Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Prevención violencias sexuales

Igualtat promou la prevenció i detecció de les violències sexuals contra les persones majors amb un protocol dirigit al personal dels centres i serveis

27/11/2022
  • Aitana Mas destaca com a objectiu del protocol “servir de guia i eina per als i les professionals dels recursos de persones majors”
  • El protocol preveu el procediment per a visibilitzar, abordar i previndre qualsevol tipus de violència sexual contra persones usuàries 

La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha publicat en la pàgina web de la Generalitat Valenciana un protocol per a previndre i abordar les violències sexuals en els centres i serveis d'atenció a persones majors de la Comunitat Valenciana.

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, ha explicat que es tracta d'un document l'objectiu del qual és servir de “guia” per als i les professionals dels centres i serveis d'atenció a persones majors de la Comunitat Valenciana, “per a visibilitzar, abordar i previndre qualsevol tipus de violència sexual patida per les persones usuàries d'aquests recursos”. 

Aquest protocol, ha recordat la vicepresidenta, s'uneix al Protocol, també publicat recentment per la Conselleria, d'atenció a la igualtat i diversitat en centres i serveis d'atenció a persones majors, els dos amb l'objectiu de “previndre aquestes conductes i evitar la revictimització institucional de les persones majors”.

Aitana Mas ha assenyalat que les persones majors en situacions de dependència tenen “més vulnerabilitat o més risc de patir abusos o maltractament, ja que el seu estat limita les possibilitats per a denunciar-ho i buscar ajuda”. 

Segons indica el protocol publicat per la Conselleria, una de cada sis persones majors víctimes d'aquests abusos o maltractaments té depressió, i una de cada dos, demència. 

És per això, ha assenyalat la vicepresidenta, que els i les professionals dels recursos i centres on acudeixen aquestes persones “han de disposar de les eines necessàries per a poder detectar-los i posar en marxa els mecanismes necessaris per a protegir les víctimes”. 

Contingut del protocol
 
La publicació d'aquest document s'emmarca en l'Estratègia valenciana contra les violències sexuals 2021-2025, en desenvolupament del pacte d'Estat contra la violència de gènere, concretament en el compliment de l'objectiu de sensibilitzar per a la detecció i prevenció de les violències sexuals amb actuacions dirigides al personal dels centres residencials de persones majors, promoure i millorar la informació i coneixement sobre les violències sexuals, així com fomentar-ne el rebuig i la denúncia i la solidaritat amb les víctimes. 

El document assenyala la violència sexual com una forma greu de vulneració dels drets fonamentals com la intimitat i integritat física i moral, així com el dret a la llibertat sexual, i estableix els diferents tipus de maltractament a les persones majors. 

A més, conté definicions que contribueixen a la formació i sensibilització de totes les persones professionals que treballen en els centres i serveis d'atenció a persones majors, així com indicadors de violència sexual i principis d'actuació amb un fluxograma clar de cada fase del procés en cas de sospita o comunicació de violència sexual.

Així, s'estableixen tres tipus d'indicadors o signes d'alarma que han d'alertar d'una possible situació de violència sexual (físics, psicològics i conductuals) i les actuacions que cal desenvolupar, tenint en compte els principis de protecció de la intimitat; orientació individualitzada; escolta activa; respecte a l'autodeterminació de la persona; proactivitat, implicació i col·laboració, i coordinació i seguiment. 

Cal assenyalar que el requisit d'aquest protocol en serveis d'atenció residencial i de centre de dia per a persones majors ja s'ha tingut en compte com a criteri de puntuació per a accedir a la convocatòria plurianual d'acció concertada. 

Talls de veu relacionats

Declaraciones de la vicepresidenta y consellera de Igualdad y Políticas Inclusivas, Aitana Mas