Hisenda i Model Econòmic
Congreso de Economía Valenciana

Arcadi España: “L'actitud emprenedora de l'Administració i el valor de l'autogovern han sigut determinants per a l'arribada de la gigafactoria de Volkswagen”

29/11/2022
Arcadi España: “L'actitud emprenedora de l'Administració i el valor de l'autogovern han sigut determinants per a l'arribada de la gigafactoria de ...
  • Apel·la la necessitat d'una “nova relació del sector públic amb el privat” i que la Generalitat siga una “administració activa”
  • El conseller d'Hisenda clausura el V Congrés d'Economia Valenciana

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, ha subratllat que el Consell “ha recuperat el sentit emprenedor en col·laboració amb el sector privat, la qual cosa ens ha permés ser un pol fonamental d'atracció d'inversions”.

Així, Arcadi España ha destacat “l'actitud emprenedora de l'Administració i el valor de l'autogovern” com a factors importants per a entendre l'arribada de la gigafactoria de Volkswagen, perquè “va ser l'Administració la que va buscar aquesta oportunitat i es va oferir, i d'ací la importància del valor de l'autogovern”.

El responsable d'Hisenda ha fet aquestes declaracions durant la clausura del V Congrés d'Economia Valenciana, en què ha apel·lat la necessitat d'una “nova relació del sector públic amb el privat. L'Administració ha de tindre objectius concrets i lluitar per ser una institució activa i emprenedora, i en això apostem clarament des de la Generalitat”.

Arcadi España ha lamentat que “l'infrafinançament i el deute de la Comunitat haurien de ser una cosa conjuntural, però s'està convertint en un aspecte estructural”, encara que confia a “no perdre la idea de què significa l'economia, perquè ens ajuda a situar els debats en els quals hem de preocupar-nos”.

En aquest sentit, el conseller s'ha mostrat esperançador perquè “tenim clara la nostra meta de futur i a on volem anar. Hem aprés del passat, hem apostat per l'educació, amb el reforç de l'FP professional, per una educació de qualitat, per la innovació i per la transferència de coneixement des de les universitats fins al sector industrial”.

Anàlisi dels desafiaments de l'economia valenciana

El V Congrés d'Economia Valenciana ha estat organitzat per l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE), en col·laboració amb els agents socials, i hi han participat persones expertes que han abordat temàtiques relacionades amb la transició energètica i el canvi climàtic, els costos de la inflació, el problema de la productivitat o els beneficis de la col·laboració publicoprivada.

El congrés també ha contribuït a ampliar el debat sobre el futur econòmic de la Comunitat Valenciana, al mateix temps que s'han analitzat els principals desafiaments i s'han plantejat les millors estratègies possibles de progrés.

Així mateix, durant la realització d'aquest espai de debat, el director adjunt de l'IVIE, Joaquín Maudos, ha presentat l'informe ‘Situació i reptes de l'economia valenciana’, en el qual ha analitzat el període entre 2007, punt d'inflexió després d'una època expansiva, fins a l'actualitat, marcada per la crisi financera (2007-2008), la pandèmia de la COVID-19 i l'encariment de les matèries primeres a conseqüència de la invasió de Rússia a Ucraïna.

Galeria d'imatges