Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat
Transporte público

Metrovalencia i TRAM d'Alacant baten els seus rècords de persones usuàries amb el Black Friday, a excepció de Falles i Fogueres

28/11/2022
Vaijeros Black Friday
  • A València, es van aconseguir els 289.101 viatgers i viatgeres, un 39 % més que en la mateixa data de 2021
  • A Alacant, es van registrar 51.054 passatgers i passatgeres, un 28 % més que l'any anterior

Les dues explotacions de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), Metrovalencia i TRAM d'Alacant van batre divendres passat, 25 de novembre, que va coincidir amb la celebració del Black Friday, els seus respectius rècords de viatgers i viatgeres d'aquest any 2022, a excepció dels dies marcats per les celebracions de Falles i Fogueres, respectivament.

En concret, Metrovalencia va aconseguir en aquesta data la xifra de 289.101 persones usuàries, un 39 % més que les 207.970 de la mateixa data de l'any passat. Aquesta xifra supera, fins i tot, els desplaçaments del 22 de setembre, Dia Europeu sense Cotxe, quan es van registrar 250.374 viatgers i viatgeres, amb la matisació que, en aqueixa jornada, el transport públic va ser gratuït, per la qual cosa l'assistència al metro i tramvia va ser molt superior a la mitjana d'una jornada normal.

Això sí, no s'ha arribat a les dades que es van registrar en Falles, atés que el 18 de març, vespra de Sant Josep, es van aconseguir els 324.799 clients i clientes.

En el cas de TRAM d'Alacant, la mobilitat en aquest dia de compres es va situar en 51.054 persones usuàries, que superen les 39.791 del passat any, un 28 % més que en l'anterior Black Friday.

Respecte al Dia sense Cotxe, quan es van produir 44.881 moviments, l'increment també és considerable, encara que superat pel del 24 de juny, dia gran de Fogueres, quan es van produir 81.417 desplaçaments.

La directora gerent de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), Anaïs Menguzzato, ha destacat que “han sigut milers de persones les que han optat pels serveis de Metrovalencia i TRAM d'Alacant per a fer les compres en aquesta data, la qual cosa, sens dubte, és una molt bona notícia”, i que “demostra que les mesures adoptades en els últims mesos per part de la Generalitat per a promocionar l'ús del transport públic compten amb un molt bon acolliment per part de la ciutadania”.

Menguzzato hi ha afegit que, tant Metrovalencia com TRAM “han aconseguit enguany una positiva evolució de viatgers que té com a resultat nivells de persones usuàries superiors als ja registrats en 2019, abans de la pandèmia, que no són alienes a les mesures adoptades per la Generalitat per a aconseguir aquest objectiu”.

Mesures de la Generalitat

La Generalitat ha posat en marxa enguany diferents mesures per a aconseguir un impuls al transport públic sostenible i reduir la càrrega econòmica negativa de les famílies valencianes.

D'aquesta manera, a través de l'Abonament Temporal Jove Gratuït, ofereix servei sense cap cost en els transports de la seua competència als joves de fins a 30 anys, des del 9 d'octubre i fins al 15 de gener de 2023. Aquesta targeta es pot utilitzar en els serveis de transport de Metrovalencia, TRAM d’Alacant, TRAM de Castelló, Metrobús i EMT.

La Generalitat també finança el 50 % del transport urbà gratuït dels menors de 30 anys en els ajuntaments que se sumen a aquesta actuació de lluita contra la inflació.

Aquesta mesura complementa totes les iniciatives d'estalvi en el transport públic posades en marxa per la Generalitat de manera pionera des que va començar l'any per a fomentar la mobilitat sostenible, alleujar les despeses dels i les ciutadanes i combatre els efectes de la inflació.

Al llarg d'enguany, la Generalitat ha posat en marxa la targeta SUMA en l'àrea metropolitana de València amb descomptes de fins a un 55 %, ha fet efectiva des de juny una simplificació del pla zonal del TRAM d’Alacant que ha permés reduir els preus fins a un 50 % i aplica un descompte addicional d'un 30 % des del passat 1 de setembre i fins al 31 de desembre.

Galeria d'imatges