Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball
Economia

La Comunitat Valenciana és la tercera autonomia amb més creixement interanual de l’economia, que se situa en el 7,2 %

01/08/2022
  • Segons l’estimació de l’AiReF del segon trimestre de 2022, l’economia valenciana ha arribat al nivell d’activitat previ a la pandèmia
  • Davant de la situació actual de l’economia mundial, Climent aposta per reforçar la protecció social i les polítiques de canvi de model econòmic en clau de sostenibilitat econòmica i ambiental

La Comunitat Valenciana és la tercera autonomia amb més creixement interanual de l’economia, amb un 7,2 %, superior a la mitjana d’Espanya, que se situa en el 6,3 %, segons l’estimació de l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal d’Espanya (AiReF) del segon trimestre de la composició per PIB del conjunt de l’economia espanyola.

Amb el creixement en aquest segon trimestre (1,3 %), l’economia valenciana pràcticament ha arribat al nivell d’activitat previ a la pandèmia, la qual cosa indica la bona evolució en termes macroeconòmics, considerant la forta crisi econòmica provocada per la pandèmia de la COVID-19, i les dificultats derivades de la crisi provocada per la guerra a Ucraïna, la inflació i els problemes en les cadenes de subministrament a escala internacional.

Malgrat la bona evolució de l’economia, el conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha manifestat que “estem en una situació econòmica complexa a escala mundial, en la qual és necessari reforçar tant la protecció social en el marc del model productiu valencià com les polítiques de canvi de model econòmic en clau de sostenibilitat econòmica i ambiental”.

La metodologia emprada per l’AiReF és la metodologia d’estimació trimestral per comunitats autònomes del PIB i està basada en les dades publicades per l’INE el 29 de juliol a través de la comptabilitat nacional trimestral d’Espanya, pel que fa a les dades pel segon trimestre de 2022.

Evolució favorable d’indicadors econòmics

Aquesta bona evolució en termes de PIB és coherent amb les dades d’atur i l’ocupació, d’exportacions i de reducció de les persones afectades per ERTO.

Així, en el segon trimestre de 2022 l’EPA reflecteix que la Comunitat Valenciana en l’actualitat té el nombre més alt de persones ocupades des de l’any 2008. En concret, hi ha 2.167.900 persones treballant, de les quals 12.100 s’hi han incorporat en aquest últim trimestre.

Les exportacions de la Comunitat Valenciana han arribat a un valor de 16.495,8 milions d’euros en el període gener-maig de 2022, la qual cosa representa un increment del 22 % respecte al mateix període de l’any anterior.

Per part seua, el nombre d’afiliacions en ERTO vinculat a la COVID a la Comunitat Valenciana ha descendit de 318.914 el març de 2020 a 4.115 en el mateix període de 2022. Aquesta xifra suposa una incidència actual bastant residual, del 0,3 % a la Comunitat Valenciana, i amb una proporció lleugerament inferior a la d’Espanya (0,5 %).

Polítiques de suport a l’economia valenciana

Climent ha manifestat que “l’evolució favorable de l’economia valenciana s’ha de vincular les polítiques de suports als sectors productius valencians per part de la Conselleria d’Economia Sostenible, i del conjunt de la Generalitat, com l’esforç de les polítiques econòmiques implementades des de l’inici de la pandèmia per fer front a la crisi sanitària i de salut pública en primer lloc i, en segon lloc, de suport als sectors més afectats per les restriccions derivades de la pandèmia, especialment les dirigides a persones treballadores, autònomes i pimes valencianes, amb un conjunt de polítiques de despesa i inversió pública”.

El conseller també ha recordat “les noves mesures per a fer front a la crisi energètica i de subministraments derivada de la guerra a Ucraïna per part del Consell de la Generalitat, mitjançant el Pla Reactiva”.

Galeria d'imatges