Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Atenció precoç

Aitana Mas: “Vinaròs tindrà el primer centre d’atenció precoç públic de la Comunitat Valenciana i donarà servei a prop de 100 famílies”

31/07/2022
  • La Conselleria ha adquirit el centre que fins ara era gestionat per una entitat que havia anunciat el tancament i el cessament de l’activitat
  • S’ha fet una inversió de 518.000 euros i es procedirà a la subrogació dels 11 treballadors i treballadores del centre

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, ha anunciat la posada en marxa a Vinaròs del “primer centre d’atenció precoç públic de la Comunitat Valenciana que donarà servei a prop de 100 famílies de les comarques del Maestrat i els Ports”.

Aitana Mas ha explicat que es tracta d’un centre que fins ara era propietat de l’entitat Creixem, encarregada també de gestionar-lo, i que havia anunciat el tancament i el cessament de l’activitat, la qual cosa suposaria “l’eliminació d’un servei essencial per als xiquets i les xiquetes que atén i les seues famílies”.

Per a evitar-ho, la Conselleria ha fet un “rescat des del públic” i ha adquirit el centre amb una inversió de 518.000 euros i la futura subrogació dels 11 treballadors i treballadores, ha indicat la vicepresidenta. 

Es tracta d’una nau de més de 400 m2 adaptada i reformada recentment per a ser accessible, amb instal·lacions modernes i sales de tallers d’estimulació avançats, així com una piscina terapèutica interior. El centre disposa de 70 places i atén fins a 98 xiquets i xiquetes, ja que els centres d’atenció precoç ofereixen atenció de tipus ambulatori.

La vicepresidenta ha assenyalat que el centre és un dels deu que hi ha a la província de Castelló i l’únic que es troba al nord de la ciutat de Castelló de la Plana, per la qual cosa es tracta d’un “centre de referència per a tot el departament de serveis socials que comprén les comarques de l’Alt Maestrat, el Baix Maestrat i els Ports, ja que és l’únic centre d’aquestes característiques”.

Adquisició de l’immoble

L’entitat propietària i gestora del centre va sol·licitar fa dos anys el tancament del centre i el cessament de l’activitat davant de la seua incapacitat per a continuar prestant el servei de CAP.

La vicepresidenta ha explicat que la Generalitat, “com a administració responsable d’oferir una atenció integral a xiquets i xiquetes que presenten dificultats de desenvolupament o indicis de presentar alguna diversitat funcional, tenia l’obligació de donar una resposta a aquesta situació insostenible en el temps i garantir la continuïtat del servei”.

Així, fins que la Conselleria ha adquirit el centre i la seua gestió, es va negociar que l’entitat continuara prestant el servei en règim d’acció concertada per a evitar deixar d’atendre els xiquets i les xiquetes i les seues famílies, i que no s’hagueren de desplaçar a uns altres municipis per a rebre l’atenció que precisen.

L’assumpció per part de la Generalitat d’aquest immoble, ha assenyalat la vicepresidenta, suposa a més “la creació d’una xarxa de centres de referència de titularitat pública, projectant el de Vinaròs a la província de Castelló, el de Russafa a la de València i un tercer a la província d’Alacant, “de manera que no es depenga al 100 % de les entitats privades concertades per a la prestació d’aquest servei tan necessari per a la infància més vulnerable”.

Prop de 2.000 noves places

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha creat en set anys un total de 1.936 noves places d’atenció precoç, la qual cosa permet disposar d’una xarxa pública que ha passat de 1.476 places en 2015 a les 3.412 actuals, amb un total de 8.515 atencions a xiquetes i xiquets amb trastorns de neurodesenvolupament. 

Per a poder dur a terme aquesta transformació en la xarxa pública d’atenció precoç, la Conselleria ha anat incrementat any rere any el pressupost per al finançament de places i poder ampliar, d’aquesta manera, l’oferta d’aquesta mena de recurs. Així, va destinar l’any passat 16.745.848 euros per al manteniment de les places, que es financen a través del concert social amb entitats sense ànim de lucre, i de la modalitat de contracte programa amb entitats locals que gestionen aquest tipus de centres.