President
Congrés

Ximo Puig demana protegir el mercat laboral davant de la inflació per a garantir “més drets, més seguretat i un pacte de rendes” des del diàleg social

18/11/2022
Ximo Puig demana protegir el mercat laboral davant de la inflació per a garantir “més drets, més seguretat i un pacte de rendes” des del diàleg social
  • El president subratlla que la Comunitat Valenciana ha assolit, malgrat la pandèmia i la guerra, un “màxim històric” de 2 milions de persones treballant, que coincideix amb una qualitat superior de locupació
  • Subratlla que la reforma laboral “ha permés que 650.000 valencians hagen signat un contracte indefinit en 2022” i destaca també que, a partir de laugment del salari mínim, shan creat 70.000 llocs de treball
  • Afirma que regulació laboral impulsada pel Govern ha aportat “seguretat” i “fortalesa empresarial”, per la qual cosa suposa “una lliçó de futur”
València.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assenyalat que constitueix una “prioritat” protegir el mercat laboral davant de la inflació per a garantir “més drets, més seguretat i un pacte de rendes” des del diàleg social.

Ximo Puig ha participat en la clausura del congrés Les noves directrius de l’OIT sobre els principis generals de la inspecció de treball i el futur del treball, un acte al qual també ha assistit la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz.

El responsable del Consell ha assenyalat que la via per a avançar cap a una “societat de respecte” es fonamenta sobre “una base simple: més treball i de més qualitat”, per la qual cosa “en cap cas es poden separar” els “raïls” de la qualitat i la quantitat.

Puig ha assenyalat en aquest sentit que la Comunitat Valenciana ha assolit un “màxim històric” d’ocupació, amb 2.055.000 persones treballant, i això malgrat la pandèmia i la guerra d’Ucraïna.

Es tracta d’un cicle expansiu que ha coincidit, a més, amb “una qualitat superior del treball”. De fet, hi ha afegit, “a partir de l’augment del salari mínim a 1.000 euros, s’han creat 70.000 llocs de treball i, gràcies a la reforma laboral, 650.000 valencians han signat un contracte indefinit en 2022”.

Són “xifres sense precedents” que reflecteixen que, “malgrat algunes profecies”, la regulació laboral “ni destrueix ocupació ni frena l’economia”. Al contrari, “ha aportat eficiència, seguretat i fortalesa empresarial, i aquesta és una lliçó de futur”, ha argumentat.

Puig ha assenyalat que “ara la prioritat és reduir els efectes de la inflació” protegint el mercat de treball, i fer-ho “sempre” des del diàleg social, ja que és el que “fa perdurables els canvis”. “Sense acords tot és fràgil”, i “amb pactes, tot resisteix més”. En suma, “invertir en diàleg social és sinònim de drets, oportunitats i estabilitat”, hi ha afegit.

Reforçar la Inspecció

El president s’ha referit també la importància de reforçar la Inspecció de Treball per a evitar l’economia submergida, garantir el compliment de la normativa d’igualtat o reduir els problemes psicosocials originats per les “noves formes de precarietat” lligades a l’escenari digital.

“El treball decent no pot esperar que baixe la inflació o desaparega la inestabilitat. En aquest sentit, és fonamental la funció de la Inspecció”, ha dit Puig, que també ha subratllat la importància d’“aportar els recursos humans necessaris”; les normes “justes”, com la llei Rider per a l’ocupació en plataformes digitals, i el “compromís ferm” del Govern amb els convenis de l’OIT, “com ho ha demostrat enguany amb el treball en la llar i l’assetjament”.

“És hora de canviar el xip i acceptar que la prosperitat o és repartida o no és prosperitat”, ha dit Puig, per a afegir-hi que “aquesta és la llista Forbes que més interessa a aquest país: la de la cohesió”.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats