Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica

El Consell aprova l’avantprojecte de la Llei de foment de la cultura de la pau i els drets humans

25/11/2022
  • La Comunitat Valenciana serà la segona autonomia espanyola a comptar amb una llei que regule aspectes com l’educació per a la pau
  • La futura llei crea els Premis al Foment de la Pau i els Drets Humans, que reconeixeran la trajectòria professional i les bones pràctiques

El Ple del Consell ha aprovat l’avantprojecte de la Llei de foment de la cultura de la pau i els drets humans a la Comunitat Valenciana.

La Comunitat Valenciana serà la segona autonomia espanyola a comptar amb una llei que regule aspectes com l’educació per a la pau i la no-violència i els drets humans, factors clau per a la consecució de l’objectiu 16 de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides: Pau, justícia i institucions sòlides.

Aquest objectiu inclou la promoció de societats justes, pacífiques i inclusives, ja que els conflictes, la inseguretat, les institucions febles i l’accés limitat a la justícia constitueixen una amenaça greu per al desenvolupament sostenible del planeta.

A través del text normatiu es concreta i s’impulsa el compromís del conjunt de la societat valenciana, en tots els àmbits (institucional, social, polític i econòmic), amb el foment d’una cultura de la pau i els drets humans, tant en el nostre entorn immediat com en alineació amb els organismes multilaterals.

Concepció positiva de la pau

L’avantprojecte de llei té per objecte el foment d’una cultura de la pau i els drets humans a través de la promoció de l’educació, l’establiment d’un marc comú per a l’acció coordinada de les administracions públiques i de les institucions i les organitzacions de la societat civil, amb la finalitat d’avançar conjuntament cap a una cultura de la pau.

També segueix el foment d’una cultura de la pau en les nostres societats a través de les actuacions impulsades per la Generalitat en l’àmbit de la cooperació al desenvolupament; la contribució al compliment dels compromisos establits en l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, així com el compliment dels estàndards internacionals en matèria de drets humans.

Per a dur-ho a terme, el text normatiu s’articula entorn dels principis generals següents: la defensa, la promoció i el compliment efectiu dels drets humans de la pau i la convivència; el respecte als drets i la dignitat de totes les persones com a iguals; la participació; l’accessibilitat, a fi de fomentar la inclusió i permetre l’exercici ple de drets; la interculturalitat, per a la construcció de relacions equitatives entre persones, comunitats, països i cultures diverses, i el rebuig a qualsevol forma d’hegemonia d’unes cultures sobre unes altres; la plena inclusió de les persones migrants i refugiades, i la cultura del diàleg, orientada cap a la prevenció, la mediació i la transformació pacífica dels conflictes.

Així mateix, recull la incorporació de l’enfocament de gènere basat en drets humans; el reconeixement del paper fonamental de la població infantil i juvenil i especialment de les xiquetes i dones joves, així com de les persones majors i les persones amb diversitat funcional, com a subjectes de dret i interlocutores legítimes en la definició de les pràctiques i les polítiques de foment de la pau i els drets humans; la generació d’aliances entre administracions públiques, agents socials i sector privat, i la inadmissibilitat de l’adquisició de territoris mitjançant la guerra d’expansió, agressió i dominació, l’ús de la força i la violència de repressió.

Al seu torn, plasma la necessitat d’intensificar la posada en marxa de mecanismes per a la prevenció, l’adaptació i la mitigació dels efectes del canvi climàtic; el foment de la investigació, l’avaluació i els estudis per la pau; l’impuls de la coherència de polítiques públiques per al foment de la pau i els drets humans, a més de la responsabilitat de socialitzar i rendir comptes obertament a la societat valenciana sobre les actuacions realitzades per la Generalitat i pel conjunt d’agents socials i institucionals en matèria de foment de la cultura de la pau i els drets humans.

Educació per a la pau

La futura llei s’estructura en tres títols i es complementa amb diverses disposicions.

El capítol I recull l’àmbit d’aplicació, definicions, objecte, finalitats i principis rectors. Entre els seus fins s’inclouen la promoció de l’educació per a la pau i els drets humans, l’establiment d’un marc comú per a l’actuació coordinada d’administracions públiques, institucions i organitzacions de la societat civil, el foment d’una cultura de la pau, la contribució al compliment dels compromisos establits en l’Agenda 2030 i dels estàndards internacionals en matèria de drets humans.

En el capítol II es regulen els àmbits específics d’actuació (educació, investigació i cooperació) i les mesures per a la promoció d’una cultura de la pau i els drets humans.

