Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Territoris Innovadors

El Consell forma càrrecs electes i personal tècnic perquè els ajuntaments lideren la transformació digital en qüestions com el trànsit o el patrimoni cultural

06/08/2022
  • La consellera Josefina Bueno ha destacat la importància dels municipis a l’hora de “vertebrar el territori per a desenvolupar polítiques efectives contra les bretxes digitals i reduir les desigualtats”
  • El programa ‘Territoris innovadors’ està dotat amb 2,8 milions d’euros

La Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, a través de la Direcció General d’Innovació que dirigeix Sonia Tirado, està impulsant accions de formació dirigides al personal tècnic d’ajuntaments, alcaldes/esses i regidors/ores a fi que siguen els mateixos municipis els que lideren la transformació digital de les nostres ciutats i territoris i siguen capaços d’implementar projectes d’innovació aplicables a àmbits tan quotidians com la regulació del trànsit amb semàfors, la ubicació i la selecció dels contenidors de fem o la gestió intel·ligent del patrimoni cultural.

El programa ‘Territoris innovadors’, dotat amb 2,8 milions d’euros, desenvolupa un pla integral que impulsa la cultura de la innovació als municipis valencians a través d’un acompanyament complet, que va des del diagnòstic de la situació real de la innovació d’un municipi fins a l’acompanyament en la formació, la implementació de projectes d’innovació i l’impuls de noves iniciatives, amb la qual cosa, des del Consell, es contribueix a avançar en la modernització i la transformació del model productiu i de la ciutadania en general.

Les primeres sessions formatives van tindre lloc en la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i hi van participar representants dels municipis de Bellús, Benigànim, Canet d’en Berenguer, el Genovés, el Verger, Gandia, Gata de Gorgos, Godella, Quatretonda, Ráfol de Salem i Vinaròs. La parada següent serà Borriana, on es convidarà els ajuntaments de la província de Castelló. A Godella es convocarà els de València i hi seguirà una sessió en una localitat del Baix Segura.

En aquestes jornades formatives s’ofereix al personal tècnic dels municipis els coneixements bàsics sobre l’Índex Smart City, que és l’eina que la Direcció General d’Innovació, en col·laboració amb Avaesen, ha creat i que permet fer una anàlisi de la situació de la innovació de cada localitat.

Amb aquestes accions es pretén que més d’un centenar de municipis s’autodiagnostiquen pel que fa a les competències innovadores, alhora que es va generant un ‘arxiu’ que permetrà mesurar l’evolució de la seua capacitat innovadora a través del temps.

La formació sobre la importància de la innovació i la transformació digital també es trasllada a alcaldes/esses i regidors/ores a través del conveni que la Generalitat Valenciana va signar amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, tal com ha explicat la directora general d’Innovació, Sonia Tirado, que ha destacat que “els ajuntaments presten els serveis més pròxims al dia a dia de les persones, i la clau perquè aquests siguen eficients és la innovació. És fonamental que la ciutadania dispose de serveis moderns, àgils i útils, que resolguen els seus problemes quotidians i que contribuïsquen a la millora de la seua qualitat de vida i de l’entorn en el qual viuen, al mateix temps que mouen el teixit econòmic i generen ocupació de qualitat. ‘Territoris innovadors’ naix amb la vocació d’acompanyar els ajuntaments en totes les fases del camí de la innovació i, per això, és un programa pioner”.

En un segon pas, la Conselleria d’Innovació, junt amb Las Naves de València, ofereix als municipis un programa de tutorització perquè desenvolupen les seues pròpies missions d’innovació encaminades a assolir la triple transició digital, verda i social.

Aquest programa va acompanyar sis municipis durant l’any passat, i enguany ajudarà sis municipis més a desenvolupar les seues pròpies estratègies d’innovació. Aquests municipis són els següents: per la província de València, Algemesí i Tavernes de la Valldigna; per la província de Castelló, Orpesa i Vinaròs, i per la d’Alacant, Elx i Gata de Gorgos.

A més, aquest programa també hi convida a assistir, als tallers que organitza, els representants d’altres municipis interessats a adquirir la formació que s’hi imparteix i, d’altra banda, els municipis que van participant en el programa i han implementat missions d’innovació, que poden ser municipis tractors que acompanyen altres localitats en la implementació dels seus projectes.

Finalment, el programa de ‘Territoris innovadors’ també ofereix subvencions en concurrència competitiva als municipis que presenten projectes d’innovació en dues línies. En primer lloc, se subvencionen projectes innovadors d’alt impacte que han de contindre un alt component tecnològic. També hi ha una segona línia assequible a qualsevol municipi que recull els projectes pilot, que inclou subvencions a projectes més bàsics, proves de concepte prèvies a implementar un projecte més gran.

En l’última convocatòria s’han presentat un total de 40 projectes entre les dues modalitats. Aquests projectes d’innovació, que la comissió tècnica ja està valorant, són impulsats pels ajuntaments i es poden aplicar a àmbits tan quotidians com la regulació del trànsit amb semàfors, la ubicació i la selecció dels contenidors de fem o la gestió intel·ligent del patrimoni cultural.

La consellera Josefina Bueno ha explicat que la formació en competències digitals del personal públic és un dels eixos sobre el qual pivota la transformació digital: “La innovació i la tecnologia són clau per a contribuir a millorar la qualitat de vida de les persones, però sempre buscant un equilibri equitatiu, perquè la transformació digital de les ciutats ha d’anar acompanyada de l’evolució dels seus ciutadans. No podem avançar en noves tecnologies deixant la ciutadania arrere. Per això, un dels meus principals reptes és treballar per a eliminar els obstacles que impedeixen l’accés a la tecnologia a part de la nostra població. Per a fer-ho, és fonamental que l’Administració pública millore la seua formació digital”.

La consellera hi ha afegit que “la innovació ha d’ajudar a vertebrar el territori per a desenvolupar polítiques efectives contra les bretxes digitals i reduir les desigualtats. En aquest objectiu tenen una especial rellevància els ajuntaments que coneixen en profunditat la realitat que volem canviar i els problemes quotidians de la seua ciutadania. Amb el suport constant dels alcaldes i les alcaldesses, la Generalitat treballa per assolir una societat més cohesionada i solidària, que genere i atraga talent humà, contribuïsca a la transformació del teixit econòmic i productiu de la Comunitat Valenciana i siga capaç de millorar la vida dels ciutadans, tant en els aspectes tecnològics com en qualsevol àrea com la sanitat, l’educació o les ajudes socials. És en aquest àmbit on la Generalitat ha demostrat que està al costat dels valencians i valencianes”.