Presidència

El 'Formiguer' del Museu de les Ciències alcança el màxim desenvolupament amb exemplars en les quatre coves de què disposa

07/10/2022
El 'Formiguer' del Museu de les Ciències alcança el màxim desenvolupament amb exemplars en les quatre coves de què disposa
  • El públic pot observar en directe com les formigues Atta, o talladores de fulles, recol·lecten el menjar en els aquaterraris i cultiven, en la part subterrània, el fong del qual s'alimenten
  • Amb una població superior al mig milió d'exemplars, és un dels formiguers més grans instal·lats en un museu

La colònia del Formiguer del Museu de les Ciències ha aconseguit el seu màxim desenvolupament i les formigues cultiven actualment el seu aliment en les quatre coves subterrànies. Aquesta instal·lació pot visitar-se en la primera planta del Museu i s'hi simulen els túnels en els quals habiten les formigues Atta, o talladores de fulles, espècie capaç de cultivar la seua plantació de fongs. La recreació s'ha completat amb aquaterraris en què s'observen xicotets peixos i plantes tropicals, amb les quals les formigues s'aprovisionen de fulles que utilitzen per a nodrir el fong del qual s'alimenten.

Es tracta d'un dels formiguers més grans que pot visitar-se a un museu a Espanya. Cada dia, les formigues ixen a buscar fulles que tallen en trossos transportables i les porten al formiguer per a cultivar el fong. Aquest mutualisme entre espècies, formiga i fong, es manté des de fa 60 milions d'anys. El formiguer madur està compost per diversos tipus de formigues separades per castes que es distingeixen, principalment, per la mida.

Quan la colònia nova va arribar, es va col·locar els nous individus, juntament amb la reina d'aquests i el fong, en la primera de les coves; actualment el creixement de la colònia és tal que les formigues cultiven el fong en les quatre coves i ara és impossible saber en quina està la reina. L'esperança de vida d'una colònia, en condicions òptimes, supera els 10 anys.

L'any 2016 es va estimar que la població del formiguer havia superat el mig milió d'habitants, encara que cal tindre en compte que aquestes colònies s'autoregulen la mida en funció de l'espai. Les formigues reines es passen vida adulta tenint cries, si les condicions així ho permeten. Durant aquest temps segreguen una substància química que suprimeix la capacitat reproductora de les filles i les converteix en treballadores incansables.

Aquest col·lectiu de formigues no reproductores presenta diferències de mida i forma, és a dir, un nivell alt de polimorfisme, i dediquen el temps a mantindre la colònia. Això implica recol·lectar aliment, cultivar el fong amb el qual s'alimenten, cuidar les cries, defensar el formiguer i netejar-lo. Quan la formiga reina mor, el formiguer continua funcionant durant un temps, encara que les formigues supervivents comencen a presentar un comportament caòtic fins que finalment moren.

Galeria d'imatges