President
Premis Jaume I

Ximo Puig reivindica una “unitat responsable” per a evitar la crispació, garantir el funcionament correcte de les institucions i assolir acords que mitiguen l’impacte de la guerra

25/11/2022
Ximo Puig reivindica una “unitat responsable” per a evitar la crispació, garantir el funcionament correcte de les institucions i assolir acords ...
  • Assenyala que la unitat és el “mínim vital democràtic” d’una societat avançada
  • Recorda, en el Dia contra la Violència de Gènere, que la violència “és l’impediment més gran per a una societat lliure, respectuosa, i amb igualtat efectiva”
  • Destaca el “compromís, la responsabilitat i l’avantguarda” que representen les persones guardonades amb els Premis Rei Jaume I 2022
  • Mostra l’aposta del Consell per la innovació, el talent jove investigador, la igualtat real entre homes i dones, la sostenibilitat territorial, la sanitat i el progrés per a fer revertir desigualtats
  • El president de la Generalitat ha participat en l’acte de lliurament dels Premis Rei Jaume I, presidit per Ses Majestats els Reis
València.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha reivindicat una “unitat responsable” per a evitar la crispació, garantir el funcionament correcte de les institucions i assolir acords que mitiguen l’impacte de la guerra a Ucraïna.

Així s’ha pronunciat durant la seua intervenció en la cerimònia de lliurament dels Premis Rei Jaume I, presidida per Ses Majestats els Reis, en la qual ha recordat el professor Santiago Grisolía, al qual s’ha referit com a “l’ànima dels Premis Jaume I”.

Ximo Puig ha assenyalat que la unitat és el “mínim vital democràtic” per a una societat i ha instat a estar units i evitar l’estat de confrontació permanent, especialment en el Dia contra la Violència de Gènere, que es commemora aquest divendres 25 de novembre, ja que, ha assegurat, “la violència és el major impediment per a una societat lliure, respectuosa, i amb igualtat efectiva”.

Per això, ha insistit a “invocar serenitat per a la concòrdia” i ha fet valdre l’aliança existent a la Comunitat Valenciana entre autogovern, emprenedoria privada, coneixement científic i “el nostre ADN obert al món”, per a garantir el futur d’una societat avançada.

Pel que fa a les persones guardonades, el president ha destacat la seua excel·lència en investigació, ciència i innovació, i ha assegurat que tots ells representen “compromís, responsabilitat i avantguarda” i el seu treball constitueix un exemple de “ciència amb consciència per a un nou món”.

En aquest sentit, ha destacat l’alineació del Consell amb la defensa que realitzen els Premis Rei Jaume I 2022 de la innovació, la igualtat d’oportunitats en l’àmbit científic, la igualtat real entre homes i dones, la sostenibilitat del territori, la qualitat de la sanitat i el progrés per a fer revertir desigualtats.

Nova indústria intensiva en coneixement

En concret, el cap del Consell s’ha referit a l’aposta de la Comunitat Valenciana per una “nova indústria intensiva en coneixement”, amb un pol de mobilitat sostenible i amb una clara aposta per la intel·ligència artificial i la indústria aeroespacial, coincidint amb la postura defensada pel Premi Jaume I en investigació bàsica, Jesús María Sanz.

De la mateixa manera, ha destacat el compromís del Consell per fomentar la investigació i per retindre el talent dels joves investigadors, tal com defensa la Premi Jaume I en noves tecnologies, Montserrat Calleja, que, seguint els consells del professor Grisolía, ja ha fet possible la incorporació de 415 investigadors a centres valencians.

Igualtat real i sostenibilitat

El president ha insistit en la necessitat d’assolir la igualtat real, “a la qual només s’arribarà quan la dona permee tota la piràmide”, i ha subratllat que fins que arribe aquest moment hi haurà una “igualtat mutilada” i la ciència serà “incompleta”, coincidint amb la postura de la Premi Jaume I en emprenedoria, Ángela Pérez.

Així mateix, ha insistit en el compromís assumit pel Consell per a actuar davant de l’emergència climàtica i contra el despoblament, en línia amb la defensa d’un ús sostenible del territori realitzada pel Premi Jaume I en la modalitat de protecció del medi ambient, Emilio Chuvieco.

Cohesió social i territorial

Ximo Puig també ha defensat, tal com reivindica el Premi Jaume I en investigació mèdica, Antonio de Lacy, “que el pacient tinga la sanitat que mereix”, ja que ha assegurat que la millor atenció sanitària i el màxim respecte laboral als professionals es troba en la base de la justícia social.

