Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica
Memòria democràtica

Pérez Garijo anuncia una Comissió de la Veritat d’àmbit autonòmic sobre els fets esdevinguts durant la Guerra Civil i la dictadura franquista

15/11/2022
Pérez Garijo anuncia una Comissió de la Veritat d’àmbit autonòmic sobre els fets esdevinguts durant la Guerra Civil i la dictadura franquista
  • La consellera ha afirmat que la comissió “donarà empara a les víctimes perquè puguen comptar la seua veritat i es repare la memòria de qui van patir violacions dels drets humans”
  • Pérez Garijo ha participat en la presentació de llibre Por qué es necesaria una comisión de la verdad en España
València.

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha anunciat la posada en marxa d'una Comissió de la Veritat d'àmbit autonòmic sobre els fets esdevinguts durant la Guerra Civil i la dictadura franquista “com a espai de diàleg restauratiu i punt de trobada entre víctimes i victimaris”.

Pérez Garijo ha participat en la presentació del llibre ‘Por qué es necesaria una comisión de la verdad en España’ del jurista José Ramón Juániz. L'acte, presentat i moderat per l'escriptora Cristina Escrivá, també ha comptat amb la intervenció del president de la Coordinadora d'Associacions per la Memòria Democràtica del País Valencià, Ángel González.

La consellera ha afirmat que aquesta comissió “donarà empara a les víctimes perquè puguen comptar la seua veritat, fer una justícia restaurativa que repare la memòria de les persones que van patir violacions dels drets humans”, una mesura més “per a avançar en polítiques de memòria, justícia, reparació i garantia de no repetició”.

Pérez Garijo ha assenyalat que “no permetrem” que els represaliats i represaliades de la dictadura franquista que van lluitar pels drets i llibertats que gaudim ara “seguisquen en l'oblit”.

Durant la seua intervenció, Pérez Garijo ha apuntat que “la comissió es farà en el marc jurídic del dret internacional humanitari i de la justícia restaurativa i la memòria per a la reparació dels drets de les víctimes de violacions dels drets humans”.

L'objectiu, tal com recull la Llei 14/2017 de Memòria Democràtica i per a la convivència de la Comunitat Valenciana, és la creació d'una comissió de la veritat, en línia amb les recomanacions de Nacions Unides, “per al restabliment de la veritat històrica, jurídica i institucional, esdeveniments ocorreguts durant la Guerra Civil i la dictadura franquista fins a l'entrada en vigor de la Constitució de 1978”, ha explicat la consellera.

Així mateix, d’acord amb la citada llei està prevista la creació d'una Comissió de la Veritat d'àmbit autonòmic per a fer arribar les seues pròpies conclusions, fruit de l'anàlisi de la realitat valenciana, a la comissió d'àmbit estatal.

En el projecte de Decret que desenvolupa la Llei 14/2017, de Memòria Democràtica, que es troba en fase de tramitació, està prevista la creació d'aquesta comissió de la veritat. La seua convocatòria, organització, estructura i funcionament es realitzarà a través d'una ordre de la Conselleria de Qualitat Democràtica en el termini de tres mesos des de l'entrada en vigor del citat Decret.

La jornada, organitzada per la Coordinadora d'Associacions per la Memòria Democràtica del País Valencià, ha comptat amb la presència del jurista José Ramón Juániz qui qüestiona en la seua obra la negativa dels tribunals espanyols a aplicar als crims franquistes els instruments punitius del dret internacional.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats