Presidència

Les catorze tortugues del niu del Puig tornen a la mar després d’un any a l’Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències

28/09/2022
Les catorze tortugues del niu del Puig tornen a la mar després d’un any a l’Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències
  • Els animals han seguit el programa de creixement i desenvolupament des de setembre de 2021 a l'Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències per a augmentar la seua supervivència a l'oceà
  • Un total de huit exemplars porten incorporat un emissor satel·litari per a estudiar el seu comportament, gràcies a la Fundació Oceanogràfic, l'Ajuntament del Puig i la Universitat de València amb el projecte Life MedTurtles

Les catorze tortugues Caretta caretta,  procedents del niu trobat al Puig fa just un any -el 28 setembre de 2021-, han tornat a la mar, després del projecte de creixement i reintroducció a la mar Head-Starting, desenvolupat a les instal·lacions de l'Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències. 

Huit de les tortugues portaven incorporat un emissor satel·litari gràcies a l'aportació de l'Ajuntament del Puig, la Universitat de València amb el projecte Life MedTurtles i la Fundació Oceanogràfic, la qual cosa permetrà als investigadors realitzar un seguiment monitorat del recorregut de les tortugues i augmentar el coneixement sobre el seu comportament i biologia, unes dades que són essencials per a la ciència. 

Els encarregats de deixar en l'arena aquests joves animals, d'uns dos quilos de pes, han sigut l'alcaldessa del Puig, Luisa Salvador; els regidors de Platges i de Medi Ambient del municipi, Marc Oriola i Fernando Checa; la presidenta de la Fundació Oceanogràfic, Celia Calabuig, i el director adjunt de Relacions Institucionals i Promoció de la Ciutat de les Arts i les Ciències, Julio Monreal. També hi han participat membres del Centre d'Educació Ambiental de Sagunt, personal de Tragsatec i tècnics de Conselleria i la Universitat de València, institucions que componen la Xarxa d'Encallaments de la Comunitat Valenciana junt amb la Fundació Oceanogràfic.

A més, també hi han assistit representants de la Policia Local del Puig i la Guàrdia Civil, que van intervindre en el descobriment del niu, i prop de 50 escolars del CEIP Guillem d’Entença i el CEIP Pare Jofré, que han acomiadat les catorze tortugues en el seu primer viatge a la mar.

Programa de creixement i reintroducció a la mar

Els animals menuts que van nàixer del niu van formar part des del seu naixement de l'anomenat programa Head-Starting, que té com a objectiu aconseguir que els nounats assolisquen la grandària, el pes i les habilitats suficients de natació, busseig i alimentació per a augmentar les possibilitats de supervivència i eludir gran part dels seus depredadors naturals.

Les experiències que s'han dut a terme fins ara permeten un gran optimisme, perquè els percentatges de supervivència dels animals en entrar a la mar estan entorn d'un 90 %, cosa que significa un èxit per a la conservació de l'espècie.

El niu del Puig de 2021 va aportar un total 120 ous dels quals van nàixer 70 nounats que els experts preveuen que van entrar a la mar. L'equip de rescat de la Fundació Oceanogràfic va aconseguir recollir 14 menuts que encara romanien al niu i els va traslladar a les instal·lacions de l'Oceanogràfic, situat a la Ciutat de les Arts i les Ciències, per a formar part del programa de creixement Head-Starting.

La col·laboració ciutadana és fonamental quan es registren postes de tortugues a les platges, per a posar en marxa així la Xarxa d'Encallaments de la Comunitat Valenciana després de l'avís previ al 112.

Galeria d'imatges