Justícia, Interior i Administració Pública

La Generalitat informa els ajuntaments dels requisits per a la instal·lació de fires per Nadal

27/11/2022
La Generalitat informa els ajuntaments dels requisits per a la instal·lació de fires per Nadal
  • La Direcció General d'Interior explica que, en el cas de les fires, a més de la declaració responsable, s'haurà de presentar un projecte tècnic que garantisca la seguretat del recinte i les atraccions
València.

La Direcció General d'Interior ha enviat una circular informativa als ajuntaments per a informar-los que la competència d'autoritzar el muntatge de fires i instal·lacions portàtils, mòbils o desmuntables als seus municipis és seua. En el cas de les fires, els consistoris, a més, hauran de comprovar que la declaració responsable està acompanyada d'un projecte tècnic justificat per un organisme de certificació administrativa que garantisca la seguretat del recinte. 

El director general d'Interior, Salvador Almenar, ha assenyalat que aquesta circular “és un recordatori de quins són els requeriments legals i tècnics que han de tindre en compte els ajuntaments”. I explica que la Generalitat “està a la disposició dels consistoris que tinguen dubtes respecte a la normativa”.

L'autorització dels espectacles i activitats que s'efectuen en espais oberts, segons preveu l'article 8 de la Llei d'espectacles públics, activitats recreatives i establiments públics, és competència municipal. La presentació d'una declaració responsable és suficient perquè les instal·lacions d'aquest tipus inicien l'activitat oberta al públic.

En el cas de les fires d'atraccions, la Llei considera que es pot assimilar a un establiment i que també s'ha de presentar un projecte tècnic amb la declaració responsable. En aquest supòsit, hi ha afegit Almenar, “la fira suposa un risc implícit i l'Ajuntament ha de validar des dels punts de vista jurídic i tècnic aquest establiment abans de l'obertura per a garantir-ne la seguretat i preveure possibles incidències”. 

En el cas d'una instal·lació eventual, portàtil o desmuntable com un escenari o un unflable poden obrir-se al públic amb la presentació prèvia d'una declaració responsable a l'Ajuntament. La declaració responsable en aquests casos correspon a qui l'haja contractada. El consistori, per part seua, haurà d'exigir la documentació acreditativa de diferents característiques de la instal·lació com la seguretat de l'estructura, l'ancoratge, la resistència o el caràcter ignífug, a més de l'assegurança de responsabilitat civil i el certificat final del muntatge signat pel tècnic competent.

Galeria d'imatges