Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Habitatge

La Generalitat destina 3,3 milions d’euros en una primera fase per a adquisició d’habitatge públic en municipis de l’interior de la Comunitat

03/08/2022
  • Xàtiva i Atzeneta del Maestrat són els primers municipis on es duen a terme els projectes pilot de creació de parc públic d’habitatges
  • Aquests projectes s’emmarquen en els pressupostos participatius de la Generalitat

La Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica està desenvolupant els primers projectes pilot de creació de parc públic d’habitatges en diverses comarques i localitats de la Comunitat Valenciana. Aquest és el cas dels municipis de Xàtiva i Atzeneta del Maestrat, i de les comarques de la Canal de Navarrés i els Ports.

L’objectiu és l’adquisició d’immobles per a incorporar-los al parc públic d’habitatges de la Generalitat, la posterior rehabilitació, en cas que siga necessària, i finalment gestionar-los en règim de lloguer per part de l’Entitat Valenciana d’Habitatge i Sòl (EVha). Per a fer-ho, el pressupost ascendeix a 3,3 milions d’euros en el marc dels primers pressupostos participatius de la Generalitat.

Les propostes de les iniciatives guanyadores en aquesta primera fase coincideixen que els habitatges es destinaran a persones joves en règim de lloguer. En aquesta línia, el vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, ha assenyalat el doble repte de la iniciativa: d’una banda, combatre el despoblament de les zones rurals; d’altra banda, i alhora, afavorir l’emancipació de les persones joves.

El secretari autonòmic, Alejandro Aguilar, ha destacat que “la posada en marxa del projecte ha sigut possible gràcies al treball coordinat entre la Direcció General d’Habitatge i Regeneració Urbana i la Direcció General de Qualitat i Rehabilitació”.

El resultat d’aquests projectes pilot, ha explicat la directora general d’Habitatge i Regeneració Urbana, Elena Azcárraga, dependrà de l’oferta disponible, les característiques i l’estat de conservació dels immobles perquè puguen esdevindre habitatge públic, així com del preu, la situació jurídica i la registral. A més, s’ha referit a “la col·laboració activa que han tingut els diversos ajuntaments i les mancomunitats per a facilitar a la Conselleria d’Habitatge els llistats d’immobles amb els quals començar a treballar”.

L’anàlisi dels immobles s’està realitzant basant-se en els requisits mínims que se’ls exigeix, ja que alguns eren solars, altres es trobaven en situació de ruïna, la propietat n’era desconeguda o no es trobaven en venda. Després del primer filtratge, s’han fet nombroses visites d’inspecció per part de la Direcció General de Qualitat i Rehabilitació, que també s’ocuparà de les obres d’aquells immobles que requerisquen una rehabilitació important prèvia a l’adjudicació.

La Direcció General d’Habitatge preveu una primera fase d’adquisicions durant el quart trimestre d’enguany.

Projecte pilot al centre històric de Xàtiva

A Xàtiva, l’objectiu inicial és poder adquirir 15 immobles per a assolir un parc públic de 45 habitatges. L’Ajuntament va facilitar informació de 47 immobles i l’associació Amics de la Costera un llistat de més de 100 immobles al centre de la localitat, situats als tres districtes d’aquest indret. Mentre que els immobles que van superar el primer filtratge van ser 89.

Hui dia, al centre de Xàtiva s’han visitat 41 immobles, se n’han descartat 9 i s’ha sol·licitat oferta a totes les propietats, de les quals s’han rebut de moment 11 oferiments, que es troben en fase de taxació.

Una vegada analitzats els immobles proposats pels tècnics de la Conselleria d’Habitatge, se n’han descartat alguns, perquè eren coincidents entre les dues propostes o perquè no estaven en venda, també perquè no s’ha localitzat les propietats o perquè no complien els requisits mínims exigits.

Cal recordar que el març passat, el vicepresident segon va visitar el municipi i en aquesta visita va destacar aquesta línia de treball, en total sintonia amb les prioritats marcades per la Conselleria d’Habitatge durant aquesta legislatura.

Projectes pilot a Atzeneta del Maestrat i les comarques de la Canal de Navarrés i els Ports

Al municipi d’Atzeneta del Maestrat l’objectiu inicial és adquirir 2 immobles per a obtindre 6 habitatges. Per a fer-ho, l’Ajuntament ha facilitat un llistat de 14 immobles. Una vegada analitzats pels tècnics de la Conselleria, s’han descartat els que no estaven en venda, els que no complien requisits mínims exigits o dels que no ha sigut possible localitzar la propietat.

En aquest cas, se n’han visitat 12, se n’han descartat 2 i s’ha sol·licitat oferta a totes les propietats, i s’ha rebut fins ara una oferta, que es troba en fase de taxació per l’Administració.

Mentre que a la Canal de Navarrés, l’objectiu de partida és l’adquisició de 8 immobles per a obtindre 24 habitatges. La Mancomunitat de la Canal de Navarrés, en contacte amb els ajuntaments, ha facilitat un ampli llistat de 60 immobles en diversos municipis de la comarca. Una vegada analitzats pels tècnics de la Conselleria d’Habitatge, se n’han descartat dos en un primer filtratge.

Així, s’han visitat 58 immobles, 2 dels quals s’han descartat, i s’ha sol·licitat oferta a totes les propietats. De moment s’han rebut 6 ofertes, que s’estan valorant, i s’espera rebre’n més per a continuar amb la tramitació de l’expedient. 

Finalment, la Mancomunitat dels Ports també ha facilitat un ampli llistat de 33 immobles en diversos municipis. En aquest cas es preveu l’adquisició de 5 immobles per a obtindre 15 habitatges. Després de ser analitzats els immobles, se n’han descartat alguns, per no complir els requisits mínims exigits o per no haver sigut possible localitzar la propietat.

Als Ports, en total, s’han visitat 22 habitatges, se n’han descartat 3 i s’han sol·licitat ofertes a una vintena de propietats. De moment s’han rebut 7 ofertes, que ja es troben en fase de valoració per la Direcció General d’Habitatge.