Finalment, s’ha referit a la Premi Jaume I en economia, Marta Reynal-Querol, que advoca per “una classe mitjana forta com a la clau per a mantindre estables les democràcies”, la qual cosa ha considerat el model de l’Estat social europeu, en el qual “l’ascensor social redueix a la meitat la tendència a la desigualtat del segle XXI”, segons estudis recents, i ha conclòs que la cohesió social i territorial constitueix l’eina “més eficaç” per a evitar el populisme.

Persones guardonades amb els Premis Rei Jaume I 2022

El Premi Rei Jaume I atorgat en la categoria d’economia ha sigut lliurat a Marta Reynal-Querol, doctorada en Economia per la London School of Economics, investigadora de la Institució Catalana d’Investigació i Estudis Avançats i directora de l’Institute of Political Economy and Governance (IPEG) de Barcelona, per les seues contribucions als determinants dels conflictes bèl·lics, l’economia política i el desenvolupament econòmic utilitzant metodologies basades en experiències històriques i dades massives.

Així mateix, destaca la seua anàlisi en el camp de l’economia política sobre la influència del capital humà dels líders polítics en el desenvolupament econòmic i la seua investigació recent sobre la importància del capital humà dels primers colonitzadors d’Amèrica llatina i les seues institucions originals en l’explicació del desenvolupament econòmic, a més de la seua actual investigació sobre l’anàlisi del desenvolupament, els conflictes i la desigualtat usant tècniques d’aprenentatge automàtic.

En la categoria d’emprenedoria, el guardó ha premiat Ángela Pérez Pérez, fundadora d’una de les primeres empreses biotecnològiques a Espanya i la primera dedicada al diagnòstic genètic humà, Health in Code.

En la seua trajectòria destaca el perfil científic, les habilitats de gestió d’alt nivell i el talent per a l’emprenedoria de la investigadora que amb 24 anys va decidir emprendre en l’àmbit de la biomedicina i l’estudi dels genomes complets, en un clar exemple de transferència de coneixement al mercat. La seua empresa biotecnològica és especialista en medicina preventiva, personalitzada i de precisió, des del diagnòstic de qualsevol malaltia genètica, que en el 99 % dels casos són malalties rares.

Montserrat Calleja Gómez ha sigut distingida amb el premi de la categoria de noves tecnologies per la seua aplicació dels principals avanços de la investigació bàsica en física a les innovacions pràctiques en el camp clínic, i en concret pel seu treball sobre marcadors biomoleculars i sensors nanomecànics per a la detecció precoç de càncer i malalties infeccioses, així com la identificació de la resistència als antibiòtics, tots aquests grans reptes en el camp de la salut humana. Calleja és doctora en Física i professora d’investigació CSIC amb 15 patents registrades i més de 90 articles indexats, fundadora de les empreses tecnològiques Mecwins SA i Nanodreams SL.

En la modalitat d’investigació bàsica el premi s’ha lliurat a Jesús María Sanz Serna pels seus treballs pioners en anàlisi numèrica i les implicacions que té en les matemàtiques i altres camps de la ciència. Catedràtic d’excel·lència a la Universitat Carlos III de Madrid, les seues contribucions principals combinen tècniques de la teoria de la probabilitat, estadística, optimització i intel·ligència artificial. Sanz Serna és llicenciat i doctor en Matemàtiques per la Universitat de Valladolid i màster en Ciències en Anàlisi Numèrica de la University of Dundee. Ha sigut professor agregat a la Universitat del País Basc i catedràtic a la Universitat de Valladolid.

Així mateix, en investigació mèdica el jurat ha premiat la tasca del professor Antonio de Lacy Fortuny, doctor en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona i actualment cap del Servei de Cirurgia Gastrointestinal de l’Hospital Clínic de Barcelona, per les seues aportacions en el tractament quirúrgic dels càncers, sobretot els de tipus colorectal. Són rellevants les seues innovacions en cirurgies mínimament invasives, els desenvolupaments de noves tècniques i les demostracions amb assajos dels avantatges de la cirurgia laparoscòpica. En aquest àmbit, ha desenvolupat un programa de formació en la tècnica sense precedents i, amb el seu Advances in Surgery Channel, ha creat la plataforma mundial més gran d’educació quirúrgica.

Finalment, la distinció sobre protecció del medi ambient ha sigut per a Emilio Chuvieco Salinero, reconegut expert mundial en el camp de la teledetecció i la seua aplicació a la localització i l’observació d’incendis forestals. Llicenciat i doctorat en Geografia a la Universitat Complutense de Madrid, imparteix docència a la Universitat d’Alcalà, on lidera el Grup d’Investigació en Teledetecció Ambiental. El seu treball ha estés l’aplicació de la geografia a l’anàlisi de la problemàtica complexa que relaciona el medi ambient i el desenvolupament humà, molt important per al disseny i l’establiment de mesures de prevenció d’incendis davant de l’escalfament global.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaracions del president de la Generalitat, Ximo Puig