Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball
Ajudes R+D+I

El 58 % dels projectes d’innovació adjudicats per Ivace estan relacionats amb el desenvolupament de solucions TIC

20/11/2022
  • Es detecta un important creixement de projectes innovadors enfocats a l’àmbit de la medicina i la salut, la biotecnologia, els videojocs, l’animació i el disseny
  • En 2022 l’Ivace ha donat suport a 227 projectes d’innovació i 69 d’investigació  industrial o desenvolupament experimental

L’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace) ha adjudicat les ajudes de 2022 per al desenvolupament de projectes d’innovació de nous productes, nous processos, per al desenvolupament de solucions innovadores en l’àmbit de les TEIC (tecnologies d’electrònica, informàtica i comunicació) i per a projectes d’investigació industrial o desenvolupament experimental.

En total han sigut 227 els projectes d’innovació finançats, el 58 % (154 iniciatives) dels quals es refereixen al desenvolupament de noves aplicacions, dispositius o solucions innovadores mitjançant l’ús de les TEIC per a comercialitzar-los i aplicar-los a l’àmbit industrial.

“Es tracta de projectes amb una gran maduresa i especialització que posen de manifest —ha assenyalat el conseller d’Economia Sostenible, Rafa Climent— que hi ha a la Comunitat Valenciana un sector important que desenvolupa una classe de producte tecnològic amb alt valor afegit i amb capacitat de competir a escala nacional i internacional”.

Encara que la majoria d’aquests 154 projectes TEIC estan relacionats amb la gestió empresarial, des de l’Ivace s’ha observat un important creixement en el nombre de projectes relacionats amb la digitalització i l’automatització industrial, així com de projectes enfocats a l’àmbit de la medicina i la salut, la biotecnologia, els videojocs, l’animació i el disseny.

L’Ivace ha finançat aquests 227 projectes d’innovació amb més de 8,8 milions d’euros i ha concedit a cada una de les empreses beneficiàries la intensitat màxima de l’ajuda disponible, que en el cas de les mitjanes empreses és del 35 % dels costos subvencionables i per a les xicotetes i les microempreses, del 45 % dels costos subvencionables.

Ajudes R+D

Prop d’un centenar d’empreses de la Comunitat Valenciana s’han beneficiat de les ajudes de l’Ivace per al desenvolupament de projectes d’R+D de manera individual i en col·laboració amb empreses.

Es tracta de 69 projectes que la Unitat d’Innovació de l’Ivace finançarà amb quatre milions d’euros, que ajudaran a proporcionar suport als prop de 10 milions d’euros que les empreses tenen previst invertir.

Dins de la convocatòria d’R+D de Pime s’han adjudicat 51 projectes individuals, el 33,34 % dels quals s’apliquen en àmbits com el de l’automoció, les energies renovables, l’eficiència energètica, així com el sector del plàstic i l’envasament, en què s’ha detectat un notable increment en els projectes vinculats a l’economia circular.

Per la seua banda, prop del 50 % dels projectes d’R+D en cooperació són de l’àmbit de la tecnologia d’aliments, la biotecnologia verda i aplicables al sector dels plàstics i envasats.

En els 18 consorcis secundats participen un total de 39 empreses, 13 de les quals són grans empreses, i exerceixen un paper tractor en aquests projectes en què s’afavoreix la col·laboració amb les pimes.

Pla R+D+I 2023

Les ajudes concedides s’emmarquen dins del Pla d’R+D+I empresarial, “amb el qual hem creat un marc de finançament estable per a les petites i mitjanes empreses, dinamitzador i amb mesures enfocades a impulsar-ne la competitivitat”, ha assenyalat Rafa Climent.

Aquest pla tindrà l’any que ve un pressupost de 26 milions d’euros i entre les novetats previstes dins de les convocatòries d’R+D està la de potenciar, encara més si cal, les accions dirigides a la indústria, així com les activitats empresarials de suport tecnològic a les empreses.