Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball
Pla Estratègic de la Indústria Valenciana

Economia concedeix més de 43 milions d’euros en ajudes a les pimes industrials valencianes per a millorar la seua competitivitat

01/08/2022
  • S’incrementa el nombre d’empreses beneficiàries respecte a l’exercici anterior      
  • Suposen una inversió induïda de vora 140 milions d’euros que faran les pimes, que també mantindran uns 20.000 llocs de treball

La Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball ha publicat en el ‘Diari Oficial de la Generalitat Valenciana’ (DOGV) la resolució de la Direcció General d’Indústria, Energia i Mines per la qual es resol la convocatòria d’ajudes de més de 43 milions d’euros per a millorar la competitivitat i sostenibilitat de les pimes industrials per a l’exercici 2022.

L’import final concedit ascendeix a 43.037.849,70 euros, la qual cosa suposa vora 3 milions d’euros més, un increment del 7,1 %, respecte a l’exercici anterior. També ha augmentat el nombre d’empreses beneficiades, un total de 630 pimes respecte a les 608 de 2021.

Aquestes pimes industrials de la Comunitat Valenciana resultaran beneficiàries d’unes ajudes directes que subvencionen a fons perdut el 35 % dels costos admesos, relatius a inversions en actius materials com ara maquinària i millora d’equipaments, així com en actius immaterials, com ara adquisició de patents, llicències, desenvolupaments industrials o coneixements inventariables, entre altres aspectes.

Per sectors, el 14 % de les ajudes corresponen al sector metall-mecànic; 10 %, al sector del plàstic; 9 %, al paper i les arts gràfiques; 9 %, al químic, i un 9 %, al tèxtil. Per províncies, el 52 % de les empreses beneficiades són de València, el 36 % són a Alacant i el 12 % són a la província de Castelló.

Cal destacar que aquesta convocatòria, que s’emmarca en la V fase d’implantació del Pla estratègic de la indústria valenciana, afecta els sectors del calçat, ceràmic, del metall-mecànic, tèxtil, del joguet, de marbre - pedra natural i àrids, de fusta-moble i il·luminació, químic, d’automoció, plàstic, d’envasos i embalatge, de paper i arts gràfiques, de valorització de residus, de biotecnologia, de producció audiovisual, de producció de videojocs i, com a novetat, el sector de l’automoció, l’espacial i de l’aeronàutica.

El conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha destacat que “segons estimacions de la mateixa Conselleria d’Economia Sostenible, aquestes ajudes suposaran una inversió induïda de vora 140 milions d’euros que faran les pimes industrials, que ajudaran al manteniment de 20.000 llocs de treball”.

Les subvencions a les empreses sol·licitants s’indiquen en l’annex I d’aquesta mateixa resolució, per les quanties d’ajuda i d’acord amb la despesa per justificar que es detalla, amb les condicions que s’estableixen en la resolució de concessió, en la convocatòria respectiva i en les bases reguladores.

Les empreses beneficiàries podran anticipar el cobrament de la subvenció mitjançant la cessió d’aquest dret a l’Institut Valencià de Finances o altres entitats financeres, en les condicions que determinen.

En el mateix DOGV, en l’annex II hi ha la llista de les sol·licituds desestimades i els motius detallats i, finalment, en l’annex III hi ha una llista de reserva prioritzada de les empreses que han tingut una valoració favorable però les sol·licituds de les quals no s’han pogut estimar per insuficiència del crèdit pressupostari.

Per això, en el cas que abans del 15 d’octubre de 2022 es produïsca l’alliberament, la disposició o l’increment de les disponibilitats pressupostàries, a conseqüència de possibles renúncies o altres circumstàncies, es dictarà una resolució de concessió addicional sense necessitat d’obrir un nou període de presentació de sol·licituds.

Obligacions de les empreses beneficiàries

Les empreses beneficiàries hauran de realitzar el projecte objecte de subvenció en la forma descrita en la memòria presentada juntament amb la sol·licitud i respectar els costos presentats en la taula normalitzada.

Les empreses sol·licitants hauran de comunicar igualment l’obtenció concurrent d’altres subvencions o ajudes atorgades per altres administracions o ens públics, cosa que pot provocar la modificació de la resolució de concessió o, si és el cas, a la pèrdua del dret al cobrament total o parcial de la subvenció.

Els actius subvencionats s’hauran d’instal·lar i utilitzar en un centre productiu de la pime beneficiària situat a la Comunitat Valenciana i mantindre’s en l’inventari de la pime beneficiària durant almenys tres anys, comptats a partir de la finalització del termini de justificació.

La posada en funcionament dels actius subvencionats s’haurà de produir entre l’1 de gener de 2022 i la data de justificació de la subvenció.

Despeses subvencionables

Tindran la consideració de despeses subvencionables els costos externs d’adquisició o millora de maquinària, aparells, equips i altres actius materials directament vinculats a la producció, a condició que siguen necessaris per a la implantació, millora o modernització de les línies de producció.

Així mateix, seran subvencionables els costos externs d’adquisició, disseny a mesura, implantació i posada en funcionament d’actius immaterials com ara patents o dissenys industrials, llicències de fabricació, programari, aplicacions, desenvolupaments i innovacions industrials fetes per tercers per a l’empresa beneficiària, sempre que estiguen vinculats directament a la producció industrial d’aquesta última.

També s’inclouen dins d’aquesta subvenció els costos de contractació externa d’enginyeria industrial sempre que siguen clarament necessaris per a l’execució del projecte d’inversió, i les despeses de l’auditoria per a l’elaboració de l’informe de revisió de la documentació justificativa de la subvenció, feta per una empresa auditora externa inscrita en el Registre oficial d’auditors de comptes, fins a un import màxim subvencionable de 600 euros, IVA exclòs, per sol·licitud.

Els costos subvencionats per aquesta convocatòria no podran rebre simultàniament ajudes públiques d’altres convocatòries procedents d’aquesta administració o una altra, sense perjudici que sí que puguen rebre altres ajudes públiques altres costos no inclosos en el model normalitzat de taula de costos estimats, encara que estiguen relacionats amb el mateix projecte d’inversió.

Per a més informació: Vegeu DOGV.