Educació, Cultura i Esport
CMCV

El Consorci de Museus uneix art i educació en dotze centres valencians amb el programa ‘Resistències artístiques’

17/08/2022
El Consorci de Museus uneix art i educació en dotze centres valencians amb el programa ‘Resistències artístiques’
  • El programa ‘Resistències artístiques’ va desenvolupar un total de 29 projectes en centres educatius públics de la Comunitat Valenciana durant el curs 2021-2022
  • Ja està obert el termini de presentació de projectes per a l’edició 2022-2023, que compta amb un pressupost total de 448.000 euros

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) va desenvolupar durant el passat curs 2021-2022 un total de 29 projectes en centres educatius públics de la Comunitat Valenciana, dotze d’aquests a les comarques de València, dins del programa ‘Resistències artístiques. Processos artístics en entorns educatius’. La convocatòria ja ha obert el termini de recepció de propostes per a l’edició de 2022-2023, amb un pressupost total de 448.000 euros.

‘Resistències artístiques. Processos artístics en entorns educatius’ és una iniciativa creada en 2016 pel Consorci de Museus amb el propòsit d’unir art i educació, generant entorns de treball col·laboratius en els centres escolars, que servisquen d’anàlisis, reflexió i creació artística contemporània. Compta amb la col·laboració de la Secretaria Autonòmica de Cultura i Esport; la Direcció General d’Innovació Educativa i Ordenació (DGIEO), i el Centre de Formació, Innovació i Recursos per al Professorat - CEFIRE artisticoexpressiu.

“En 2016 vam llançar aquesta convocatòria pública única a la Comunitat Valenciana, que s’ha convertit en una referència a l’Estat espanyol en la seua categoria, amb l’objectiu d’acostar les pràctiques artístiques contemporànies a l’entorn escolar. Sis anys després, cada vegada comptem amb més participació, amb més suport per part del professorat i de l’alumnat i amb una oferta més gran de projectes. Els treballs desenvolupats a les comarques de València, Castelló i Alacant durant els últims 12 mesos tenen una gran qualitat i des del Consorci de Museus ha sigut molt gratificant observar l’evolució de cadascun d’aquests”, assenyala el director del Consorci de Museus i del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont.

Resistències artístiques. València

De la trentena de projectes triats de tota la Comunitat Valenciana en la convocatòria de 2021, a les comarques de València es van desenvolupar un total de dotze en les localitats d’Alzira, Alpuente, Carrascalet, Carcaixent, Cullera, Manises, Oliva, Ontinyent, Paiporta, Quart de les Valls, València i Xàtiva. 

‘Nuestra casa/ Nuestro mundo al cubo’, de l’arquitecta Dolores Domingo Garzarán (Arquikids), és un projecte posat en marxa en el CEIP Raquel Paya (València) que es concep, a través d’una instal·lació espacial, com un procés experiencial i participatiu que genera un vincle entre la instal·lació espacial i els participants. D’aquesta manera, busca implicar tota la comunitat educativa no com a simples espectadors, sinó com a participants de situacions creatives.

El projecte ‘Anim’Art’ creat per Silvia Carpizo de Diego per al CEIP Attilio Bruschetti (Xàtiva, València) naix amb l’objectiu de treballar la convivència en l’àmbit escolar mitjançant la creació de curtmetratges d’animació experimental. Amb aquesta proposta s’enriqueix la cultura visual dels més menuts, mostrant-los propostes artístiques a les quals normalment no accedeixen i promovent formes d’expressió des de la llibertat creativa. 

‘Conspiración. Manual de resistencia a la adultocracia’ és el treball que ha desenvolupat Alba Oller Benítez —cofundadora del col·lectiu Massa Salvatge Coop. V— en l’últim període escolar de l’IES Andreu Alfaro (Paiporta, València). El treball recupera l’esperit d’‘El petit llibre roig dels estudiants’, monografia crítica amb el sistema educatiu i dirigida a adolescents, que tractava temes tabú en el sistema educatiu de 1969. La finalitat del projecte és generar una experiència col·lectiva en el centre educatiu que implica la recopilació de les resistències quotidianes a l’adultocràcia experimentada per alumnes, generant com a dispositiu final un ‘manual de resistències’ col·lectiu.

‘Activistas del sonido’, impulsat per Adolf Murillo Ribes —doctor en Educació per la Universitat Jaume I—, interroga l’entorn sonor per a entendre’l i llançar des de l’escolta, l’experimentació sonora i la creació col·laborativa noves formes artístiques que ajuden a sensibilitzar la societat davant de la realitat. S’ha desenvolupat en el CEIP Sant Agustí (Cullera, València). 

