Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica
Biodiversitat

El Banc Valencià de Biodiversitat supera els 2 milions de dades de més de 20.000 espècies silvestres

10/08/2022
  • El portal web i aplicació mòbil gratuïta de Transició Ecològica incorpora nous cercadors, filtres, cartografia i descàrrega d’informació de lliure accés
  • La Conselleria de Transició Ecològica afavoreix la participació ciutadana, que ha triplicat en un any el nombre de persones registrades per a aportar citacions

El Banc de Dades de Biodiversitat de la Comunitat Valenciana ha superat els 2 milions de dades de més de 20.000 espècies silvestres, amb la qual cosa es converteix en una plataforma de referència en informació ambiental d’ús públic.

L’eina de la Conselleria de Transició Ecològica, creada en 2003, ha incorporat canvis en el  portal web i en la seua aplicació mòbil (disponible de manera gratuïta per als sistemes Android i iOS) per a facilitar la consulta. Incorpora un nou cercador, més eficient i intuïtiu, filtres que permeten organitzar la cerca per taxonomia, localització geogràfica, característiques de la citació i estat legal de l’espècie, a més d’informes de descàrrega lliure.

Cada espècie silvestre referenciada dona accés a una fitxa informativa de descripció, distribució, hàbitat, situació, accions de conservació, a més de recursos complementaris com imatges, evolució del cens, mapa i llista de citacions.

El director general de Medi Natural, Julio Gómez, ha explicat que un dels objectius del departament autonòmic és fomentar la participació en el Banc de Biodiversitat: “Que les persones siguen coneixedores i divulgadores sobre el nostre patrimoni natural no només és una manera d’augmentar el coneixement públic, sinó també d’augmentar la vigilància ciutadana sobre la biodiversitat i la corresponsabilitat en el manteniment i la millora d’aquesta”.

L’increment de persones inscrites per a aportar citacions, que en l’últim any s’ha triplicat, ja que ha passat de 288 a 877, dona bon compte del potencial de la plataforma per a ampliar el teixit informador i el coneixement de la biodiversitat valenciana.

Un moviment de ‘ciència ciutadana’ que fa de l’afició per la naturalesa, o per alguna de les seues espècies com les orquídies o les palometes, una valuosa aportació de treball de camp en l’àmbit científic.