Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica

El Consell aprova ajudes per a facilitar solucions habitacionals a persones en situació de vulnerabilitat a través de les entitats locals

05/08/2022
  • L’import màxim de les ajudes és de 8 milions d’euros
  • Seran ajudes directes a ajuntaments i mancomunitats perquè faciliten una solució habitacional immediata

El Consell ha aprovat el decret de bases reguladores de la Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica per a la concessió directa d’un màxim de 8 milions d’euros en ajudes, a través de les entitats locals, destinades a facilitar solucions habitacionals a persones en situació d’especial vulnerabilitat, dins del Pla estatal d’accés a l’habitatge 2022-2025.

Aquest decret estableix un règim d’ajudes per concessió directa de caràcter excepcional i singularitzat a ajuntaments i mancomunitats, amb la finalitat que aquests faciliten una solució habitacional immediata a les persones d’especial vulnerabilitat.

En aquest col·lectiu es troben víctimes de violència de gènere, de tràfic amb fins d’explotació sexual, violència sexual, persones objecte de desdonament del seu habitatge habitual, persones sense llar, asilades, refugiades, apàtrides, acollides al règim de protecció temporal, o altres estatuts de protecció subsidiària, i altres persones especialment vulnerables.

L’import màxim de les ajudes és de 8.000.000 d’euros, 5.000.000 d’euros dels quals corresponen al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana i 3.000.000 d’euros a la Generalitat, sense perjudici d’una possible ampliació.

La Vicepresidència Segona pretén que la distribució de les ajudes atenga el nombre més gran de municipis i mancomunitats possible de manera proporcional a dos factors: el percentatge de la població del municipi respecte del sumatori de les poblacions de tots els municipis inclosos en el Catàleg ANHA i la necessitat objectiva d’habitatge segons l’índex ANHA.
Hi podran accedir les entitats locals que figuren en l’annex únic del decret, que assumisquen la responsabilitat de facilitar una solució habitacional immediata a les persones incloses en algun dels col·lectius de persones beneficiàries.

La quantia que es concedisca per l’ajuntament o l’entitat local es determinarà ateses les circumstàncies personals de la persona beneficiària i de conformitat amb l’informe que emeten els serveis socials corresponents.

Així, es podrà concedir una ajuda d’un màxim del 100 % de la renda de cessió en ús o en qualsevol règim de gaudi temporal admés amb un màxim de 600 euros al mes. Així mateix, es podrà concedir una altra ajuda d’un màxim de 200 euros al mes per a atendre les despeses de manteniment, assegurances, comunitat i subministraments bàsics de l’habitatge.

Aquesta ajuda serà compatible amb qualsevol altra per al mateix objecte, amb la limitació de no sumar un import superior al cost i amb les limitacions regulades en les disposicions que regulen les altres ajudes.

Les ajudes seran per un termini d’un any i es podran aplicar a les despeses del període comprés entre l’1 de gener de 2022 i el 31 de març de 2023.

Per al cobrament, l’entitat local beneficiària haurà de presentar formulari utilitzant el tràmit telemàtic disponible en la pàgina web de la Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, a què s’accedirà a través del següent enllaç.

El termini per a presentar la documentació serà d’un mes a comptar de l’endemà de la publicació en el DOGV del decret.