Sanitat Universal i Salut Pública
Sanitat Universal

L’hospital La Fe crea l’escola de persones portadores d’ostomia

11/08/2022
L’hospital La Fe crea l’escola de persones portadores d’ostomia
  • Naix amb l’objectiu de millorar la salut i la qualitat de vida de les persones ostomitzades
  • La Consulta Infermera d’Estomateràpia de l’hospital La Fe va realitzar un total de 1.633 consultes l’any passat

L’Hospital Universitari i Politècnic La Fe posa en marxa l’Escola de Pacients per a persones portadores d’ostomia amb l’objectiu d’acompanyar-les després de l’alta hospitalària i donar-los suport en reprendre la seua vida quotidiana. Es tracta d’una iniciativa de les infermeres estomaterapeutes del Departament de Salut València La Fe Maite Sanz i Julia Romero, i la doctora Blanca Segarra, de la Unitat de Ginecologia Oncològica de l’hospital La Fe.

L’Escola de Pacients és un projecte de formació, intercanvi i ajuda mútua en el qual pacients formats com a experts, ensenyen altres persones a millorar la seua qualitat de vida. La formació “de pacient a pacient” és una estratègia molt eficaç perquè les persones amb processos crònics aprenguen a cuidar-se. Es dirigeix a pacients, familiars, persones cuidadores, professionals i associacions de pacients.

“Amb l’escola els oferim un lloc i un temps de comunicació, interacció i aprenentatge de qualitat”, explica Blanca Segarra Vidal, especialista de la Unitat de Ginecologia Oncològica de La Fe.

Per mitjà de reunions bimensuals amb temes triats pels mateixos pacients, segons les inquietuds sorgides en les sessions anteriors, s’ha establit un cronograma de sessions. Es tracta de trobades entre pacients en els quals ells tenen el paper protagonista amb una intervenció multidisciplinària puntual de diferents especialistes d’infermeria, cirurgia, oncologia, urologia, ginecologia, nutrició, psicologia, sexologia o fisioteràpia, entre altres, per a un abordatge global dels problemes que presenta cada pacient i la seua família i, per tant, millorar la seua qualitat de vida.

Maite Sanz, infermera estomaterapeuta, explica que a l’Escola, els pacients, “persones expertes”, ensenyen a altres pacients a partir de l’experiència acumulada, en el seu procés de salut i també ensenyen a professionals sanitaris “l’altra cara”, tantes vegades aliena a la mirada cientificotècnica.

Consulta Infermera d’Estomateràpia de l’hospital La Fe

L’ostomia és una operació quirúrgica en la qual es practica una obertura –estoma– en la paret abdominal per a donar eixida a un òrgan o víscera, com el tracte intestinal o un o els dos urèters. La femta o l’orina en tal cas es recullen en un dispositiu dissenyat especialment per a aquesta.

A Espanya hi ha aproximadament 70.000 persones ostomitzades i cada any hi ha aproximadament unes 16.000 noves persones ostomitzades. Per això, és necessària la figura experta de la infermera estomaterapeuta i la instauració de les seues consultes, dins de la cartera de serveis del Sistema Nacional de Salut.

L’hospital La Fe disposa d’una Consulta Infermera d’Estomateràpia en la qual s’atenen pacients adults i pediàtrics de diferents especialitats com ara Urologia, Digestiu, Oncoginecología. L’any passat l’hospital va atendre 1.633 consultes i 1.153 interconsultes realitzades a les persones hospitalitzades.

La relació de la infermera estomaterapeuta (ET) amb la persona portadora d’ostomia comença fins i tot abans de la intervenció quirúrgica, en els casos de cirurgia programada. En la primera visita l’ET estableix la relació terapèutica amb el o la pacient i resol els dubtes i les pors que la persona sol tindre sobre el procés, cosa que disminueix en gran manera l’ansietat prequirúrgica.  “En aquesta primera visita es realitza també el procediment de marcatge de l’ostomia, fonamental per a previndre futures complicacions”, assenyala Julia Romero.

Al llarg del procés d’hospitalització l’ET fa les visites necessàries per a ensenyar a pacient i família les destreses específiques que necessitaran per al maneig i la cura de l’estoma, per a tractar les complicacions que puguen sorgir, així com per a facilitar recursos respecte a activitats de la vida diària que puguen ajudar-los en la seua adaptació a aquesta nova situació.

En el moment de l’alta, se’ls proporciona la primera cita per a revisió i seguiment en la consulta infermera d’estomateràpia i mitjans per a poder contactar en cas d’alteracions o dubtes, assegurant d’aquesta manera la continuïtat de les cures, amb la finalitat d’evitar i detectar complicacions, disminuir problemes psicològics, i en definitiva, aconseguir una bona adaptació a la seua ostomia i, amb això, una bona qualitat de vida.

Galeria d'imatges