President
Dia de la Ciència

La Generalitat reconeix Avelino Corma, Ángela Nieto i les joves investigadores Rosa Arán i Sara Izquierdo amb el Premi de la Ciència Santiago Grisolía

10/11/2022
La Generalitat reconeix Avelino Corma, Ángela Nieto i les joves investigadores Rosa Arán i Sara Izquierdo amb el Premi de la Ciència Santiago Grisolía
  • El president destaca, en l’acte de lliurament de la primera edició d’aquest guardó, que la ciència “mereix més impuls públic i també privat” com a motor fonamental de la recuperació
  • Afirma que el Consell respon a aquest objectiu en els Pressupostos de 2023 per a consolidar el talent investigador, accelerar el canvi de model productiu i destinar més investigació en àrees capdavanteres
  • Subratlla que les persones guardonades són les “millors ambaixadores possibles” d’un premi que pretén ser un “estímul” a la investigació i “enaltir” el llegat de Santiago Grisolía, que va morir aquest estiu
València.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha lliurat aquest dijous el I Premi de la Ciència Valenciana Santiago Grisolía al químic Avelino Corma i la biòloga Ángela Nieto, als quals es reconeix la prestigiosa trajectòria professional en els respectius àmbits de coneixement, així com les joves investigadores Rosa María Arán i Sara Izquierdo, de les quals es destaca la projecció científica reeixida amb els seus treballs en el camp de l’electroquímica i la biotecnologia, respectivament.

L’acte s’ha celebrat al Museu de les Ciències coincidint amb el Dia Mundial de la Ciència per a la Pau i el Desenvolupament, i durant l’esdeveniment s’ha donat a conéixer la decisió del jurat de la primera edició d’aquest guardó, instituït amb l’objectiu de reconéixer i distingir les activitats d’investigació i impuls al desenvolupament de la ciència i les seues aplicacions que es duguen a terme a la Comunitat Valenciana, o que siguen fruit del treball realitzat per persones originàries de la Comunitat Valenciana o que s’hi vinculen.

El president ha destacat durant la seua intervenció que “la recuperació exigeix ciència” i que aquesta “mereix més impuls públic i també privat”. En aquest sentit, ha subratllat que el Consell, conscient d’aquest factor, respon a aquest objectiu en els Pressupostos de 2023 amb tres eixos prioritaris d’actuació, el primer dels quals busca consolidar el talent investigador amb programes com GenT, Investigo o ValER, que han permés incorporar ja 160 científics i científiques al sistema valencià de ciència i investigació.

El segon dels eixos pretén incrementar els recursos per a accelerar el canvi del model productiu amb novetats com el suport a les universitats públiques per a construir i millorar les seues infraestructures en R+D+I. La tercera prioritat implica “avançar-se al futur” mitjançant l’impuls de la investigació en àrees capdavanteres, amb la participació de la Comunitat en 5 dels 8 plans complementaris del Ministeri de Ciència en àmbits pioners.

Es tracta que la ciència tinga en la societat i en els pressupostos “el pes que mereix, per decència, per consciència, però, sobretot, per intel·ligència”, ha dit.

Perfil de les persones premiades

Puig ha manifestat, a més, que les persones guardonades són les “millors ambaixadores possibles” d’un premi que naix “amb humilitat” i el suport de la comunitat científica, que pretén ser un “estímul” a la investigació. “Aquesta és la nostra manera d’enaltir en la memòria col·lectiva” el llegat de Santiago Grisolía, “el nostre científic més important”, que va morir aquest estiu, ha dit.

El president ha destacat del científic Avelino Corma, “pioner a Espanya a imbricar el treball científic en els sectors productius d’una manera intensa i fèrtil”, que és “un exemple de ciutadania, de civisme i d’humanitat”. D’Ángela Nieto ha recalcat la seua “ferma” contribució al progrés social i a la investigació sanitària amb la pràctica de la “ciència aplicada amb consciència”. A més, ha remarcat les aportacions innovadores per al sector agrari de Sara Izquierdo i el lideratge des d’Alacant d’un programa d’investigació internacional exercit per Rosa María Arán.

Avelino Corma Canós, doctor en Química, nascut a Moncofa en 1951, desenvolupa des de 1990 la seua tasca científica a l’Institut de Tecnologia Química, creat en aquell any per la Universitat Politècnica de València i el CSIC. És un expert reconegut internacionalment en catalitzadors i processos catalítics, amb més de 1.400 articles i diversos llibres publicats. A més, és autor de més de 200 patents d’invenció. Compta, entre altres reconeixements, amb l’Alta Distinció de la Generalitat i la Distinció de la Generalitat al mèrit científic i actualment presideix el Comité Estratègic d’Innovació de l’Agència Valenciana de la Innovació.

Ángela Nieto Toledano, nascuda a Madrid en 1960, va estudiar Bioquímica i Biologia Molecular a la Universitat Autònoma de Madrid, on es va doctorar. Actualment desenvolupa la seua tasca a l’Institut de Neurociències d’Alacant, on lidera el grup d’investigació Plasticitat Cel·lular en Desenvolupament i Malaltia. És una de les científiques espanyoles més importants i reconegudes per les seues aportacions al coneixement de processos biològics fonamentals per a la comprensió de l’origen del càncer i les malalties degeneratives de l’envelliment. Entre les distincions rebudes al llarg de la seua trajectòria, s’inclouen el Premi Rei Jaume I en investigació bàsica i la Distinció de la Generalitat al mèrit científic.

Rosa María Arán Ais (Elx, 1987) es va llicenciar en Química per la Universitat d’Alacant, en 2010, i va obtindre el doctorat internacional en Electroquímica, Ciència i Tecnologia en la mateixa universitat en 2016. Des de 2017 ha sigut investigadora postdoctoral a la Ruhr-Universität Bochum (Alemanya) i a l’Institut Fritz-Haber de Berlín de la Societat Max Planck (Alemanya). El juliol de 2020 es va unir al grup d’Electroquímica de Superfícies de la Universitat d’Alacant, gràcies al programa GenT de la Generalitat. Les importants contribucions d’aquesta investigadora en els camps de l’electroquímica de superfícies i l’electrocatàlisi s’han plasmat, a més, en més de 30 publicacions en revistes d’alt impacte.

Sara Izquierdo Zandalinas va estudiar la llicenciatura en Biotecnologia a la Universitat Politècnica de València (2010) i en 2016 es va doctorar en la Jaume I de Castelló. Entre 2017 i 2021 va treballar com a investigadora postdoctoral a la University of North Texas i com a investigadora sènior a la University of Missouri. El juliol de 2021, a través Pla GenT, es va unir al grup d’investigació d’Ecofisiologia i Biotecnologia del Departament de Ciències Agràries de l’UJI. El seu treball s’ha centrat en l’estudi de les respostes de les plantes a la combinació de múltiples estressos abiòtics, com a base per al desenvolupament d’eines biotecnològiques dirigides a la millora de cultius. Les contribucions d’aquesta investigadora s’han plasmat en més de 30 publicacions en revistes d’alt impacte.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaracions del president de la Generalitat, Ximo Puig