Sanitat Universal i Salut Pública
Prevención sanitario

El Servei d’Otorrinolaringologia de l’Hospital de Torrevieja alerta sobre la importància d’extremar la cura de les orelles internes a causa de les altes temperatures

10/08/2022
  • Alerta especialment durant les últimes setmanes, en les quals els banys en platges i piscines s’uneixen a l’increment de la temperatura i la humitat ambiental
  • L’otitis externa o otitis del nadador és la infecció del conducte auditiu extern i és més freqüent a l’estiu

Professionals del Servei d’Otorrinolaringologia de l’Hospital Universitari de Torrevieja alerten sobre l’augment de casos d’otitis externes a conseqüència de la calor, especialment durant les últimes setmanes, en les quals els banys en platges i piscines s’uneixen a l’increment de la temperatura i la humitat ambiental i, en conseqüència, l’augment de la sudoració.

L’otitis externa o otitis del nadador és la infecció del conducte auditiu extern i és més freqüent a l’estiu. Tot i que la qualitat de l’aigua en què ens banyem és un factor que cal considerar, segons ha afirmat la cap del Servei d’Otorrinolaringologia, Aurora López, “el principal factor per al desenvolupament d’una otitis externa és la maceració de la pell del conducte auditiu extern”.

Es tracta d’una infecció que es produeix pel canvi de condicions que es donen en el conducte auditiu extern, que creen un ambient perfecte per a la proliferació de bacteris o fongs.

Durant el període estival, l’augment de la temperatura ambient, la humitat ambiental d’aquesta zona, el bany prolongat i la sudoració excessiva poden agreujar aquest tipus d’infeccions. A aquests factors, que predisposen a patir otitis externes, s’uneixen altres causes com les lesions en la pell del conducte, al·lèrgies, problemes crònics de la pell, malalties cròniques com la diabetis i altres malalties que alteren la immunitat.

Els xiquets són més propensos a patir aquest tipus d’infecció; a més de tindre un conducte més estret i una pell molt més delicada, són els membres de la família que més temps passen en l’aigua.

“En l’otitis externa el dolor és un símptoma quasi constant. Hi ha dolor quan es mou el pavelló de l’orella, quan es pressiona davant de l’orella interna o quan es mastega. També podem veure secreció en el conducte auditiu extern. La picor de l’orella interna pot ser una molèstia d’aparició precoç i freqüent. Un altre símptoma és la sensació de no sentir bé perquè el conducte està inflamat i amb secrecions. Afortunadament aquesta pèrdua d’audició és reversible amb el tractament adequat”, ha afegit Aurora López.

Principals recomanacions

El Servei d’Otorrinolaringologia de l’Hospital Universitari de Torrevieja proposa una sèrie de recomanacions per a cuidar les orelles a l’estiu:

  • Les orelles internes s’han d’eixugar acuradament després del bany, bé amb la punta d’una tovallola, una gasa o amb un mocador de paper. El fet d’inclinar el cap cap a un costat o un altre pot ajudar a eixir l’aigua residual del conducte. En la mesura que siga possible, les orelles no han de romandre massa temps en l’aigua. No es recomana eixugar les orelles amb bastonets.
  • Els pacients han d’evitar les neteges repetides de cerumen i menys encara la neteja amb bastonets (que impacten el cerumen cap al timpà) o la introducció en l’orella d’altres instruments (forquetes, clips, etc.) que poden danyar la pell del conducte.
  • Excepte prescripció mèdica, no s’han d’utilitzar taps. D’aquesta manera, s’afavorirà la ventilació natural de la pell del conducte. És possible que el personal mèdic recomane l’ús de taps a pacients amb predisposició a patir otitis externa a l’estiu, problemes crònics de pell o altres patologies de l’orella.
  • Com a prevenció, i sota prescripció mèdica, es poden utilitzar gotes de substàncies acidificants de la pell del conducte com l’àcid bòric després del bany.

Galeria d'imatges