Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica
Medio natural

Transició Ecològica reforçarà el control dels senglars i els arruís en parcs naturals per a millorar la conservació d’espècies amenaçades

03/08/2022
  • El projecte està impulsat per la Direcció General de Medi Natural i té un important component d’investigació i gestió del territori
  • La iniciativa es desenvoluparà als parcs naturals Marjal de Pego - Oliva, Prat de Cabanes - Torreblanca, Desert de les Palmes, Font Roja i Serra de Mariola

La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica reforçarà el control de les poblacions de senglars i arruís en cinc parcs naturals per a reduir l’impacte d’aquestes espècies sobre altres espècies amenaçades i les activitats humanes.

El projecte, que compta amb fons europeus, pretén millorar la conservació d’espècies amenaçades als parcs naturals Marjal de Pego - Oliva, Prat de Cabanes - Torreblanca, Desert de les Palmes, Font Roja i Serra de Mariola en una extensió de prop de 6.200 hectàrees protegides.

Els objectius del projecte són reduir la densitat de les poblacions de senglar i arruí, disminuir el seu impacte sobre altres espècies amenaçades i les activitats humanes, millorar la informació disponible sobre aquestes espècies, augmentar la cooperació entre usuaris i Administració i fomentar les bones pràctiques.

Als territoris sobre els quals es durà a terme el programa s’ha detectat una sobreabundància de senglar, molt superior a l’estat de normalitat, mentre que l’arruí està qualificat per la normativa estatal i autonòmica, als espais naturals protegits, com a espècie invasora amb directrius de gestió encaminades a l’erradicació.

La sobreabundància d’aquests animals impacta sobre espècies de flora amenaçada, nius d’ocell o la població del conill de bosc, presa d’altres espècies en situació de risc.

Els treballs, que es realitzaran mitjançant un encàrrec al grup Vaersa, tenen un termini de 24 mesos i un pressupost de 700.000 euros. En la primera fase del projecte es realitzaran els mostrejos necessaris per a conéixer l’estat de les espècies, tant del senglar i de l’arruí com de les espècies de flora i fauna la conservació de les quals està compromesa per l’abundància dels mamífers esmentats.

Després de recaptar la informació, els tècnics proposaran les accions necessàries per a reduir les poblacions de senglar i arruí, hi informaran i recaptaran l’opinió dels col·lectius implicats, com ara ajuntaments, caçadors, conservacionistes o agricultors. Cal recordar que el monitoratge de danys agrícoles o la captura de senglars en vedats requereix l’autorització dels seus titulars.

En la fase dos del projecte s’aplicaran les mesures directes i indirectes establides en la primera fase. Aquesta iniciativa, que pretén millorar la gestió del territori, té un important component d’investigació per a conéixer millor l’impacte d’espècies cada vegada més abundants enfront d’unes altres cada vegada més escasses.