Justícia, Interior i Administració Pública

El sistema de geolocalització de telefonades del 1·1·2 Comunitat Valenciana identifica la ubicació de l’emergència amb una precisió de 10 metres

30/07/2022
El sistema de geolocalització de telefonades del 1·1·2 Comunitat Valenciana identifica la ubicació de l’emergència amb una precisió de 10 metres
  • El sistema Advanced Mobile Location (AML), la implementació del qual a tot Espanya ha sigut liderada per la plataforma tecnològica del 1·1·2 Comunitat Valenciana, es va implantar en proves fa un any

El sistema de geolocalització de telefonades Advanced Mobile Location (AML), la implementació del qual a tot Espanya ha sigut liderada per la plataforma tecnològica del 1·1·2 Comunitat Valenciana, ha millorat les expectatives de funcionament respecte a la localització d’una telefonada d’emergència des que es va implantar fa un any. L’estimació de la precisió estava en una forqueta de 15 a 20 metres i s’ha arribat als 10 metres.

Per al secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, José María Ángel, gràcies a l’AML, “hem aconseguit que, en uns mesos, els tècnics d’emergències hagen incorporat al llenguatge de l’emergència la ubicació en metres i no en quilòmetres”. Més enllà del llenguatge, es tracta —afig Ángel— “de salvar moltes més vides. L’AML és capaç de precisar en quin habitatge es troba l’emergència en el cas de les àrees urbanes amb una gran densitat de població, i, en el cas de les rurals, permet la localització a pocs metres”.

La tecnologia AML suposa un avanç molt important respecte a la tecnologia tradicional. Abans d’incorporar-se, la precisió de localització de les persones en risc que telefonaven al número d’emergències 1·1·2 oscil·lava entre 2 i 5 quilòmetres en àrees urbanes i entre 40 i 50 en zones muntanyenques. Aquest sistema situa la persona que fa la telefonada en un radi molt més reduït, d’entre 10 i 15 metres, mitjançant un sistema de missatgeria que s’emet des del seu terminal mòbil. 

En el cas del 1·1·2 Comunitat Valenciana, hi ha hagut diversos casos significatius. S’utilitza contínuament i és molt efectiva, especialment en l’entorn rural. Entre els casos rellevants hi ha la localització d’una persona amb una discapacitat visual alta que es va desorientar en una zona boscosa. Un altre incident amb localització precisa va tindre lloc en una zona muntanyenca de l’interior de la Comunitat Valenciana, on, gràcies al sistema AML, va poder ser localitzada la persona accidentada amb un peu fracturat. En un altre cas, urbà, es va localitzar immediatament una persona en el seu domicili d’Alacant amb moltes dificultats per a parlar.

La implantació del sistema de geolocalització de telefonades Advanced Mobile Location (AML), la implementació del qual en els 1·1·2 d’Espanya ha liderat el de la Comunitat Valenciana juntament amb el Ministeri de l’Interior, ja s’usa en tots els centres 1·1·2 de totes les comunitats autònomes espanyoles, menys a Ceuta i Melilla.

Galeria d'imatges