Educació, Cultura i Esport
Educació

Tamarit: “La inversió en la millora d’escoles i instituts a la Marina Alta superarà els 104 milions”

29/11/2022
Tamarit: “La inversió en la millora d’escoles i instituts a la Marina Alta superarà els 104 milions”
  • La consellera visita la reforma del CEIP El Trinquet de Pedreguer i les obres d’ampliació del CEIP Pou de la Muntanya de Dénia 
  • Educació sumarà 30 milions d’euros per a la construcció del Centre Integrat Públic d’FP Gent de Mar i la construcció del nou conservatori 

La consellera Raquel Tamarit ha visitat la reforma finalitzada del CEIP El Trinquet de Pedreguer i els treballs d’ampliació del CEIP Pou de la Muntanya de Dénia, que ja estan en el seu tram final. Aquestes escoles formen part dels 44 centres educatius de 18 municipis de la Marina Alta en què la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport està invertint un total de 74,6 milions d’euros en obres de millora i construcció de centres nous.

En la visita a Pedreguer, Raquel Tamarit ha estat acompanyada per la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, i per l’alcalde de Pedreguer, Sergi Ferrús. En la visita a Dénia, ha estat acompanyada per l’alcalde, Vicent Grimalt.

“És un plaer vindre a la Marina Alta i veure sobre el terreny les millores d’infraestructures escolars per a les comunitats educatives del CEIP El Trinquet de Pedreguer i el CEIP Pou de la Muntanya de Dénia”, ha destacat Raquel Tamarit, i hi ha afegit: “És un exemple de com la construcció i millora d’escoles i instituts en col·laboració amb els ajuntaments donen resultats molt positius per a l’educació pública i de qualitat”.

En aquest sentit, la Conselleria ha avançat que “la inversió en la millora d’escoles i instituts a la Marina Alta superarà en breu els 104 milions, ja que prompte adjudicarem 30 milions d’euros més del pla Edificant per a construir tant el nou Centre Integrat Públic de Formació Professional (CIPFP) Gent de Mar al port de Dénia com el Conservatori Professional de Música Tenor Cortis, també a la capital de la comarca”. 
Pel que fa al CEIP El Trinquet de Pedreguer, el departament que encapçala Raquel Tamarit ha invertit 1,1 milions d’euros en una reforma que, a més del reforç de l’estructura de l’edifici i de la modernització de la cuina, ha inclòs la millora tant de l’accessibilitat del centre, mitjançant la instal·lació de dos ascensors i rampes; com també de l’eficiència energètica de l’edifici, ja que s’han canviat les finestres i s’han renovat els equips d’aire condicionat i la caldera de la calefacció. 

Pel que fa a l’actuació que està executant al CEIP Pou de la Muntanya de Dénia, amb una inversió de 2,5 milions d’euros per part de la Conselleria d’Educació, acabarà amb la separació de l’escola en dues ubicacions diferents. Amb l’objectiu que el centre tinga totes les seues instal·lacions unificades, s’està edificant un nou aulari d’Infantil que disposarà de dues aules de 2 anys i sis de 3 a 5 anys. 

La intervenció al CEIP Pou de la Muntanya, que inclou també obres de millora de l'eficiència energètica del centre i la renovació de les pistes esportives i el pati, està entrant en el seu tram final i la previsió és que estiga acabada a final del primer trimestre de 2023. 

9 centres de nova construcció a la comarca

La inversió de 104 milions d’euros que ha planificat el departament de la consellera Tamarit a la Marina Alta inclou la construcció de 9 centres educatius completament nous.

D’aquestes 9 actuacions, una ja està acabada, que és el CEIP La Xara de Dénia, que va obrir les seues portes en gener de 2021, amb la qual cosa es va acabar amb la provisionalitat que vivia aquesta escola, fins aleshores íntegrament en barracons estructurals. L’altra gran obra que està a punt de finalitzar és el nou institut escola de Xaló.

També es construiran de nou el CEIP Ausiàs March dels Poblets, el CEIP Graüll de Xàbia i els dos centres específics d’Educació Especial de la comarca: el CEE Raquel Payà de Dénia i el CEE Gargasindi de Calp. En tots els casos les actuacions ja estan delegades als ajuntaments per part de la Conselleria. 

A tot això se sumarà en breu la proposta de delegació de competències en l’Ajuntament de Dénia per a la construcció del Conservatori Professional de Música Tenor Cortis en una parcel·la municipal, que disposarà d’una inversió aproximada de 15 milions d’euros per part de la Conselleria. 

Quant a la creació de nous centres i la seua construcció, cal destacar el segon institut de Calp, l’IES NÚM. 2, on Educació inverteix prop de 13 milions d’euros, i el nou CIPFP Gent de Mar del port de Dénia, centre que es construirà amb una inversió pròxima als 15 milions d’euros per part de la Conselleria i que allotjarà en un futur les titulacions de les famílies professionals de Comerç i Màrqueting i Maritimopesquera.

651.000 euros d’inversió per a instal·lar plaques solars en sis instituts

Paral·lelament, la Conselleria d’Educació està gestionant el programa ‘ZERO, energia de proximitat’ amb l’objectiu d’instal·lar plaques fotovoltaiques en les cobertes dels 360 instituts públics valencians, que proveiran el 100 % d’electricitat a aquests centres i, a més, crearan excedent elèctric per als municipis.

Durant el segon trimestre de 2023, començaran a instal·lar-se plaques solars fotovoltaiques en les cobertes de 114 instituts, entre aquests, 6 de la Marina Alta: IES Ifach de Calp, IES Matemàtic Vicent Caselles de Gata, els IES Sorts de la Mar i Maria Ibars de Dénia, l’IES Pedreguer i l’IES La Mar de Xàbia.

Per tant, ja en aquesta primera fase, la meitat dels instituts públics de la comarca s’equiparan amb energia neta fotovoltaica, amb una inversió global de 651.000 euros per part de la Conselleria. Aquestes instal·lacions suposaran un estalvi econòmic de més de 50.000 euros a l’any en la factura de la llum per cada un d’aquests sis instituts. 

Galeria d'imatges