President
Candidatura

Ximo Puig avança que Alacant aspira a irradiar coneixement a tot Espanya com a seu de l’Agència Estatal d’Intel·ligència Artificial a través d’una oficina de cooperació interregional

22/11/2022
Ximo Puig avança que Alacant aspira a irradiar coneixement a tot Espanya com a seu de l’Agència Estatal d’Intel·ligència Artificial a través d’una ...
  • El president defensa la “fortalesa” de la candidatura d’Alacant per a albergar l’Agència d’Intel·ligència Artificial com a “pol tractor” del “corredor mediterrani de la innovació”
  • Destaca que el lideratge d’Alacant en intel·ligència artificial es reflecteix en la consolidació d’un “fort ecosistema empresarial i d’investigació” i en la capacitat de generar i atraure-hi talent en aquest camp
  • El responsable del Consell destaca, en la presentació a Madrid de la candidatura, que la Comunitat Valenciana és el territori espanyol que més ha avançat en innovació en set anys
Madrid.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que la candidatura d’Alacant a albergar l’Agència Espanyola de Supervisió de la Intel·ligència Artificial (AESIA) inclou el compromís de creació d’una oficina de cooperació interregional amb la qual s’aspira a irradiar coneixement a la resta de comunitats autònomes.

El president, que ha participat a Madrid en la presentació de la candidatura d’Alacant per a albergar la seu de l’AESIA, ha defensat la “fortalesa” de la candidatura d’Alacant com a “pol tractor” del “corredor mediterrani de la innovació”.

Ximo Puig ha destacat, a més, que el lideratge d’Alacant en intel·ligència artificial (IA) es reflecteix en la consolidació d’un “fort ecosistema empresarial i d’investigació”, i en la capacitat de generar i atraure-hi talent en aquest camp.

Ha recordat així que la província d’Alacant compta amb 228 empreses relacionades amb la IA i que els processos que s’hi associen ja s’apliquen en més del 8 % de les firmes valencianes. També ha al·ludit al fet que, en matèria d’investigació, Alacant compta amb una posició capdavantera diferencial, per ser seu de la Fundació Ellis, única a Espanya i una “fita” que connecta la Comunitat Valenciana “amb les xarxes d’excel·lència europees” i “consolida Alacant en la innovació, l’excel·lència i l’ètica aplicada”.

Potencial científic

A més, Puig ha argumentat també que Alacant ha demostrat el potencial científic en IA que singularitza les universitats valencianes. Com a exemple, s’ha referit a la trajectòria excel·lent del Laboratori d’Aprenentatge de la Universitat Miguel Hernández i del grup I3A de la Universitat d’Alacant.

Així mateix, ha insistit que també situa Alacant en un lloc destacat del mapa innovador la condició que té de seu de l’Oficina Europea de Patents i Marques, així com el fet que albergue el centre de tecnologies avançades Accenture o que el Districte Digital ja compte amb 4 hubs, amb desenes d’empreses capdavanteres en el sector.

“Ací aterrarà l’Agència d’Intel·ligència Artificial: en un ecosistema actiu i preparat per a créixer”, ha assegurat el president, que ha destacat, a més, que la candidatura d’Alacant està avalada per la seua aspiració a la cohesió territorial i la voluntat que té d’irradiar coneixement al conjunt estatal.

En aquest àmbit, “Alacant ja és un pol tractor del corredor mediterrani de la innovació” i, a més, es compromet a crear l’Oficina de Cooperació Interregional, una nova institució que tindrà l’objectiu de “capil·laritzar els avanços de l’Agència perquè arriben a la resta de territoris autonòmics”, perquè “en aquesta època no és necessari ser el centre geogràfic per a ser un centre operatiu”, hi ha afegit.

En aquest punt, el president ha remarcat que la Comunitat Valenciana “és el territori espanyol que més ha avançat en innovació en set anys”. Des de 2015, “hem avançat 29 posicions dins de les regions innovadores europees”, on “Alacant i València han conformat un corredor mediterrani de la innovació complementari a Madrid i Barcelona, i centenars d’empreses emergents, multinacionals i organismes internacionals han sorgit en el seu territori”. “Ací està el nostre futur, les nostres fortaleses. La nostra ambició per a tot Espanya”, ha dit.

IA respectuosa amb els drets de les persones

Per la seua banda, la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno, s’ha referit a l’“enfocament humanista” d’aquest projecte, i ha indicat que la Generalitat “està des de 2015 apostant per una intel·ligència artificial competitiva i sostenible, però sobretot apostant per una intel·ligència artificial inclusiva i respectuosa amb els drets de les persones”.

La consellera ha manifestat, en aquest sentit, que Alacant aporta una candidatura “sòlida”, que es reforça, a més, en les “excel·lents comunicacions”, unes “infraestructures necessàries”, “un ecosistema investigador puixant” i “un teixit empresarial amb moltes iniciatives que porten la intel·ligència artificial en el seu ADN”.
 
“La intel·ligència artificial fa anys que està molt present a Alacant” i això “és fruit de l’aposta del Consell per la transformació productiva cap a una economia basada en el coneixement i la innovació”, ha assenyalat també Josefina Bueno.

En aquest sentit, la Generalitat ha presentat una candidatura basada en un projecte integrador per a transformar la ciutat d’Alacant en seu d’aquesta agència estatal. Es tracta d’un projecte consensuat i que compta amb el suport de les principals institucions públiques valencianes, el teixit empresarial, l’ecosistema universitari i el suport de la societat civil.

És, per tant, una candidatura pensada per a involucrar tota la ciutadania, que comptarà, a més, amb un espai propi en el moll 5 del port, amb la qual cosa se suma a Districte Digital i a la mateixa Conselleria d’Innovació per a reforçar l’ecosistema d’innovació i hub tecnològic que és ja la ciutat d’Alacant.

La candidatura té el suport de les universitats públiques valencianes, on naix el potent sistema investigador i d’atracció de talent, impulsat, tot això, des de la Generalitat amb programes com GenT, la posada en marxa de la Xarxa de Centres d’Investigació de la Intel·ligència Artificial (ValgrAI) o la Fundació de la Comunitat Valenciana d’Investigació d’Excel·lència (ValER).

Així mateix, també compta amb el suport del teixit empresarial valencià, representat per l’adhesió de la Confederació Empresarial Valenciana, les cambres de comerç, empreses de tots els àmbits, col·legis professionals, associacions empresarials, així com els 11 instituts tecnològics.

Cal destacar el suport rebut per més de 400 entitats que representen la majoria d’institucions i col·lectius de la societat, entre les quals destaquen les principals institucions públiques valencianes, com ho són ajuntaments, diputacions provincials o universitats, a més de grans empreses de tots els àmbits a escala estatal.

Des de 2019 la Generalitat Valenciana treballa per reorientar el model productiu introduint la incorporació de la intel·ligència artificial de manera transversal a totes les àrees de la societat. Exemples d’això són que la valenciana va ser la segona comunitat a comptar amb una estratègia d’intel·ligència artificial, la creació d’un observatori d’intel·ligència artificial aplicat a l’Administració pública, el finançament d’una càtedra d’intel·ligència artificial aplicada a l’Administració o el suport a la Fundació Ellis.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaracions del president de la Generalitat, Ximo Puig

Declaracions de la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno