Presidència

El comissionat per al PERTE Aeroespacial es reuneix a València amb la indústria del sector

13/10/2022
El comissionat per al PERTE Aeroespacial es reuneix a València amb la indústria del sector
  • El Museu de les Ciències ha acollit la trobada, en la qual han participat els integrants de la Mesa de la Indústria Espacial i Aeronàutica valenciana 
  • La ubicació de la futura Agència Espacial Espanyola és un dels assumptes que depenen del comissionat i es coneixerà abans que acabe 2022  

Representants de la indústria aeroespacial de la Comunitat Valenciana s'han reunit aquest dijous amb el nou comissionat designat pel Ministeri de Ciència i Innovació per a coordinar el PERTE Aeroespacial, Miguel Belló.

Belló és l'encarregat de promoure les iniciatives que ajuden a desenvolupar la indústria aeroespacial a Espanya. El pla té assignats més 4.000 milions d'euros destinats a impulsar projectes vinculats amb aquest sector.

La trobada ha tingut lloc al Museu de les Ciències de València i ha comptat amb l'assistència d'integrants de la Mesa de la Indústria Espacial i Aeronàutica de la Comunitat Valenciana: l'associació Espai Aero, l'Associació d'Enginyers Aeronàutics de la Comunitat Valenciana i Redit (Xarxa d'Instituts Tecnològics de la Comunitat Valenciana).

A més, hi ha participat la directora d'Aerocas (Aeroport de Castelló), Blanca Marín, i representants del Consorci VALSpace. En finalitzar la reunió, les persones assistents han departit uns minuts amb el director general de la Ciutat de les Arts i les Ciències, Antonio Torres, responsable del complex, que dedica una part significativa de l'espai del Museu de les Ciències a la temàtica aeroespacial.

La reunió ha estat presidida pel comissionat, Miguel Belló, i la secretària autonòmica d'Economia Sostenible, Empar Martínez Bonafé, que ha destacat l'avançat grau de maduresa de les iniciatives aeroespacials valencianes. “La indústria aeroespacial valenciana està liderant clarament els avanços d'aquest sector a escala nacional i, fins i tot, europea. Cal sumar forces i la Generalitat Valenciana ha esdevingut una peça decisiva per a aconseguir que aquests projectes es consoliden”, ha dit. “A finals de 2022 i principis de 2023 començarem a veure els fruits i això serà un salt qualitatiu en la competitivitat de la indústria valenciana a escala global”, ha assegurat la secretària autonòmica.

Segons Miguel Belló, “cal aconseguir que la col·laboració publicoprivada es transforme en un sol engranatge, prou potent per a donar l'impuls i el suport incondicional que necessita aquest sector estratègic. Són igual d'importants la formació especialitzada i la transferència de coneixements per a poder dur a terme amb èxit tots els projectes”, ha afirmat.

El PERTE Aeroespacial comprén 18 iniciatives. La més destacada de les quals és la creació i la ubicació de la seu de l'Agència Espacial Espanyola, a la qual opta la ciutat d'Elx, entre altres candidatures.

Un dels objectius del comissionat és seguir el disseny, el desenvolupament i l'adjudicació de totes les accions incloses en el PERTE Aeroespacial, ajudant les empreses del sector a realitzar els seus projectes. A més, s'encarrega de coordinar les relacions amb els diversos ministeris que tenen competències en aquest PERTE, amb les comunitats autònomes i amb la indústria.

Tecnologia valenciana en l'espai

L'associació Espai Aero, que forma part de la Mesa de la Indústria Espacial i Aeronàutica valenciana, és l'encarregada de realitzar la mapificació de  col·laboracions, presta suport a la Generalitat Valenciana i col·labora en el disseny del pla tractor estratègic espacial de la Comunitat Valenciana. Actualment, desenvolupa iniciatives per a millorar la funcionalitat i l'operativitat d'entorns com els ports, l'urbanisme, les emergències i l'agricultura a partir d'informació d'alt valor procedent dels satèl·lits.

L'associació aglutina diverses empreses del sector, com Arkadia Space, Comet Ingeniería, DAS Photonics, Fentiss, PLD Space, NAX Remote Sensing Solutions i Orbital EOS Earth Observation Solutions.

Entre els projectes més madurs gestats fins ara a la Comunitat Valenciana es troba el de PLD Space, una empresa privada nascuda a Elx que ha dissenyat els primers coets espanyols: el MIURA 1 i el MIURA 5. El llançament del primer (MIURA 1) està previst entre desembre de 2022 i gener de 2023 des d'El Arenosillo (Huelva) i el segon (MIURA 5) es llançarà a mitjan 2024 des del port espacial europeu en Kourou (la Guaiana Francesa).  

Una altra de les empreses amb avanços importants és Arkadia Space, que produeix sistemes de propulsió química per a vehicles espacials a base de combustibles verds.
Comet Ingeniería desenvolupa estructures espacials i aeronàutiques, plataformes, llançadors i antenes desplegables espacials. A més, estan desenvolupant un màster espacial que es posarà en marxa en 2024.

Quant a DAS Photonics, treballa en el desenvolupament de sistemes fotònics per a satèl·lits. Fentiss és proveïdor de programari dels sistemes operatius que s'instal·len en els satèl·lits i més de 400 satèl·lits porten ja els seus equips a bord.

NAX, una empresa emergent de la Comunitat, treballa en 17 països processant i modelant la informació procedent dels satèl·lits. Les dades serveixen per a realitzar estimació de collites com l'arròs, els ametlers, els cítrics i la canya de sucre; també s'usen per a la gestió de nitrogenat i aigua orientats a la reducció de costos. La seua funció és complementària amb la tasca que exerceix una altra de les empreses integrades en Espai Aero, Orbital EOS, especialitzada en el processament d'imatge satel·litària i intel·ligència artificial.

Aquesta associació també col·labora amb Redit, una xarxa d'11 centres tecnològics que realitza la mapificació dels diversos actors aeroespacials, i amb l'Associació d'Enginyers Aeronàutics de la Comunitat Valenciana. El seu objectiu és secundar, fonamentalment, les pimes vinculades amb el sector i crear nodes de col·laboració.

A més, destaquen les iniciatives del Consorci VALSpace, constituït, principalment, per quatre entitats (la Generalitat Valenciana, l'Ajuntament de València i les dues universitats públiques, UPV i UV), encara que col·laboren també amb la Universitat de Madrid.

Galeria d'imatges