Sanitat Universal i Salut Pública

Isabial i la UMH posen en marxa un estudi amb pacients per a tractar la pèrdua d'olfacte provocada per la covid-19

30/09/2022
  • El personal investigador sotmetrà voluntaris i voluntàries a un estudi en què utilitzaran estimulació elèctrica no invasiva a l'Hospital General Doctor Balmis
  • El projecte és finançat per fons de la Generalitat per a lluitar contra la pandèmia

L'Institut d'Investigació Sanitària i Biomèdica d'Alacant (Isabial) i la Universitat Miguel Hernández d'Elx (UMH) han posat en marxa un estudi amb l'objectiu de trobar un tractament, per mitjà d'estimulació elèctrica no invasiva, que possibilite la recuperació de l'olfacte en pacients que perderen aquest en contraure la covid-19 i no l'hagen recuperat tres mesos després de superar la malaltia.

Per a fer aquest estudi, el personal investigador d'Isabial i la UMH està duent a terme un procés de recerca i selecció de pacients que complisquen amb els requisits que estipulen els facultatius, i accedisquen voluntàriament a participar-hi. Les proves es duran a terme en les consultes externes de neurologia de l'Hospital General Universitari Doctor Balmis.

El projecte té com a investigador principal José María Azorín, catedràtic de la UMH, i té com a títol Estudi exploratori dels efectes de l'ús de neuroestimulació no invasiva en pacients amb anòsmia persistent post covid-19. Per a dur-ho a terme, l'investigador es va posar en contacte amb el servei de neurologia i el grup d'investigació covid-19 de l'Hospital General Doctor Balmis, els quals s'encarreguen de la selecció de pacients i de les proves que es faran en el centre hospitalari.

Aquest grup multidisciplinari utilitzarà la tecnologia que es desenvolupa al campus d'Elx en les consultes hospitalàries d'Alacant. Concretament, el projecte dissenyarà i avaluarà una nova estratègia basada en l'estimulació transcraneal per corrent elèctric directe. José María Azorín ha explicat que "es tracta d'una tècnica que permet modular l'activitat neuronal de la persona de manera no invasiva, indolora i segura mitjançant l'ús d'elèctrodes superficials no invasius".

Per a fer-ho, ha apuntat José María Azorín, "s'aplica un corrent de baixa intensitat per a generar un flux de corrent des d'uns elèctrodes a uns altres, els quals se situen sobre el cuir cabellut". El projecte pretén trobar un possible tractament que en l'actualitat és inexistent.

La investigadora d'Isabial Rosa María Sánchez ha explicat que "la majoria dels pacients recuperen l'olfacte al cap de tres dies, i com a molt tres mesos després d'haver passat el coronavirus, però hi ha pacients que no l'arriben a recuperar per complet, i volem comptar amb ells per a dur a terme l'estudi".

Durant el procés, ha indicat Rosa María Sánchez, "al pacient se li farà un test olfactori que consistirà a distingir les diverses substàncies oloroses, el qual servirà per a conéixer el rang de pèrdua d'olfacte i, posteriorment, se li practicarà l'estimulació transcraneal. Després de diverses sessions es tornarà a repetir el test olfactori per a comprovar si ha sigut efectiva".

Procés

El projecte, finançat pels fons covid-19 de la Generalitat, consta de tres fases. En la primera es du a terme una sessió en què es registra l'activitat cerebral de la persona mitjançant electroencefalografia (EEG) mentre se li fa un test d'olfacció. A partir de l'activitat cerebral es buscaran els patrons cerebrals associats a l'anòsmia, que és la pèrdua d'olfacte.

En la segona fase el pacient se sotmet a cinc sessions de neuroestimulació en un termini de dues setmanes en les zones cerebrals associades a l'anòsmia. Finalment, en la fase 3 els especialistes tornaran a fer un test d'olfacció al pacient mentre se li registra de nou l'activitat cerebral per a veure els canvis produïts.

L'equip multidisciplinari que participa en l'estudi està compost per persones investigadores d'Isabial i la UMH. Per la UMH, a més de José María Azorín, director del Brain-Machine Interface Systems Lab de la UMH, participen Eduardo Iáñez i Mario Ortiz, professors de la UMH i membres del mateix grup investigador. Així mateix, Desirée Irene Gracia i Tatiana Candela col·laboren en tasques d'investigació per part de la UMH.

El personal investigador d'Isabial i del Departament de Salut que participen en l'estudi són: Rosa María Sánchez, Carmina Díaz i Alessandra Muñoz, de neurologia; així com Óscar Moreno (endocrinologia) i Sergio Bañuls (unitat de malalties infeccioses), els quals formen part del grup covid-19 del Departament de Salut Alacant-Hospital General.

Galeria d'imatges