Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica
Qualitat Democràtica

Pérez Garijo: "Mantindre viva la memòria és part essencial d'una educació democràtica basada en valors com la pau i la convivència"

24/09/2022
Pérez Garijo: 'Mantindre viva la memòria és part essencial d'una educació democràtica basada en valors com la pau i la convivència'
  • La consellera de Qualitat Democràtica recorda les víctimes de la comarca dels Serrans, víctimes de la repressió franquista i de l'horror nazi
  • Pérez Garijo destaca el “paper estratègic” que va tindre el front de la serra d'Andilla per a la defensa de València durant la darrera fase de la batalla de Llevant
  • La consellera ha inaugurat la V Jornada Guerra Civil i Memòria Històrica als Serrans

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha parlat de la importància de mantindre viva la memòria “per garantir que arriba a les persones que construiran el futur, com a part essencial d'una educació democràtica basada en valors com ara la pau i la convivència”.

Així s'ha pronunciat la consellera Pérez Garijo durant la inauguració de la V Jornada Guerra Civil i Memòria Històrica als Serrans, en què també han intervingut l'alcalde de l'Ajuntament de Villar del Arzobispo, Vicente Portolés; el regidor de Cultura, Memòria Històrica i Medi Ambient, Luis Suller, i la coordinadora de les jornades als Serrans, Sandra Mínguez.

Per a Pérez Garijo, “mantindre en la memòria les víctimes, reconéixer l'horror d'allò que s'ha viscut, és el millor recurs per a evitar que episodis com aquest es tornen a repetir, cosa que es fa encara més necessària veient el que està succeint actualment tan a prop nostre”.

“Volem recuperar la memòria -ha emfatitzat la consellera- perquè és la millor manera de cicatritzar unes ferides que altrament quedarien obertes per sempre”.

Víctimes de la Guerra Civil i l'horror nazi

La consellera de Qualitat Democràtica ha recordat els “terribles efectes” de la Guerra Civil als Serrans, moment en què molts dels seus municipis van ser destruïts, ja que hi estava situada la línia defensiva republicana XYZ. En aquest sentit, ha destacat “el paper estratègic” que va tindre el front de la serra d'Andilla per a la defensa de València durant la darrera fase de la batalla de Llevant.

Durant la intervenció, Pérez Garijo ha volgut esmentar els 678 valencians, homes i dones, que van ser víctimes de la repressió i van patir l'horror dels camps d'extermini dissenyats pel règim nazi, “als quals estem retent homenatge a través del projecte Construint Memòria de la Generalitat”.

La consellera de Qualitat Democràtica ha al·ludit a les set víctimes de la comarca dels Serrans, “de les quals només van poder sobreviure quatre, després de ser alliberades de Mauthausen el maig del 1945”, ha lamentat.

Pérez Garijo també ha recordat els que van sobreviure i van patir, a més, un doble càstig, “ja que els presoners espanyols van ser els únics que no van poder tornar al seu país després de ser alliberats, i en aquest cas no va ser fins a la mort de Franco, i si tenim en compte que els republicans espanyols tampoc van ser tractats com a presoners de guerra, el càstig va ser triple”.

La consellera ha assenyalat, alhora, que “tenim constància de 82 persones de la comarca dels Serrans que van ser víctimes de la repressió franquista i van morir afusellades, entre les quals hi havia 31 de Chelva, 26 de Villar i 9 de Bugarra”.

Amb motiu de la jornada es pot visitar l'exposició Les víctimes valencianes del nazisme al centre polivalent Instituto Viejo. La mostra reuneix fotografies i objectes materials de les víctimes, cedits per les seues famílies, com ara documents, targetes postals o el pijama que va portar Virtudes Cuevas, una de les quatre dones valencianes que van sobreviure als camps d'extermini.

Així mateix, s'inclou la instal·lació artística Por, silenci. Conservem la memòria, a càrrec d'Isabel Arcas. La sessió conclourà amb una obra de teatre que també tracta de la por, a través de la història Instruccions per no tindre por si ve la Pastora.

Galeria d'imatges