Sanitat Universal i Salut Pública

L’Hospital General de València posa en marxa una unitat pilot dedicada al processament i creació de models anatòmics realistes

08/08/2022
L’Hospital General de València posa en marxa una unitat pilot dedicada al processament i creació de models anatòmics realistes
  • Es tracta de la primera unitat situada dins d’un centre hospitalari de la Comunitat Valenciana que du a terme una labor integral en el sentit que no depén de cap externalització
  • El projecte Realistic es desenvolupa des del nou Laboratori d’Enginyeria Biomèdica i Tissular (BTELab), situat en la Fundació d’Investigació de l’Hospital General de València

El nou Laboratori d’Enginyeria Biomèdica i Tissular (BTELab) de l’Hospital General de València ha posat en marxa una unitat pilot dedicada al processament i creació per impressió 3D, tant de models anatòmics realistes, que permeten dur a terme planificacions quirúrgiques personalitzades, com d’òrtesis complexes, per a millorar l’atenció al pacient i reduir els efectes secundaris derivats de les cirurgies complexes.

“Es tracta de la primera unitat situada dins d’un centre hospitalari de la Comunitat Valenciana que du a terme una labor integral en el sentit que no depén de cap externalització i que s’encarrega des del processament de la informació del pacient fins al subministrament del model imprés 3D esterilitzat”, ha comentat la directora de BTELab, Carmen Escobedo, i receptora en 2020 d’una de les ajudes del Pla GenT per a investigadors d’excel·lència amb experiència internacional de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

Aquest assoliment ha sigut possible gràcies al projecte Realaistic, que és finançat per l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) i coordinat per la Fundació d’Investigació de l’Hospital General de València, i en el qual també participen com a socis l’Institut Tecnològic del Plàstic (AIMPLAS) i l’empresa valenciana IT3D.

“Les parts més innovadores de Realistic són l’ús d’un enorme catàleg de materials polimèrics, la qual cosa permet donar un gran realisme als models anatòmics, i l’ús d’impressores 3D de disseny ‘in house’, que utilitzen tecnologies de fosa de material en pèl·lets per a aconseguir una major eficiència en la producció”, ha destacat Carmen Escobedo.

En aquest moment, la unitat està donant suport a 17 serveis quirúrgics propis del General, que ja estan implicats activament en Realistic. A més, també hi participen serveis d’altres hospitals públics i privats de la Comunitat a fi de demostrar la viabilitat del projecte de cara a la seua futura implantació en els centres hospitalaris.

Un projecte necessari

En els últims anys, les tècniques de prototipat ràpid, entre les quals es troba la impressió 3D, estan començant a emprar-se en el sector sanitari i s’estan integrant en la pràctica quirúrgica habitual.

En l’àmbit clínic, l’ús d’aquesta tecnologia aporta un gran valor en les diferents etapes de processos quirúrgics complexos. “Partint de les fases prèvies a una intervenció, l’ús d’aquesta mena de models és un suport crucial per a l’estudi de la relació tridimensional, per exemple, d’un tumor amb la vasculatura i altres elements anatòmics”, ha assenyalat Carmen Escobedo. Contribueix també a millorar la planificació quirúrgica, ja que permet un abordatge quirúrgic més precís, eficient i segur per a cada pacient.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats