Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Sentencia Supremo

Aitana Mas destaca que la sentència del Suprem fa que la Comunitat Valenciana esdevinga “la primera autonomia que amplia els perfils de les persones cuidadores de dependents”

26/11/2022
  • D'aquesta manera, la persona dependent podrà triar qui realitza les cures que necessita: persones properes, familiars o professionals contractats
  • L'Alt Tribunal desestima el recurs presentat per AERTE, que considerava que havien de ser professionals contractats en empreses privades

El Tribunal Suprem ha donat la raó a la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives i acredita com a idònies les famílies i persones properes per a cuidar els seus dependents, la qual cosa converteix la Comunitat Valenciana “en la primera autonomia que amplia els perfils de les persones cuidadores, de manera que les persones dependents podran triar si les seues cures les realitzen familiars, persones properes o professionals contractats”, ha destacat la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas.

L'alt tribunal ha estimat el recurs de cassació presentat per la Generalitat contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana que donava la raó, parcialment, a la patronal Aerte, que considerava que aquestes cures havien de ser realitzades per professionals contractats en empreses privades, i sol·licitava l'anul·lació d'un article del Decret 62/2017, de 19 de maig, del Consell, que permetia també a les persones properes prestar les cures.

Enfront d'aquesta sentència del TSJCV, el Consell va recórrer davant del Tribunal Suprem que ara ha donat la raó a la Conselleria amb una sentència que permet, a més, que qualsevol comunitat autònoma seguisca l'exemple de la Comunitat Valenciana i puga regular la lliure elecció de les persones dependents i les seues famílies per a decidir qui realitzarà les cures. 

A partir d'ara, ha explicat la vicepresidenta, la persona dependent i la família “decidiran lliurement a quin servei optar: si a l'atenció d'un familiar, que rebrà la prestació, sempre amb un informe favorable de la treballadora social, o a una empresa del sector”.

La sentència, hi ha afegit, “és pionera a Espanya i corrobora altres informes del Tribunal de Justícia Europeu realitzats sobre aquest tema. I diem que és pionera perquè obri la porta al fet que altres comunitats autònomes puguen establir aquesta figura en els seus marcs legislatius. Triar que ens cuiden els nostres éssers estimats és ja una possibilitat confirmada per altes instàncies judicials”.

Prestació per a cures en l'entorn familiar

Enfront de les crítiques que qualifiquen la prestació per a cures en l'entorn familiar com a ‘dependència low cost’, la vicepresidenta ha defensat un recurs que pot aconseguir els 387 euros al mes i 515, si hi ha contractació, a més de permetre compatibilitzar-ho amb altres recursos, com la teleassistència, el centre de dia o el servei de prevenció i promoció de l'autonomia personal.

A tot això se suma la possibilitat que la persona cuidadora es done d'alta en la Seguretat Social a través del conveni especial per a les persones cuidadores no professionals de les persones en situació de dependència.

La vicepresidenta ha assenyalat que actualment a la Comunitat Valenciana hi ha 14.108 persones cuidadores no professionals donades d'alta en la Seguretat Social, de les 68.252 registrades en tot l'Estat, "una xifra molt per davant d'altres autonomies més poblades" com Andalusia, amb 10.313; Catalunya, amb 6.180, o Madrid, amb 5.480, segons dades de l'Imserso.

Reconeixement de les cures

D'altra banda, Aitana Mas ha recordat l'aposta de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives pel “reconeixement” de la figura de les persones cuidadores amb la iniciativa que va impulsar amb la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport i la Conselleria d'Economia Sostenible, Sector Productiu, Comerç i Treball, a través de Labora, per a desenvolupar un pla d'actuació dirigit a les persones cuidadores en l'entorn familiar que desitgen integrar-se laboralment en el sector professionalitzat d'atenció a persones dependents i no disposen d'una qualificació professional específica que ho permeta.

Actualment hi ha un procediment permanent obert per Educació que ofereix les qualificacions relacionades per a treballar en el sector professionalitzat d'atenció a persones en situació de dependència, sempre que s'haja fet la inscripció en el cens de persones cuidadores convocat per la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives.

Per a la vicepresidenta, l'obtenció d'aquest reconeixement "facilita a les persones que no disposen de qualificació específica la seua integració laboral en el sector professionalitzat d'atenció a persones en situació de dependència".

En aquest sentit, ha incidit que es tracta d'una iniciativa del Consell que suposa "un pas més en el reconeixement de drets, en aquest cas, dirigit a les persones que ho han deixat tot per a atendre les persones dependents, i que en el 82 % dels casos són dones". 

Actualment, més de 200 persones cuidadores han obtingut una qualificació professional que els permet accedir a llocs de treball del sector d'atenció a la dependència.

Talls de veu relacionats

Declaraciones de la vicepresidenta y consellera de Igualdad y Políticas Inclusivas, Aitana Mas