En aquest sentit, l’educació per a la pau i els drets humans assolirà tots els nivells de l’ensenyament, siga en l’àmbit escolar o extraescolar, tant en el sector públic com en el privat. També inclourà pràctiques d’educació no formal que realitzen els agents institucionals i la societat civil, com per exemple activitats d’oci educatiu, formació contínua, així com activitats de sensibilització i informació dirigides a la ciutadania.

Quant a les mesures, es promourà la inclusió de l’educació per a la pau i els drets humans com a contingut curricular dels programes educatius i en les iniciatives d’innovació educativa, entre altres. Al seu torn, es fa referència a l’elaboració d’una estratègia d’educació per a la ciutadania global que es realitzarà de manera participada amb agents institucionals, socials, educatius i econòmics de la societat valenciana.

La Generalitat fomentarà la investigació, que es dirigirà, entre altres, a identificar pràctiques innovadores i a promoure la reflexió crítica en l’àmbit de la cultura de la pau i els drets humans.

Quant a les mesures, en col·laboració amb les universitats públiques valencianes i amb la comunitat investigadora, es finançarà la investigació per a contribuir al desenvolupament de metodologies i instruments innovadors i eficaços per al foment de la pau i els drets humans, i per a difondre àmpliament els resultats d’aquestes investigacions.

Pel que fa a la cooperació internacional al desenvolupament, es promourà la construcció de la pau i l’enfocament dels drets humans com a objectius primordials, abordant els factors econòmics, socioculturals i polítics que estan en la base de la violència i els conflictes de tota índole.

Quant a les mesures, es fomentarà que les actuacions de la cooperació valenciana incorporen progressivament un enfocament de sensibilitat al conflicte, i per a assolir-ho es promourà, en col·laboració amb els agents especialitzats, l’elaboració d’accions formatives i de documents orientadors perquè tots els agents de la cooperació valenciana incorporen aquest enfocament.

El text normatiu recull, al seu torn, el paper essencial dels mitjans de comunicació en la sensibilització de la ciutadania i preveu mesures de col·laboració per a impulsar activitats informatives, educatives i de sensibilització ciutadana.

Premis al Foment de la Pau

La futura llei preveu la creació dels Premis al Foment de la Pau i els Drets Humans, amb la finalitat de reconéixer i visibilitzar el treball de persones i institucions que han destacat per la seua tasca o activitat en la defensa i la promoció de la pau i els drets humans.

Els premis tindran una periodicitat biennal i en la primera edició portaran el nom del professor Vicent Martínez Guzmán.

Tindran dues modalitats, una de les quals reconeixerà la trajectòria professional amb una dimensió internacional, mentre que la segona categoria premiarà les bones pràctiques en el desenvolupament de projectes i actuacions de foment de la pau a la Comunitat Valenciana.

Aquests guardons suposaran una distinció honorífica, que es materialitzarà en un reconeixement públic institucional i una dotació econòmica que estarà prevista en les respectives convocatòries.

En el capítol III es recull la comissió de seguiment de la mateixa llei, articulada com un espai de participació i coordinació per a la construcció d’una cultura de pau, que presentarà anualment una memòria amb els estudis i les propostes desenvolupades, de la qual es donarà compte al Consell.

Procés participatiu en l’elaboració

L’avantprojecte de la Llei de foment de la cultura de la pau i els drets humans ha comptat amb un ampli procés participatiu previ amb la implicació de nombrosos agents institucionals i de la societat civil organitzada, especialitzada en el foment de la cultura de la pau i els drets humans. S’han generat espais de reflexió conjunta sobre els problemes i les necessitats detectats per a generar propostes de futur.

Igualment hi ha hagut implicació de les cinc universitats públiques valencianes, a través dels respectius centres i instituts d’investigació en matèria de pau i drets humans.

El procés participatiu s’ha desenvolupat a través de tres instruments. Una jornada sobre la pau, els drets humans i la justícia global, en la qual van participar 170 especialistes i de la qual va eixir el document marc per al procés d’elaboració de l’avantprojecte, a partir de les aportacions realitzades en les ponències i les taules de debat.

Així mateix, s’ha realitzat el tràmit de consulta prèvia a través del portal de participació de la Generalitat GVA Participa, amb l’objectiu de reforçar i garantir la participació ciutadana en la confecció del projecte normatiu. En total, s’han registrat 50 participacions, 26 de les quals van ser aportacions al text normatiu.

Un altre dels punts d’aquest procés ha sigut el seminari web La investigació i els estudis sobre la pau: aportacions per a l’elaboració d’una llei de foment de la pau i els drets humans, amb l’objectiu de facilitar un diàleg entre l’àmbit acadèmic i els agents que, des de les institucions i la societat civil, impulsen i porten avant projectes de foment de la pau i la protecció dels drets humans.

En el conjunt d’activitats programades han participat un total de 267 persones.