Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball
Plan energético

Climent: “El Decret llei d’estalvi d’energia no és coercitiu, sinó de conscienciació de la importància de l’eficiència energètica en el context actual”

08/08/2022
  • El conseller ha participat en la Conferència Sectorial d’Energia convocada pel Govern per a alinear les polítiques d’estalvi energètic de les comunitats autònomes
  • Assegura que cal continuar treballant en la descarbonització de l’economia, “com ja estem fent des del Govern del Botànic des de 2015”
  • “Hem de conscienciar la ciutadania de la importància de l’estalvi i hem de donar exemple com a administració”

El conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha assegurat que el Reial decret llei 14/2022 de mesures de sostenibilitat, estalvi i eficiència energètica aprovat pel Govern central “no és una norma coercitiva, sinó flexible i de conscienciació de la ciutadania sobre la importància de l’eficiència energètica en un context com l’actual, marcat per la guerra d’Ucraïna i la dependència del gas en tot Europa”.

Per al conseller, “aquest és el camí que hem de seguir, el de la conscienciació, l’estalvi, l’eficiència energètica i l’impuls a les energies renovables”. En aquest sentit, ha destacat que des de la Conselleria d’Economia “entenem la conjuntura i no som partidaris de les polítiques reactives, i per això continuarem treballant i potenciant l’impuls a les energies renovables i l’eficiència de l’energia en la Comunitat Valenciana”.

 

El titular d’Economia Sostenible ha participat en la Conferència Sectorial d’Energia juntament amb la resta de responsables autonòmics en matèria d’energia, indústria i comerç, per a analitzar el Reial decret llei 14/2022 per a reduir la dependència del gas natural amb l’objectiu d’alinear les polítiques d’estalvi energètic de totes les administracions i garantir el compliment d’aquesta normativa.

Aquesta trobada telemàtica ha estat presidida per la vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, juntament amb la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, i la secretària d’Estat d’Energia, Sara Aagesen. També hi han participat representants de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP).

Durant la seua intervenció, Climent ha subratllat que “hem de continuar treballant en la descarbonització de l’economia, com ja estem fent des del Govern del Botànic des de 2015”.

D’aquesta manera, ha recordat iniciatives ja posades en marxa, com el Pla d’energia sostenible 2020, el Pla d’impuls del vehicle elèctric i d’infraestructura de Recàrrega, amb el qual, des de l’any 2017 fins a 2021, s’ha donat suport a 60 estacions ultraràpides, 116 estacions ràpides i 352 semiràpides, que han permés que la Comunitat Valenciana siga la tercera comunitat autònoma en punts de recàrrega públics.

Així mateix, ha citat la posada en marxa del Pla de foment de les comunitats energètiques locals i del Pla de foment de l’autoconsum energètic.

Per tot això, ha manifestat que “des de 2015, la Comunitat Valenciana ha fet un salt de gegant cap a un model energètic basat en energies renovables, per a aconseguir la descarbonització de l’economia i l’autoconsum en tots els sectors de la societat, que ja està donant els seus fruits. Per això, és important conscienciar la ciutadania en general, i hem de donar exemple com a administració”.

Reial decret llei

El passat 1 d’agost, el Consell de Ministres va aprovar un reial decret llei amb un pla de xoc d’estalvi i gestió energètica en climatització, amb l’objectiu de reduir ràpidament el consum d’energia en edificis administratius, comercials i de concurrència pública, tal com es defineix en el Reglament d’instal·lacions tèrmiques en edificis (RITE).

Aquest document també impulsa l’electrificació de l’economia, ja que agilita les tramitacions, les xarxes i infraestructures; potencia l’emmagatzematge i l’autoconsum, i promou la substitució de gas natural per gasos renovables, perquè en facilita la injecció en la xarxa de gasoductes.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats