Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica

El Consell aprova el decret que declara paratge natural municipal el Bec de l’Àguila de Mutxamel

29/07/2022
  • La norma inclou aspectes bàsics d’ordenació, normes d’usos i activitats per a protegir-lo
  • Dona protecció jurídica als ecosistemes naturals de l’espai i estableix la creació d’un consell de participació per a col·laborar en la gestió

El Ple del Consell ha aprovat el decret que declara paratge natural municipal l’enclavament denominat Bec de l’Àguila, al terme municipal de Mutxamel, de manera que s’atorga un règim jurídic de protecció a aquest paratge.

La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica trasllada la proposta al Ple del Consell, d’acord amb la sol·licitud de l’Ajuntament de Mutxamel per a assegurar la protecció dels ecosistemes naturals de l’espai. 

El decret també inclourà normes bàsiques d’ordenació de l’enclavament, així com normes de regulació d’usos i activitats, amb l’objectiu de garantir-ne la protecció pel que fa a la conservació i la millora de la fauna i la flora, i també de les singularitats geològiques, paisatgístiques, socials i culturals que té.

El Paratge Natural Municipal Bec de l’Àguila comprén una superfície de 467,26 hectàrees localitzades en la zona més muntanyenca del terme municipal, un entorn amb un gran valor paisatgístic. Forma part de les serralades Bètiques, concretament la prebètica, en la qual predominen roques sedimentàries continentals i litorals del Triàsic.

En aquesta zona es troba el barranc dels Cocons, que es caracteritza per la presència de les antigues Mines de l’Ocre. Al fons del barranc es poden observar uns buits en la roca, més o menys circulars, formats per la dissolució de la calcària, on s’embassa l’aigua. 

Es tracta d’una àrea amb vegetació protegida, entre la qual destaquen el margalló, la cua de gat, els falsos timons, el tomaní, el timó o la creuadeta d’Alacant. En matèria de fauna protegida s’hi pot trobar la lluenta, el tòtil (gripau paridor) o la serp teuladina. La zona, així mateix, compta amb hàbitats de gran importància per a la rossarda i té un dels escassos nuclis reproductors del pinsà trompeter a la Comunitat Valenciana, així com aus rapaces com l’àguila de panxa blanca o el falcó pelegrí. 

El text del decret recull que l’administració i la gestió del paratge natural municipal correspon a l’Ajuntament de Mutxamel i crea un consell de participació compost per set membres, com a òrgan col·legiat de caràcter consultiu, amb la finalitat de col·laborar en la gestió i canalitzar la participació dels propietaris i els interessos socials i econòmics afectats.