Justícia, Interior i Administració Pública

Els equips d’emergències realitzen un rescat en helicòpter cada dos dies en les dues últimes setmanes

06/08/2022
Els equips d’emergències realitzen un rescat en helicòpter cada dos dies en les dues últimes setmanes
  • Durant el primer semestre de 2022 aquests rescats augmenten un 25 % respecte al mateix període de l’any passat
  • José María Ángel: “La ciutadania ha de ser conscient del risc de la muntanya i més en aquestes dates de calor extrema”

Els equips d’emergències han fet sis rescats en helicòpter en les dues últimes setmanes, una xifra que suposa una mitjana aproximada d’un rescat cada dos dies. La majoria dels serveis s’han produït a conseqüència de caigudes de persones que estaven practicant activitats esportives com ara ciclisme, barranquisme o senderisme.

L’increment d’aquesta classe de servei d’emergències és notable en haver augmentat un 25 % durant el primer semestre de 2022 respecte al mateix període de l’any passat, segons dades de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE) i el Consorci Provincial de Bombers d’Alacant.

El Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat ha coordinat 118 rescats entre l’1 de gener i el 30 de juny, és a dir, 30 més que en 2021, la major part dels quals (79) es van realitzar a senderistes i escaladors accidentats en zones muntanyenques de la província d’Alacant, seguida de València (31) i Castelló (8).

L’activació dels helicòpters de rescat en aquestes províncies també s’ha realitzat per a atendre persones que s’extravien o es lesionen practicant senderisme o esport en la naturalesa, especialment en zones de muntanya, durant els caps de setmana i els dies festius. 

El secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, José María Ángel, ha explicat que “la ciutadania ha de ser conscient del risc que suposa endinsar-se en zones de muntanya per a practicar senderisme o qualsevol esport, i més en aquestes dates de calor extrema”, i, per tant —hi ha afegit—, “hem d’anar preparats amb la roba i el calcer adequat, a més de saber quines són les nostres limitacions físiques a l’hora de realitzar una ruta, que s’ha de conéixer per a evitar que ens perdem”.

La Generalitat compta amb dos helicòpters especialitzats per a aquesta mena de serveis, l’helicòpter Víctor-0 de coordinació i el Víctor-1 d’Emergències. Tots dos s’activen en cas que hi haja emergència a les províncies de València i Castelló, mentre que a la província d’Alacant és l’helicòpter Alpha 1 del Consorci de Bombers d’Alacant el que assisteix en emergències relacionades amb la recerca de persones i rescats.

A més, l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE) també compta amb dos drons i una càmera termogràfica que es poden utilitzar en la recerca de persones.

Consells d’autoprotecció a la muntanya

El Centre de Coordinació d’Emergències i el telèfon 1·1·2 Comunitat Valenciana realitzen campanyes de sensibilització i prevenció de manera permanent a través de les seues xarxes socials, en Facebook i Twitter @GVA112, en què s’alerta de la necessitat que les persones que realitzen aquesta classe d’activitats en zones muntanyenques adopten les mesures necessàries per a evitar accidents o lesions que motiven l’activació dels helicòpters de rescat.

En aquest sentit, és aconsellable que les persones que planegen una excursió, o practiquen senderisme, estudien amb anterioritat la ruta a seguir i s’informen de la meteorologia, a més d’evitar realitzar aquestes activitats sense la companyia d’altres persones. Quan es practique escalada, espeleologia o descens de barrancs, cal verificar abans el material.

Per a més informació sobre com procedir en cas que hi haja un accident, i altres consells útils que poden evitar emergències a la muntanya, es pot consultar la pàgina web de l’AVSRE, i en cas que hi haja una emergència, trucar al telèfon 1·1·2.

 

Galeria d'imatges