Al Asimah, Taiz and Ibb; el suport a serveis de protecció a menors en risc; el suport psicosocial a víctimes de violència sexual i/o basada en el gènere, i l’assistència en efectiu d’emergència per a persones especialment en situació de risc i vulnerabilitat.

També formen part del conveni l’elaboració de fullets informatius; els tallers d’activisme i els espais expositius per a sensibilitzar sobre la situació actual al Iemen, i la implementació d’una estratègia de comunicació per a difondre les accions humanitàries sobre aquesta crisi oblidada, posant l’èmfasi en les necessitats de refugi bàsic i les adaptacions per a assegurar la protecció de dones i xiquetes, així com en el clima del país, en un context de canvi climàtic.

Pel que fa al conveni de l’associació Comité Espanyol d’UNRWA, es pretén dur a terme el projecte ‘Millora de l’accés al dret a l’educació primària de la població infantil afectada per l’emergència a Síria. Fase VII’, que comportarà la realització d’activitats com ara la identificació de la població beneficiària; la contractació de personal; la planificació i la impartició de classes; la compra i la distribució de materials, i l’avaluació i el seguiment d’alumnat i professorat.

A més, es preveu la contractació de terapeutes i la definició de les metodologies de teràpia i realització de les sessions. Finalment, també es preveu l’avaluació i el seguiment del projecte en l’àmbit administratiu.

Finalment, el conveni de la Generalitat amb la Fundació UNICEF - Comité Espanyol té com a objectiu l’execució del projecte ‘Atenció integral per als xiquets vinculats amb forces i grups armats a la República Centreafricana’.

Aquesta iniciativa inclou dur a terme activitats com la posada en marxa d’accions de sensibilització sobre els drets dels xiquets i xiquetes entre els membres i els comandants dels grups armats, les autoritats locals i els membres de la comunitat en els llocs en què es desenvolupa el projecte.

A més, es plantegen una sèrie d’accions de suport als xiquets i xiquetes perquè tornen a l’escola i la formació professional, així com la seua reunificació familiar o l’acolliment, i activitats psicosocials, a més de programes de suport a les 140 xiquetes supervivents de violència de gènere i la capacitació per als aliats d’UNICEF sobre els drets dels xiquets i xiquetes i la formació sobre els procediments operatius.