Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat
Territorio

L’Institut Cartogràfic Valencià i la Unitat de Registre Sísmic de la Universitat d’Alacant instal·len un sismògraf en proves al Mondúver

02/08/2022
L’Institut Cartogràfic Valencià i la Unitat de Registre Sísmic de la Universitat d’Alacant instal·len un sismògraf en proves al Mondúver
  • Aquest sismògraf provisional s’uneix al que hi ha instal·lat a Serra i al de caràcter permanent que hi ha a la base aèria d’emergències de la Generalitat a Enguera
  • Aquests sismògrafs formen part del projecte d’extensió a tota la Comunitat de la Xarxa Sísmica de la Universitat d’Alacant, que es completarà amb un quart sismògraf, previsiblement a Llucena

L’Institut Cartogràfic Valencià i la Unitat de Registre Sísmic de la Universitat d’Alacant han instal·lat un segon sismògraf en proves de la Xarxa Sísmica de la Comunitat Valenciana a l’observatori forestal que la Generalitat té al Mondúver.

Aquest sismògraf, que s’ha col·locat el 27 de juliol passat a 842 metres d’altitud, estarà instal·lat entre una setmana i 10 dies, el temps suficient per a determinar la idoneïtat del lloc per a la ubicació d’un sismògraf permanent. Aquest sismògraf provisional s’uneix a un altre instal·lat fa unes setmanes a Serra, que també està en proves mentre s’espera confirmar si l’emplaçament és adequat. Aquests dos sismògrafs se sumen al que hi ha amb caràcter permanent a la base aèria d’emergències de la Generalitat a Enguera, que va entrar en servei el 15 de juliol passat.

Aquests tres sismògrafs, finançats per la Generalitat a través de l’Institut Cartogràfic Valencià, formen part del projecte d’extensió i densificació a tota la Comunitat Valenciana de la xarxa sísmica que la Universitat d’Alacant gestiona per a la província d’Alacant i que és subvencionada per la Diputació d’Alacant.

La xarxa es completarà amb la instal·lació d’un quart sismògraf, previsiblement a Llucena, finançat per la Diputació de Castelló. El projecte preveu la contractació, amb la col·laboració de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, d’un tècnic a temps complet per a controlar la xarxa.

La previsió és que, abans de concloure l’any 2022, l’extensió i la densificació de la xarxa estiga completada, en ple funcionament i que proporcione dades dels esdeveniments sísmics que es produïsquen al territori de la Comunitat Valenciana.

Xarxes d’estacions sísmiques

El control de la sismicitat es realitza actualment mitjançant els sismògrafs instal·lats ja en diversos punts del territori. A la Comunitat hi ha dues xarxes d’estacions operatives, les implantades per l’Institut Geogràfic Nacional i per la Universitat d’Alacant.

A més, hi ha altres xarxes que, per la seua proximitat, contribueixen amb informació per a la detecció de terratrémols, es tracta de les xarxes de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC); l’Institut Andalús de Geofísica i Prevenció de Desastres Sísmics (IAGPDS), i la xarxa de l’Observatori de l’Ebre (OE). La xarxa valenciana es combinarà amb la resta de les xarxes sísmiques amb estacions operatives a la Comunitat.

L’objectiu del projecte és millorar el coneixement de la sismicitat a la Comunitat Valenciana, per a la qual cosa és necessari millorar les xarxes existents incorporant-hi noves estacions.

Com la província de Castelló ha tingut històricament molta menys sismicitat que la resta de les províncies, i té al seu al voltant estacions d’altres xarxes, s’ha considerat que seria necessari situar una única estació, en una posició més o menys cèntrica dins de la província. Aquesta posició estratègica, a la meitat de les estacions de la resta de xarxes, permetrà millorar la localització de la sismicitat, així com detectar els esdeveniments de menys magnitud.

Pel que fa a la província de València, la sismicitat elevada que hi ha, amb una important proporció d’esdeveniments de baixa magnitud, fa pensar que són molts els esdeveniments de menys grandària que estan escapant al control de les xarxes existents. Així, el projecte preveu instal·lar-hi aquestes tres noves estacions.

Galeria d'imatges