President
Sessió de control

Ximo Puig advoca per “accelerar al màxim” les renovables i avança que hi haurà una “important bateria d'autoritzacions noves” per a impulsar el consum d’energia verda

27/10/2022
Ximo Puig advoca per “accelerar al màxim” les renovables i avança que hi haurà una “important bateria d'autoritzacions noves” per a impulsar el ...
  • El president de la Generalitat confia a portar avant un gran pacte per l'energia que reforce el compromís amb la descarbonització amb l'acord de totes les forces polítiques 
  • Afirma que la Comunitat Valenciana ha sigut pionera a Espanya a posar en marxa ajudes per a les comunitats energètiques locals i aspira al fet que en 2030 tots els municipis hi compten
València.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha advocat per “accelerar al màxim” la transició energètica mitjançant la implantació de renovables i ha avançat, en aquest sentit, que en els pròxims dies es comunicarà una “important bateria de noves autoritzacions” per a impulsar el consum d'energia verda.

El responsable del Consell ha fet aquestes declaracions en la sessió de control de les Corts, on ha indicat que confia a portar avant un gran pacte per l'energia que reforce el compromís amb la descarbonització, amb l'acord de totes les forces polítiques. “No hi ha pas arrere”, perquè “no tenim planeta B”, ha assenyalat.

Puig ha defensat que la crisi energètica propiciada per la guerra d'Ucraïna ha transformat en crucial la necessitat d'accelerar una transició energètica la importància de la qual ja poques persones discuteixen, especialment ateses les conseqüències del canvi climàtic, i ha afegit que l'“única manera” d'aconseguir-ho és mitjançant l'aposta per les renovables. 

El president ha manifestat que actualment la potència renovable instal·lada a la Comunitat Valenciana és de 5.270 megawatts, i hi ha afegit que les noves autoritzacions que s'aprovaran “conduiran al fet que hi haja més consum d'energia verda”.

El cap de l'executiu ha remarcat que el Consell està “absolutament compromés amb el procés de descarbonització”, i ha assegurat que així ho demostren “els incentius per a realitzar aquesta transició des del consumidor”.

Puig ha indicat en aquest apartat que la Conselleria d'Economia treballa en un canvi de model energètic i de descarbonització de l'economia, que ha permés augmentar substancialment aquestes ajudes, en concret ha indicat que la inversió acumulada des de 2015 és de 131,7 milions.

Tal com ha recordat, aquest objectiu estratègic s'instrumenta a través d'iniciatives com el Pla d'energia sostenible, el de foment de l'autoconsum energètic, el d'impuls del vehicle elèctric i el de foment de les comunitats energètiques locals.

Puig ha destacat que la Comunitat Valenciana és ja la segona en punts de recàrrega públics, i una de les comunitats on ja hi ha més punts de recàrrega ràpida respecte als objectius marcats pels mateixos fabricadors de vehicles elèctrics.

Comunitats energètiques locals

A més, ha indicat que la Comunitat Valenciana ha sigut pionera a Espanya en la posada en marxa d'una línia específica d'ajudes per a les comunitats energètiques locals. “Volem que en 2030 tots els municipis valencians compten amb comunitats energètiques locals”, ha assenyalat Puig.

D'altra banda, el president ha exposat que les dades d'autoconsum a la Comunitat Valenciana continuen en augment, com ho demostra que “en 2022 s'haja instal·lat el doble d'autoconsum que en 2021”.

Així mateix, ha destacat iniciatives posades en marxa des de la Conselleria de Transició Ecològica com l'obligatorietat d'instal·lar mòduls sobre coberta d'edificis nous de més de 1.000 metres quadrats, siguen públics o privats, o l'eliminació de la llicència d'obres per a instal·lacions solars en edificis existents.

També ha subratllat “l'esforç inversor” que la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge està realitzant per a adequar el parc edificat, tant públic com privat, així com els nous espais públics, als nous criteris d'eficiència energètica i sostenibilitat. També ha detallat que, a través del Pla de recuperació del Govern, es podran fer inversions de més de 150 milions d'euros per a la renovació i la millora d'habitatges i entorns residencials.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaracions del president de la Generalitat, Ximo Puig