President
Llegat artístic

Ximo Puig qualifica de “fita cultural històrica” l’acord d’adquisició de la col·lecció d’obres d’art de la família Lladró

21/11/2022
Ximo Puig qualifica de “fita cultural històrica” l’acord d’adquisició de la col·lecció d’obres d’art de la família Lladró
  • La col·lecció adquirida consta de 73 obres entre les quals destaquen llenços de Sorolla, Joan de Joanes, Ribera, Zurbarán o Pinazo
  • El president de la Generalitat anuncia que a la fi de gener les obres sexposaran durant sis mesos al palau de les Comunicacions de València i es podran visitar de manera gratuïta
  • El llegat passarà a formar part dels fons del Museu de Belles Arts de València, considerat la segona pinacoteca més important dEspanya
València.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha qualificat de “fita cultural històrica” l’acord d’adquisició de la col·lecció d’obres d’art de la família Lladró, constituïda per 73 obres pictòriques que passen a formar part dels fons del Museu de Belles Arts de València.

Ximo Puig ha fet aquestes declaracions en l’acte de presentació de l’acord assolit amb la família Lladró per a adquirir la col·lecció artística, en el qual han participat Luz Lladró, filla de Juan Lladró, i la consellera d’Educació, Cultura i Esport, Raquel Tamarit.

En el transcurs de l’acte, el president ha agraït a la família Lladró la seua contribució a “preservar el patrimoni valencià” i especialment “la seua decisió de prioritzar que aquest patrimoni es quedara a València, per a ser propietat del poble valencià”.

En aquest sentit, el cap del Consell ha indicat que el patrimoni artístic dels valencians “creix hui d’una manera notable” amb aquestes 73 obres “excepcionals” de l’art clàssic espanyol, que la família va reunir “amb molt d’esforç” i amb l’assessorament del que fora director del Museu del Prado, Alfonso Pérez Sánchez.

Així mateix, ha explicat que la col·lecció passarà a formar part del fons del Museu de Belles Arts de València, considerat com a la segona pinacoteca d’Espanya, la qual cosa permetrà “enfortir, modernitzar i visibilitzar” aquest museu.

Ximo Puig ha destacat que la col·lecció aporta al Sant Pius V “el seu primer Zurbarán, la qual cosa enriqueix la nostra col·lecció de Barroc, i set obres de Joaquim Sorolla, com ara la icònica Jo soc el pa de la vida, que passen a ser ara patrimoni de les valencianes i els valencians”.

Exposició de la col·lecció

Durant la seua intervenció, el president ha avançat que a la fi de gener la col·lecció serà exposada durant un període de sis mesos al palau de les Comunicacions de València, perquè la puga visitar de manera gratuïta la ciutadania. La mostra serà comissariada pel director del Museu de Belles Arts, Pablo González Tornel.

Per la seua banda, Luz Lladró, filla de Juan Lladró, ha agraït l’interés de la Generalitat per la col·lecció, la qual cosa ha permés fer realitat la voluntat de la família de “fer que la col·lecció esdevinga patrimoni de tots els valencians”.

Lladró ha recordat que la col·lecció va nàixer de la voluntat dels tres germans de compartir el seu èxit empresarial amb tots els valencians i del seu compromís amb la societat i la cultura valenciana, per la qual cosa van recuperar obres principalment d’artistes valencians que es trobaven per tot el món. Finalment, ha mostrat la seua satisfacció perquè la col·lecció passe a formar part del Museu de Belles Arts de València i enriquisca el patrimoni cultural valencià.

Un total de 73 obres emmarcades entre el segle XV i el XX

La Col·lecció Lladró, adquirida per la Generalitat per 3,7 milions d’euros, va ser iniciada en 1980 per Juan Lladró, empresari, artista espanyol i degà d’honor de la Reial Acadèmia de Cultura de València, junt amb els seus germans, José i Vicente.

La col·lecció, composta per 73 peces, suposa un extraordinari recorregut per l’art del segle XV fins al XX, amb especial èmfasi en els artistes valencians. Així, més d’un 80 % de les obres pertanyen a artistes nascuts a la Comunitat Valenciana. Destaca la presència de pintures de Josep de Ribera i el seu taller; les peces de Zurbarán, Vicent Macip i del seu fill, Joan de Joanes, i el capítol dedicat al regionalisme valencià dels segles XIX i XX amb Vicent López, Joaquim Sorolla, Ignaci Pinazo, Josep Benlliure i Josep Segrelles.

La col·lecció compta amb set pintures de Sorolla, algunes amb gran rellevància, com ara la Llauradora valenciana i el mural Jo soc el pa de la vida, obra singularíssima dins de la producció de l’artista i que, per si sola, fa que la col·lecció esdevinga una de les més destacades que s’han format a Espanya en les últimes dècades.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaracions del president de la Generalitat, Ximo Puig