Presidència

La Generalitat i les cinc universitats públiques col·laboren en la creació de la Càtedra de Diàleg Social i acorden el finançament de les despeses de funcionament

07/10/2022
  • L'objectiu és crear un nexe d'unió entre l'activitat educativa i investigadora de les universitats i el futur del diàleg social
  • La Generalitat aportarà un total de 100.000 euros per a finançar les despeses de funcionament de la Càtedra de Diàleg Social 

El Ple del Consell ha aprovat el conveni de col·laboració entre Presidència de la Generalitat i la Universitat de València-Estudi General (UV), la Universitat Politècnica de València (UPV), la Universitat d'Alacant (UA), la Universitat Jaume I de Castelló (UJI) i la Universitat Miguel Hernández d'Elx (UMH) per a la creació de la Càtedra de Diàleg Social.

Així mateix, el Consell ha aprovat un altre acord, entre la Generalitat i les cinc universitats públiques, que estableix el finançament de les despeses de funcionament de la Càtedra de Diàleg Social i pel qual la Generalitat aportarà un total de 100.000 euros, dels quals corresponen 20.000 a cada universitat. 

La creació de la Càtedra de Diàleg Social respon a l'objectiu de crear un nexe d'unió decisiu i funcional entre l'activitat educativa i investigadora de les universitats i el futur del diàleg social, com a instrument transversal en la presa de decisions de les institucions de la Generalitat.

Així mateix, la finalitat és desenvolupar activitats d'investigació, docents i de difusió sobre futures estratègies que la Generalitat tinga en la matèria. A partir del treball d'aquestes institucions es podran generar sinergies que permeten obtindre avanços en el disseny i la implementació d'accions en l'àmbit del diàleg social i en la governabilitat de les institucions públiques, i aquests avanços seran transferits a les institucions públiques de la Generalitat per a garantir el benestar de la ciutadania de la Comunitat Valenciana.

Per aquest motiu, la càtedra durà a terme una labor centrada en la potenciació de seminaris, jornades, conferències, concursos, exposicions, estudis i tallers l'objectiu dels quals serà la investigació, la formació especialitzada i la difusió pública dels avanços d'aquests dins d'un marc d'anàlisi que possibilite una posició rellevant del diàleg social en la presa de decisions de les institucions públiques de la Generalitat.

Activitats de la Càtedra

La Càtedra desenvoluparà activitats de divulgació i transferència de coneixement, d'investigació i desenvolupament i qualsevol altra que siga d'interés dins de les disponibilitats econòmiques de la Càtedra i de les finalitats que constitueixen l'objectiu d'aquest conveni.

Les activitats quedaran subjectes a la normativa de les universitats i, per al desenvolupament d'aquestes, les parts subscriuran els convenis singulars que calguen, en els quals, de manera específica, es concretaran les obligacions que seran directament exigibles per la Generalitat, la qual finançarà aquestes activitats amb l'aportació anual que es reculla en els pressupostos de l'exercici corresponent. 

En concret, les activitats a desenvolupar en execució del conveni al llarg del 2022, seran les relatives a l'organització de jornades de presentació i difusió de la Càtedra; organització de seminaris, jornades o sessions acadèmiques de treball per a la formació, la difusió i la presentació de resultats d'investigació de la Càtedra; producció de vídeos didàctics de sensibilització i divulgació de la matèria; i estudis i diagnòstic sobre l'estat actual del diàleg social en la Comunitat Valenciana.

Les despeses de finançament seran els derivats del funcionament, del personal, així com les despeses corrents que duguen a terme les universitats per a l'execució de les activitats de la càtedra.

Ubicació, seu i direcció

La seu de la Càtedra de Diàleg Social estarà situada al campus dels Tarongers de la Universitat de València.

Les activitats es duran a terme en la seu de les instal·lacions de les universitats o en qualsevol altre espai determinat de mutu acord per la universitat corresponent i la Generalitat.

La Càtedra estarà codirigida per cinc professores o professors, un o una de cada universitat, a proposta de la comissió paritària de seguiment, i nomenats pel rector o la rectora de la universitat a la qual pertanguen. Les funcions d'aquests seran les que determine la comissió, de conformitat amb la normativa de les universitats.