President
40é aniversari de la pantanada de Tous

Ximo Puig destaca “la fraternitat, la solidaritat i la unitat” que caracteritzen el poble valencià com a valors necessaris per a afrontar les dificultats

20/10/2022
Ximo Puig destaca “la fraternitat, la solidaritat i la unitat” que caracteritzen el poble valencià com a valors necessaris per a afrontar les ...
  • Assegura que la commemoració de la pantanada constitueix un “acte de justícia” per a totes les persones que van patir la catàstrofe
  • Valora la corresponsabilitat, l'esforç i la unitat que van sorgir com a resposta a la pantanada i que també han mostrat els valencians durant la pandèmia recent de coronavirus
  • El president de la Generalitat ha presidit l'acte institucional de commemoració del 40é aniversari de la pantanada de Tous
Carcaixent.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat “la fraternitat, la solidaritat i la unitat” que va sorgir durant la pantanada, i que caracteritzen al poble valencià com a valors necessaris per a afrontar les actuals dificultats provocades per la crisi energètica i la inflació.

Així ho ha manifestat durant l'acte commemoratiu del 40é aniversari de la pantanada de Tous, celebrat aquest dijous a Carcaixent, en el qual també han participat el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, i la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo.

Durant la seua intervenció, el president ha explicat que “hui és un dia molt especial per a la Comunitat Valenciana, principalment per als veïns i veïnes de la comarca de la Ribera”, ja que se celebra un “acte de justícia” per a totes les persones que van patir una catàstrofe, “en part, natural”.

El cap del Consell ha tingut paraules de record per a l'alcalde de Carcaixent durant la pantanada, Vicent Pla, així com per al primer tinent alcalde d'aquest municipi, Arcadi España, i especialment per a aquelles persones que van perdre la vida, així com per a les seues famílies. 

Així mateix, ha assegurat que la pantanada ha oferit “moltes lliçons positives”, especialment la “capacitat de solidaritat d'un poble i de persones de la condició més diversa”, així com la professionalitat de l'exèrcit i les forces de seguretat, en un moment de la transició espanyola en què les estructures de l'estat de benestar estaven “lluny de ser una realitat” i l'autogovern valencià estava sorgint.

En aquest context ha mostrat el seu agraïment “als qui han mantingut durant tot aquest temps corresponsabilitat, esforç i unitat”, valors que ha assegurat van sorgir com a resposta a la pantanada, però també han caracteritzat el poble valencià durant la pandèmia recent de coronavirus. 

D'altra banda, Ximo Puig ha recordat que centenars de persones de la Comunitat Valenciana i de tot Espanya van arribar a aquesta comarca per a ajudar, la qual cosa va suposar un moment d'“extraordinària fraternitat i voluntat de tirar avant junts”, i ha reiterat l'agraïment per l'“esforç, la convicció, la determinació i el treball” de les persones de la comarca per la recuperació social i econòmica.
 
Finalment, ha conclòs la seua intervenció dedicant l'acte institucional “a la memòria de tots els que han fet possible la resposta de dignitat que el poble valencià va donar davant de la catàstrofe, que constitueix la via valenciana”.

Per la seua banda, el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, ha recordat i agraït “infinitament” a totes les persones que van ajudar, els “herois i heroïnes particulars”, les empreses, els cossos de seguretat i les emergències, el professorat i el personal sanitari, “a tots i totes”, i ha subratllat que el record i l'agraïment “ens dona força i esperança”.

En l'acte també s'ha comptat amb la intervenció de l'alcalde de Carcaixent, Paco Salom, i s'ha produït una conversa dirigida per la periodista i presentadora Clara Castelló, entre tres de les persones que van viure la pantanada: Adelina España, veïna de Carcaixent; Alfons Rovira, adjunt al director de Ràdio Alzira en 1982, i Miguel Aparisi, coronel actualment retirat i oficial durant la tragèdia.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaracions del president de la Generalitat, Ximo Puig

Declaracions del conseller d'Hisenda, Arcadi España