Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Pla GenT

El Consell incorpora, en 5 anys, més de 160 investigadors i investigadores al programa GenT

24/09/2022
  • La dotació per al Pla GenT ha sigut de 12 milions d'euros en la convocatòria de 2022 i ha permés la contractació de 37 beneficiaris i beneficiàries

La Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital ha facilitat la incorporació de més de 160 investigadors i investigadores de diversos països en els últims 5 anys al programa d'investigació d'excel·lència GenT, creat pel Govern Valencià en 2017, que en les tres modalitats que té pretén atraure-hi, retindre i consolidar la carrera d'investigadors i investigadores d'excel·lència internacional en totes les àrees del coneixement.

L'evolució de les inversions evidencia l'aposta de la Generalitat per reforçar el sistema de ciència i investigació i el foment i la retenció del talent. Si es té en compte el total de la inversió en ciència i investigació es pot comprovar que, mentre que en 2014 i 2015 la inversió total per al programa de ciència i investigació era de 21 milions d'euros, en 2022 ha ascendit fins als 110 milions d'euros, s'ha quintuplicat la inversió en ajudes al foment i el suport de la investigació, el desenvolupament i la innovació, que suposen un impacte favorable i molt significatiu en la societat i l'economia valenciana.

En el cas del programa GenT, la primera convocatòria comptava amb una dotació econòmica de 2,6 milions d'euros, quantitat que el Consell ha anat incrementant fins a assolir els 12 milions d'euros en la convocatòria de 2022, que cobreix el finançament aquest any de 37 persones beneficiàries de les ajudes entre els tres programes inclosos en el Pla GenT.

El personal que s'incorporarà en la convocatòria d'enguany desenvoluparà la seua tasca investigadora en àrees de coneixement com les ciències i les tecnologies de materials, en què treballaran 7 investigadors i investigadores; la biociència i la biotecnologia, que comptaran amb 6, o les ciències físiques, en què desenvoluparan els seus projectes 5 beneficiaris i beneficiàries del Pla GenT.

A més, el programa de suport a persones investigadores amb talent, Pla GenT, ha sigut reconegut i homologat pel Ministeri d'Universitats com d'excel·lència científica, pel que fa a l'expedició de les certificacions I3 per a investigadors de programes d'excel·lència, nacionals o internacionals, als quals se'ls reconeix uns estàndards de qualitat i prestigi internacional investigador. Amb la qual cosa s'equipara a reconeguts programes internacionals com ERC Grants, Marie Curie o CERN Senior Fellowship.

La consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno, ha destacat “l'esforç del Govern Valencià per garantir les millors condicions de treball a les investigadores i els investigadors valencians”, a la qual cosa ha afegit que “és una prioritat per a aquest Consell desenvolupar un programa com el GenT amb el qual posicionar els nostres científics i científiques, i la investigació valenciana, al capdavant de la investigació internacional”.

El Pla GenT inclou tres modalitats d'ajudes: Cidegent, Cdeigent i Sejigent.

Cidegent

Aquestes subvencions estan destinades a la contractació de personal investigador doctor d'excel·lència per a desenvolupar un projecte d'R+D+I a la Comunitat Valenciana. Es convoquen un màxim de 20 subvencions per convocatòria, destinades a finançar el salari de l'investigador o investigadora beneficiaris per un període de 4 anys, prorrogables a 2 anys més. L'ajuda anual per a cada contracte a temps complet és de 70.000 euros.

Aquesta subvenció es complementa amb una dotació anual de 100.000 euros, que es pot destinar a la contractació de personal tècnic de suport o a personal investigador de caràcter predoctoral.

Cdeigent

Destinades a la contractació de doctores i doctors investigadors amb experiència internacional, que assoleixen un màxim de 9 subvencions amb una duració de 4 anys, prorrogables a 2 anys més. La dotació anual és de 55.000 euros per a contractes a jornada completa, a més d'una dotació addicional de 30.000 euros per a finançar despeses de contractació de personal tècnic, així com despeses d'execució i funcionament.

Sejigent

Estan dirigides als investigadors i les investigadores júniors d'excel·lència científica del sistema valencià R+D+I. Es convoquen un màxim de 9 subvencions, l'import de les quals és de 80.000 euros i la duració és de 4 anys. Es poden destinar a sufragar les despeses de contractació del mateix personal investigador sol·licitant, la contractació de personal investigador de caràcter predoctoral o personal tècnic de suport, així com per a despeses d'execució i funcionament.