Sanitat Universal i Salut Pública
Maternitat

La banyera de parts de l’Hospital Peset aconsegueix alleujar el dolor en la fase de dilatació i reduir l’ús d’epidural

10/08/2022
La banyera de parts de l’Hospital Peset aconsegueix alleujar el dolor en la fase de dilatació i reduir l’ús d’epidural
  • Les noves instal·lacions han tingut una bona acollida entre les dones que acudeixen a donar a llum a aquest centre públic valencià
  • L’hospital ha reduït la seua taxa de cesàries en 6 punts des de 2015 i la taxa d’episiotomies del 45,89 % al 13,22 %

L’Hospital Universitari Doctor Peset utilitza des de fa un mes la banyera d’hidroteràpia que s’ha instal·lat en l’àrea de paritoris i que està a disposició de les embarassades per a alleujar el dolor en la fase de dilatació. Es tracta de la primera banyera per a parts que s’instal·la en un hospital públic de la ciutat de València.

Les noves instal·lacions han tingut una molt bona acollida entre les dones que acudeixen a donar a llum a l’Hospital Universitari Doctor Peset, així com entre els seus acompanyants. En el primer mes d’ús, han sigut 8 les dones que han aprofitat els beneficis de la hidroteràpia per a reduir el dolor provocat per les contraccions, acurtar la fase de dilatació i aconseguir una major relaxació prèvia al part.

“En tots els casos, excepte en dos, l’ús de la banyera ha resultat en parts espontanis sense complicacions en els quals ni tan sols s’ha sol·licitat l’administració d’analgèsia epidural. Totes les dones que l’han utilitzada estan encantades i asseguren que ha enriquit la seua experiència durant el part”, ha assenyalat Carolina Sánchez, matrona supervisora de l’àrea de paritoris de l’Hospital Universitari Doctor Peset.

Perquè això siga possible, el Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l’Hospital Universitari Doctor Peset ha elaborat un complet protocol de part en l’aigua en el qual s’estableixen els criteris d’ús de la banyera, casos en els quals una dona no podrà usar-la (per patologies o complicacions en l’embaràs o en parts previs) o cures durant el seu ús, tant de la mare i el fetus, com de la temperatura i qualitat de l’aigua. També s’ha format el personal perquè l’assistència siga la millor possible.

“La idea és oferir una atenció segura, consensuada i basada en l’evidència a totes les dones que acudeixen al nostre centre per a donar a llum, incorporant els avantatges que ofereix la hidroteràpia per a alleujar el dolor de forma no farmacològica, facilitant la relaxació i la mobilitat de la futura mare durant la fase de dilatació i reduint la nostra intervenció i la necessitat d’analgèsia epidural”, ha assenyalat Carolina Sánchez.

Millora de la qualitat

La incorporació de la banyera a l’àrea de paritoris és un esglaó més de l’estratègia de gestió per a millorar la qualitat de l’atenció al part que va iniciar l’Hospital Universitari Doctor Peset en 2015 i que pretén convertir el part en una experiència positiva per a totes les dones i els seus acompanyants.

Des de llavors, i gràcies a l’impuls de la Gerència del Departament de Salut de València - Doctor Peset, s’han posat en marxa protocols importants com el de contacte pell amb pell i acompanyament en cesàries, el d’atenció al puerperi immediat, el d’extracció prenatal de calostre o el d’atenció a la mort i duel perinatal, entre altres.

També s’han dut a terme cursos de formació i jornades, s’ha reformat tot l’espai de l’àrea de paritoris amb elements facilitadors per a l’atenció al part normal (lianes, esferodinàmia, ambient càlid, etc.) i es realitzen sessions mensuals dirigides a gestants i famílies.

Fruit d’aquesta estratègia, des de 2015 la taxa de cesàries s’ha reduït en 6 punts (el juliol de 2022 ha sigut del 21,6 %), les episiotomies han passat del 45,89 % al 13,22 %, les gestants d’altres departaments s’han incrementat del 2,39 % al 9,79 % i el nombre d’agraïments s’ha duplicat.

Així mateix, el nombre de naixements s’ha mantingut estable per damunt dels 1.000 anuals i la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha reconegut com a Bones Pràctiques en el Sistema Valencià de Salut tant el protocol d’acompanyament en cesàries com la implementació del pla d’episiotomies restrictives o l’assistència integral a dones que han patit mutilació genital femenina.

Galeria d'imatges