President
Innovació

Ximo Puig avança que Alacant compta amb una candidatura “immillorable” amb una seu al port per a albergar l’Agència Estatal d’Intel·ligència Artificial

04/11/2022
Ximo Puig avança que Alacant compta amb una candidatura “immillorable” amb una seu al port per a albergar l’Agència Estatal d’Intel·ligència ...
  • Destaca que Alacant és una opció “solvent” i “rigorosa” avalada per una trajectòria consolidada en intel·ligència artificial, amb 128 empreses que treballen ja en aquest àmbit a la ciutat i 228 a la província
  • Subratlla que la ciutat lidera un nou corredor mediterrani de la innovació i compta amb l'única seu a Espanya de la Fundació Ellis, que ha fet que esdevinga una referència en avantguarda digital
  • Recorda que la Comunitat Valenciana ha sigut la primera autonomia espanyola a comptar amb una estratègia d'intel·ligència artificial
Alicante.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que la ciutat d'Alacant disposarà d'una seu “immillorable”, amb un edifici situat al moll 5 del port, si aconsegueix albergar l'Agència Espanyola de Supervisió de la Intel·ligència Artificial (AESIA).

El president ha participat en la presentació de la candidatura d'Alacant per a albergar la seu de l'AESIA. L'acte, celebrat en Districte Digital, ha comptat també amb la intervenció de la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno; la directora científica, cofundadora i vicepresidenta de la Fundació Ellis, Nuria Oliver, i l'alcalde, Luis Barcala.

El responsable del Consell ha subratllat que triar Alacant és “intel·ligent”, perquè compta amb una candidatura “solvent, rigorosa i potent” i una trajectòria consolidada com a pol de nou corredor mediterrani de la innovació. A més, ha remarcat que l'aposta d'Alacant per la intel·ligència artificial “no ve d'ara”, perquè ha aconseguit esdevindre una referència en innovació i avantguarda digital. 

De fet, com ha recordat, la Comunitat Valenciana va ser la primera comunitat autònoma espanyola a comptar amb una estratègia pròpia en intel·ligència artificial i compta, a Alacant, amb l'única seu a Espanya de la Fundació Ellis, el treball de la qual, liderat per Nuria Oliver, ha permés situar la ciutat en una posició destacada en aquest camp. 

Ecosistema empresarial

La candidatura d'Alacant ofereix, hi ha afegit, una “ciutat capdavantera en innovació”, avalada per la seua fortalesa en formació universitària, un ecosistema empresarial plenament involucrat en intel·ligència artificial i un suport públic ferm a través d'instruments com ara Districte Digital i l'Agència Valenciana de la Innovació. 

Tal com ha indicat, “hi ha dues dades reveladores: Alacant té 128 empreses relacionades amb la intel·ligència artificial (228 en tota la província) i ja s'aplica intel·ligència artificial en els processos del 10 % de les empreses d'aquesta província”. Per això, “no parlem del demà, la intel·ligència artificial és ja el present”, ha dit.

Suport pressupostari

Ximo Puig ha subratllat, en aquest sentit, que s'han activat, a més, dos nous nodes a Alacant, un dels quals és un espai d'acceleració d'empreses dedicades a la intel·ligència artificial i l'altre un nou centre de tecnologies habilitadores, que transferirà coneixement al teixit productiu. 

Per tant, segons ha indicat, és una aposta “que va més enllà d'aquesta candidatura” i que es plasma també en els pressupostos de 2023, amb, entre altres, l'impuls al Centre d'Investigació ValgrAI, amb 2 milions d'inversió, i el suport a la Fundació Ellis, amb un milió i mig d'euros, així com la dotació de 15 milions per al Pla GenT i la inversió d'1,5 milions per al projecte Alacant 42 al port. 

La Generalitat ha presentat una candidatura basada en un projecte sòlid i integrador per a transformar la ciutat d'Alacant en seu de l'Agència Espanyola de la Supervisió de la Intel·ligència Artificial. Es tracta d'un projecte consensuat que compta amb el suport de les principals institucions públiques valencianes, el teixit empresarial, l'ecosistema universitari i el suport de la societat civil.

La consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno, ha defensat així que la candidatura compleix amb tots els requisits que estableixen les bases reguladores. Es tracta, ha indicat, d'una opció “robusta i integradora, que aposta per la unitat i la suma de forces”, i permet aprofitar “el potent ecosistema universitari, investigador, empresarial, social, jurídic i estratègic amb el qual compta la Comunitat Valenciana”.

Bueno s'ha mostrat també convençuda que Alacant és la millor ubicació per a la seu de l'AESIA i que “suposa una oportunitat per a continuar impulsant el desenvolupament i la transformació econòmica del territori”. “La intel·ligència artificial és el present i forma part del dia a dia de totes les persones, ja que es tracta d'una tecnologia transversal que s'aplica en tots els àmbits de coneixement, per la qual cosa aquesta agència contribuirà a millorar la vida de tota la ciutadania”.

Aval de les universitats i del teixit empresarial

La candidatura està reforçada per les universitats públiques valencianes, on naix el potent sistema investigador i d'atracció de talent que des de la Generalitat s'està impulsant amb programes com GenT, la posada en marxa de la Xarxa de Centres d'Investigació de la Intel·ligència Artificial (ValgrAI) o la Fundació de la Comunitat Valenciana d'Investigació d'Excel·lència (ValER).

A més, també compta amb el suport del teixit empresarial valencià, representat per l'adhesió de la Confederació Empresarial Valenciana, les cambres de comerç, empreses de tots els àmbits, col·legis professionals, associacions empresarials, així com els 11 instituts tecnològics que hi ha a la Comunitat Valenciana, que són imprescindibles per a transferir aquest coneixement de les universitats a les petites i mitjanes empreses.

Des de 2019 la Generalitat treballa per reorientar el model productiu introduint la incorporació de la intel·ligència artificial de manera transversal a totes les àrees de la societat. En aquest sentit, un exemple és la creació d'un observatori d'intel·ligència artificial aplicat a l'Administració pública, el finançament d'una càtedra d'intel·ligència artificial aplicada a l'Administració o el suport a la Fundació Ellis.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaracions del president de la Generalitat, Ximo Puig

Declaracions de la consellera d'Innovació, Josefina Bueno