Hisenda i Model Econòmic
Comptes públics

El pressupost de la Generalitat de 2023 prioritzarà el suport econòmic a famílies i sectors productius davant de la inflació i l’execució de fons de la UE

01/08/2022
  • El DOGV publica hui dilluns l’ordre de l’elaboració dels comptes de la Generalitat del pròxim exercici
  • S’estableix com a prioritat el canvi del model productiu, la creació d’ocupació, garantir els serveis públics fonamentals i la lluita contra l’exclusió social

El ‘Diari Oficial de la Generalitat Valenciana’ (DOGV) ha publicat hui dilluns l’ordre d’elaboració dels comptes de la Generalitat del pròxim exercici 2023, que està marcada per dos objectius prioritaris: continuar adoptant mesures per a pal·liar els efectes econòmics a les famílies i als sectors productius de la Comunitat, a conseqüència de la pujada de preus derivada de la invasió de Rússia a Ucraïna, i avançar en l’execució dels fons europeus procedents del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR).

L’ordre d’elaboració estableix també que les polítiques de la Generalitat s’orientaran prioritàriament al compliment de les mesures i els objectius que es van establir conjuntament en el marc de la Mesa General de Diàleg Social, després de la signatura de l’Acord per a la recuperació econòmica i social de la Comunitat Valenciana, Alcem-nos, i en el desenvolupament de les polítiques previstes en l’acord de la legislatura actual.

“Aquestes mesures se centren en el canvi del model productiu, la creació d’ocupació, la prestació de les polítiques educatives, sanitàries i socials, a més de la lluita contra l’exclusió social i la potenciació de polítiques d’integració i igualtat”, ha explicat el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España.

Crisi econòmica

“Actualment ens enfrontem a un nou escenari, a conseqüència de la invasió d’Ucraïna per part de Rússia, que ha provocat una crisi derivada de la pujada dels preus de les matèries primeres i dels béns intermedis, la qual cosa està generant un alentiment del creixement econòmic”, ha explicat el conseller.

“El Consell, el 2022, ja ha començat a adoptar un conjunt de decisions per a fer front a aquesta situació, sense oblidar a més que encara estem recuperant-nos de les conseqüències de la COVID-19. Ara el 2023 continuarem adoptant mesures que pal·lien els efectes econòmics, directes i indirectes, derivats de l’alta inflació i que milloren la situació de la ciutadania i les empreses”, ha apuntat Arcadi España.

Fons europeus

“També prioritzarem l’execució dels fons europeus procedents del Mecanisme de Recuperació i Resiliència, que continuaran tenint un reflex essencial per al desenvolupament de les polítiques de la Generalitat”, ha indicat el titular d’Hisenda abans d’avançar en aquesta línia que els eixos principals que hauran de prioritzar les conselleries seran els de “la transició ecològica, la transformació digital, la cohesió social i territorial, i la igualtat de gènere, que marcaran a mitjà i llarg termini, per mitjà de reformes i inversions importants, la senda del desenvolupament econòmic futur de la Comunitat Valenciana”.

De fet, el responsable d’Hisenda ha traslladat “la importància de prioritzar la despesa d’acord amb els objectius perseguits, per la qual cosa haurem de dur a terme una revisió de les partides en vigor i evitar creixements injustificats amb l’objectiu d’orientar els recursos disponibles cap al procés de recuperació econòmica i social”.

Finançament autonòmic

Arcadi España també ha lamentat que el període d’elaboració del pressupost de la Generalitat arranque sense que s’haja revisat el sistema de finançament de les comunitats autònomes.

“Aquest model no garanteix el principi constitucional de suficiència financera per a la Comunitat Valenciana. Això, unit al context previst per a 2023, deriva en una necessitat més gran de recursos per al Consell per a pal·liar els efectes de la crisi i impulsar la recuperació econòmica i social”.

En aquest punt, Arcadi España ha valorat el fet que la Comunitat Valenciana rebrà el 2023 els majors ingressos de la història derivats de model de finançament, però ha reclamat “l’aplicació d’objectius de dèficit asimètrics per a les autonomies i una compensació pel deute històric derivat de l’infrafinançament”.

Marc legal

L’ordre també preveu l’inici dels treballs previs necessaris per a la posada en marxa del nou sistema d’informació economicofinancera de la Generalitat (NEFIS), a fi d’avançar en la implantació, paral·lelament a l’elaboració del pressupost 2023.

L’ordre publicada en el DOGV fa públic i dota de transparència un procés tan rellevant com el de l’elaboració dels pressupostos de la Comunitat Valenciana. En aquest marc, i d’acord amb el que preveu la Llei 2/2015, de 2 d’abril, de la Generalitat, de transparència, bon govern i participació ciutadana, es farà públic, a través de la pàgina web de la Generalitat, tant el projecte de pressupost una vegada aprovat pel Consell com el pressupost definitiu aprovat per les Corts.