Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Bretxa Digital

El Consell forma digitalment més de 1.000 persones d’un centenar de municipis en risc de despoblament

20/08/2022
  • Josefina Bueno ha destacat la importància que la digitalització arribe a tota la societat i siga un instrument de cohesió territorial

La Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, per mitjà de la Direcció General per a la Lluita contra la Bretxa Digital, impulsa accions formatives en competències digitals per a més de 1.000 persones d’un centenar de municipis de la Comunitat Valenciana afectats pel despoblament i/o de menys de 1.500 habitants.

El Consell desenvolupa aquesta iniciativa amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, en col·laboració amb AVANT (Agenda Valenciana Antidespoblació), mitjançant un conveni que es basa en el marc valencià de competències digitals, que té per objecte familiaritzar l’alumnat amb els conceptes generals sobre les tecnologies de la informació i de la comunicació.

El programa Ciutadania Digital està dissenyat específicament per a ensenyar, des de zero i sense necessitat de base prèvia, els conceptes elementals sobre l’ús d’un telèfon intel·ligent o d’una tauleta tàctil, la navegació per Internet i l’ús de les xarxes socials, tant per a ús personal com professional.

També s’imparteixen accions formatives per a conéixer l’e-Administració, per a facilitar la interacció de l’alumnat participant amb l’administració electrònica, i permetre-li respondre a les seues necessitats, per mitjà de l’adquisició de coneixements bàsics sobre administració electrònica i les eines existents.

Les classes ja han començat i s’impartiran fins a final d’any amb continguts adaptats a les necessitats de l’alumnat i aplicables al dia a dia en qüestions com aprendre a reduir la despesa energètica mitjançant una aplicació, demanar cita en el metge, comprar una entrada per a anar al teatre o utilitzar Bizum. El programa de Ciutadania Digital ha despertat l’interés de 112 municipis de tota la Comunitat Valenciana, al qual s’han sumat més entitats locals i accions formatives cada curs.

En definitiva, es tracta d’una estratègia formativa per a reduir la bretxa digital i afavorir la cohesió territorial en la Comunitat Valenciana, per mitjà d’activitats que proporcionen eines perquè la població dels municipis afectats per la despoblació millore les seues competències digitals, de manera que constituïsquen un instrument d’inclusió i cohesió social entre les seues veïnes i els seus veïns, tal com ha explicat la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno.

Bueno ha posat l’accent en la necessitat que la digitalització arribe a tota la societat: “La tecnologia ha millorat la vida de les persones i és important que tota la població, independentment d’on visca, tinga accés a aquests avanços que fan que el dia a dia siga més fàcil i la comunicació siga més senzilla. No podem avançar si una part de la societat es queda arrere, per això són tan importants aquest tipus d’accions”.

La directora general de Lluita contra la Bretxa Digital, María Muñoz, ha destacat que “l’èxit del programa resideix a atendre les vertaderes necessitats de la ciutadania per a comunicar-se mitjançant les TIC; de manera que afavorisquen la formació per a adquirir capacitats i habilitats que milloren la vida de les persones en els municipis AVANT”.

Muñoz ha recordat que els cursos oferits pel conveni amb l’FVMP inclouen continguts com la utilització de la tecnologia per a comunicar-se, eines per a trobar fàcilment informació en Internet o utilitzar de manera bàsica el dispositiu mòbil.