Hisenda i Model Econòmic
Hisenda

Arcadi España: “Alleugem la càrrega impositiva de les famílies valencianes amb rendes baixes i mitjanes que estan patint la pujada de preus i la inflació”

09/11/2022
Arcadi España: “Alleugem la càrrega impositiva de les famílies valencianes amb rendes baixes i mitjanes que estan patint la pujada de preus i la ...
  • Les Corts convaliden la reforma fiscal de 2022 de la Generalitat
  • El conseller dHisenda recalca que saugmenta el mínim personal i familiar un 10 % de lIRPF i que les rendes dun màxim de 60.000 euros es beneficien duna rebaixa en el tram autonòmic

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, ha subratllat que la reforma fiscal del Consell “corregirà des d’ara mateix, i amb caràcter retroactiu des de l’1 de gener de 2022, els efectes negatius de la inflació i l’increment dels preus en el tram autonòmic de l’IRPF i, amb la seua aplicació, s’alleujarà la càrrega impositiva de les famílies valencianes amb rendes baixes i mitjanes”.

Arcadi España ha fet aquestes declaracions durant la seua compareixença per a la convalidació per les Corts del Decret llei 14/2022, del Consell, pel qual es modifica la Llei 13/1997 per la qual es regula el tram autonòmic de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques i la resta de tributs cedits, per a adequar el gravamen de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques i altres figures tributàries a l’impacte de la inflació.

El conseller ha detallat que amb aquest decret, amb rebaixa impositiva i augment de deduccions, “estem ampliant ajudes als valencians i valencianes que ho necessiten, perquè són els que més pateixen l’augment dels preus de la cistella de la compra i els que més es veuen afectats per la pèrdua de capacitat adquisitiva. Per això, utilitzem la política fiscal com a instrument al servei de la política social”.

En concret, el titular d’Hisenda ha explicat que la reforma fiscal s’articula a través de tres mesures simultànies. “En primer lloc, s’augmenta el mínim personal i familiar un 10 % de l’IRPF en tots els supòsits fins al màxim que permet la normativa”.

A més, es modifica la tarifa autonòmica de l’IRPF, que suposarà una reducció fiscal per al 97,4 % dels declarants, aquells amb rendes d’un màxim de 60.000 euros, que s’estalviaran 149 milions d’euros en impostos, de manera que es millora la progressivitat i la redistribució de la riquesa a la Comunitat Valenciana. “En canvi, per a rendes superiors a 60.000 euros, els efectes seran neutres i tindran la mateixa càrrega fiscal que en l’exercici anterior”, ha indicat el conseller.

Així mateix, Arcadi España ha apuntat que la reforma fiscal del Consell preveu “l’augment de les quantitats i els límits en les deduccions autonòmiques. Així, s’augmenta un 10 % l’import de totes les deduccions que actualment tenen un import fix i les que estableixen límits màxims, amb l’objectiu d’adequar-les a l’actual nivell de preus i beneficiar els contribuents de classe mitjana i treballadora”.

“A més —hi ha afegit el responsable d’Hisenda—, s’actualitzen un 17,30 % els límits de renda que estan presents en gran part de les deduccions. D’aquesta manera, el límit general de renda per a acollir-se a les deduccions és de 25.000 a 30.000 euros en tributació individual, i de 40.000 euros a 47.000 euros en tributació conjunta, amb la qual cosa no només hi haurà més beneficiaris, sinó que, a més, l’ajuda fiscal serà superior”.

El conjunt de les mesures permetrà que s’eleven als 962.140 els valencians i valencianes que tindran una quota líquida de 0 euros o, cosa que és el mateix, que no tindran l’obligació de presentar la declaració de la renda; alhora que 1,34 milions de valencians veuran reduïda la seua factura fiscal, amb un estalvi mitjà estimat de 111 euros per declarant.

Galeria d'imatges