Justícia, Interior i Administració Pública
Emergències

El telèfon 1·1·2 Comunitat Valenciana atén 1.731 trucades relacionades amb situacions de risc per violència de gènere

24/11/2022
  • En el 90 % dels casos ha sigut necessari mobilitzar mitjans de seguretat
  • Gabriela Bravo destaca que “l’assistència d’Emergències és la primera baula d’una gran cadena a la qual se sumen tots els recursos de la Generalitat per a acabar amb aquesta insuportable xacra”

El telèfon d’Emergències 1·1·2 Comunitat Valenciana ha rebut un total de 1.731 trucades relacionades amb situacions de risc per violència contra la dona, entre l’1 de gener i el 22 de novembre. En total s’han atés aquest any 206 trucades menys, una xifra que suposa un descens de quasi el 10 % respecte a les rebudes en el mateix període de l’any anterior, que van ascendir a 1.937.

Les trucades relatives a casos en els quals hi ha un risc per violència de gènere rebudes en el telèfon d’Emergències 1·1·2 Comunitat Valenciana són identificades i ateses amb caràcter prioritari i seguint els protocols establits a aquest efecte.

En aquest sentit, la majoria de les trucades rebudes procedien del Servei Telefònic d’Atenció i Protecció a les Víctimes de la Violència de Gènere Atenpro (1.171 trucades); seguides de les telefonades derivades des del 016 d’Atenció a Víctimes de Violència de Gènere (478 trucades), i des dels centres Dona 24 hores (82 trucades).

El període de l’any amb més incidència de trucades per violència de gènere es correspon amb el comprés entre els mesos de juny i octubre, seguint la tendència marcada en els dos anys anteriors. En aquests cinc mesos s’han atés 814 trucades, 195 menys respecte al mateix període de 2021 (1.009).

En el 90 % dels casos (1.555) va ser necessari mobilitzar mitjans de seguretat, mentre que 155 trucades van haver de ser ateses per mitjans sanitaris. Els efectius de seguretat es van desplaçar en 1.018 ocasions després de saltar l’alarma d’algunes de les víctimes, 305 vegades per a atendre una agressió i en 212 ocasions davant de l’avís d’una situació de perill.

D’altra banda, els mitjans sanitaris es van mobilitzar en 7 ocasions per a atendre trucades per fort dolor en abdomen, extremitats, tòrax i cap, després d’una presumpta agressió, i en 7 ocasions més per accidents sanitaris relacionats amb ferides, accidents o intoxicacions, entre moltes altres casuístiques.

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha destacat el compromís de la Generalitat en la lluita contra la violència de gènere. Una xacra —ha dit— “a la qual hem de fer front amb totes les eines i els recursos que tenim al nostre abast”.

Bravo ha subratllat que el treball que realitza l’equip de l’1·1·2 “és la primera baula d’una gran cadena a la qual se sumen la resta d’iniciatives que duem a terme per a afrontar aquesta insuportable realitat”.

En aquesta línia, hi ha afegit, “no pararem fins que aquesta societat siga profundament igualitària, inclusiva i lliure de violència masclista. Per això continuem donant una resposta ràpida i eficaç per a assistir les víctimes i acabar amb aquesta xacra d’una vegada per sempre”.

Galeria d'imatges