La il·lustradora Silvia Salvador Koop va ser seleccionada pel seu taller teoricopràctic ‘Diseños que se pueden tocar’, dut a terme en l’IES Ausiàs March (Manises, València). Confeccionat per a potenciar i estimular la creativitat des d’una visió multidisciplinària, està pensat perquè l’alumnat d’entre 12 i 16 anys desenvolupe un estampat o patró, partint d’elements creats prèviament en 3D de manera manual. 

‘Dansa i no gènere (cos i espai)’ és el projecte de Marta García Navarro i Manuel E. Caldito de la companyia valenciana Columpiant la Dansa, que treballa la reflexió de les diferents corporalitats en l’espai que ocupen. A partir de l’experiència d’un projecte anterior centrat en els rols de gènere i la disconformitat corporal, aquesta proposta es planteja fer dels processos corporals a l’aula una experiència transformadora per a l’artista, el personal docent, les famílies i sobretot l’alumnat del CEIP Verge dels Desamparats (Oliva, València). 

Desenvolupat en el CEE Púb. Comarcal Carmen Picó (Alzira, València), ‘Ets llavor’ és un projecte educatiu que pretén revaloritzar i visibilitzar el paper de l’horta i la naturalesa rural en l’imaginari pictòric de les generacions futures. A través d’una sèrie d’activitats educatives que uneixen el cultiu i la creació artística, s’han construït planters, un hort urbà en el col·legi seleccionat i un mural col·laboratiu desmuntable que trasllada el concepte d’hort mediterrani al claustre del Centre del Carme. Els seus creadors són els fundadors del col·lectiu artístic

‘Género Fresco’: Susana Botana, Israel García Montero i Fernando Ivorra. 
Per la seua banda, ‘La tiranía de la felicidad’ naix de la necessitat d’afavorir un entorn d’educació emocional en els espais educatius formals a través de l’educació artística. Gràcies a aquest treball impulsat per João Lázaro i Alba López —del col·lectiu Espacio sonoro—, l’alumnat ha pogut reflexionar durant tot el procés sobre les seues emocions mitjançant diversos llenguatges creatius, el diàleg interdisciplinari de llenguatges artístics plàstics i musicals com la dansa, la música electrònica, el ‘video mapping’ o la imatge. Posat en marxa en l’IES Arabista Ribera (Carcaixent, València). 

‘Cápsulas para el futuro’ naix amb la intenció de promoure espais dins de l’entorn educatiu que potencien el diàleg i el treball en equip per mitjà d’estratègies d’investigació col·laborativa que empoderen l’estudiant, a través d’eines provinents de la producció sonora com els pòdcasts. Impulsat per la investigadora i artista colombiana Estefanía Díaz Ramos en el centre CEIP Maestro Carmelo Ripoll (Ontinyent, València). 

‘Yo, nosotros. Un ensayo fotográfico sobre la adolescencia’ ha sigut desenvolupat en l’IES La Serranía (Alpuente, València) per l’artista Santiago Fernández Honrubia. A través del retrat, l’autoretrat i tota la seua tradició artística, es pretén generar una narració sobre una classe d’institut, en la qual a través de la fotografia es puguen conéixer de forma més complexa els seus integrants de manera individual i en conjunt. 

Amb ‘Marr’ s’acosta l’alumnat a nous processos relacionats amb l’art contemporani, l’emergència climàtica i la posada en marxa d’estratègies per a combatre-la. D’aquesta manera, Helena Gómez i Marta García proposen una sèrie d’activitats pràctiques en què part de l’estudiantat del CRA Benavites Quart de les Valls (Quart de les Valls, València) entren en contacte i experimenten propostes reals que estan duent-se a terme en els col·legis i prop del seu entorn. 

Finalment, ‘Los detalles y las cosas’ ha sigut desenvolupat per l’actriu i intèrpret Paula Miralles i el coreògraf i ‘performer’ Vicente Arlandis. Desenvolupat en el CEIP Virgen del Pilar (Carrascalet, València), és una proposta d’arts vives que convida l’alumnat a pensar detalladament i amb independència mitjançant quatre eixos temàtics: les coses, els colors, les olors i les textures.

Convocatòria oberta: ‘Resistències artístiques. Processos artístics en entorns educatius 2022’

La nova convocatòria de ‘Resistències artístiques 2022’ està oberta per a la presentació de projectes fins al pròxim 14 de setembre. A partir d’aquesta data 40 centres públics de les províncies de València, Alacant i Castelló tindran tot el període de 2022-2023 per al desenvolupament de les seues propostes. El pressupost total s’ha incrementat respecte a anys anteriors fins a arribar a una dotació de 448.000 euros, que quasi duplica la xifra de l’última edició, de 252.000 euros, de manera que arriba a quaranta centre educatius i amplia el desenvolupament temporal de cada projecte.

Més informació en la pàgina web del CMCV.

Galeria d'imatges