Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat
Transport públic

La Generalitat inicia les obres del viaducte del Quisi de la línia 9 del TRAM d’Alacant

04/08/2022
La Generalitat inicia les obres del viaducte del Quisi de la línia 9 del TRAM d’Alacant
  • Rebeca Torró ha destacat que es continua avançant en la modernització d’aquesta línia del TRAM que requereix la intervenció en tres ponts
  • El pressupost de les obres del viaducte del Quisi ascendeix a 9.857.534 euros i es preveu que les obres estiguen acabades el juliol de l’any que ve

La Generalitat ha iniciat les obres del nou viaducte del Quisi de la línia 9 (Benidorm-Dénia) del TRAM d’Alacant, essencial per a poder concloure els treballs de modernització d’aquesta línia en què la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat està invertint més de 160 milions d’euros.

Els treballs, adjudicats per 9.857.534 euros a l’UTE FCC Construcción SA - CHM Obras e Infraestructuras SA, es preveu que estiguen acabats el juliol de l’any que ve i permetran instal·lar un nou viaducte pròxim a l’actual, situat també sobre el barranc del Quisi, aigües avall de l’existent, amb una alineació obliqua respecte a l’anterior i una longitud de 370 metres.

La consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Rebeca Torró, acompanyada de la directora gerent de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana, Anaïs Menguzzato, ha visitat els primers treballs de moviment de terres i de fonamentació i ha assenyalat que “continuem avançant en aquesta línia 9, en la qual fa poc ja es va posar en marxa el tram de Teulada-Gata”.

A més, la consellera ha recordat que “cal fer front a tres ponts per a poder continuar modernitzant aquesta línia del TRAM”. Quant al Quisi, Torró ha indicat que s’ha iniciat la construcció d’una infraestructura al costat de l’existent perquè la nova maquinària i els nous tramvies són molt més pesats.

Així mateix, la consellera ha destacat que “la línia 9, com va anunciar el president de la Generalitat, serà una realitat entre finals i principis d’any, independentment que es continue amb les obres als ponts”.

També ha avançat que des de la Conselleria “s’està estudiant el fet de poder aprofitar les infraestructures ferroviàries que quedaran desocupades una vegada concloguen les obres, i reconvertir-les en vies verdes per al gaudi de tota la ciutadania”.

L’actual viaducte del Quisi va ser construït entre els anys 1913 i 1915, com a part de la línia que enllaça Alacant i Dénia. Les obres de rehabilitació realitzades per FGV en aquest tram han permés que continue obert a la circulació dels actuals trens dièsel.

No obstant això, ha sigut necessari plantejar la construcció d’una variant de nova construcció que possibilite el pas dels nous trens duals (elèctric-dièsel) incorporats per FGV com a part del pla de modernització d’aquesta línia.

Les inversions executades i previstes per la Generalitat entre Benidorm i Dénia preveuen la renovació de via; l’adequació de viaductes, ponts i talussos; les millores en el material mòbil, i la millora de les instal·lacions de seguretat, comunicacions i energia.

L’objectiu d’aquestes inversions és poder mantindre l’explotació garantint la qualitat del servei i, al seu torn, adquirir els estàndards de qualitat de la resta de la xarxa d’FGV a Alacant.

Aquesta actuació, igual que la resta que s’executen en la línia 9, és susceptible de ser cofinançada per la Unió Europea.
 

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaracions de la consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Rebeca Torró